На парти със София Лорен

Спомен на наш сънародник от галавечеря в САЩ, по повод 80-ата годишнина на носителката на два Оскара легендарна италианска актриса

Казват, че в живота хубавите неща се случват само веднъж. И ако не уловим мига, те си отиват завинаги.

Така се чувствам всеки път, когато си спомня за срещата си с незабравимата и вечно очарователна италианска актриса София Лорен.

Родена под името София Костанца Бриджида Вилани Шиколоне, Лорен притежава множество международни филмови награди. Носителка е на призове от кинофестивалите в Кан, Венеция, Москва и Берлин. Удостоена е с пет награди Златен глобус и два Оскара – за най-добра главна женска роля в чуждоезичния филм „Чочарка“ от 1961 г. и за цялостно творчество през 1991 г. А през 1999 г. Американският филмов институт я включва под номер 21 в класацията за най-значимите жени, звезди на класическото холивудско кино.

Срещата ми със София Лорен се случи на изискано парти по случай 80-ата ѝ годишнина, в Калифорния, САЩ, през 2014 г. По това време работех в компания за луксозни ВИП тържества.

Гранд актрисата и модна икона беше дошла в прочутата долина Напа, за да присъства на галавечеря и премиера на създаденото в нейна чест класическо произведение Sinfonietta per Sofia (Симфониета за София – бел. прев.).

Автор на музикалната творба е американският композитор и диригент Даниъл Брюбейкър. На тържеството тя прозвуча в изпълнение на камерния оркестър LA Virtuosi, под диригентството на сина на актрисата, Карло Понти-младши.

Двамата синове на Лорен – Карло Понти-младши и Едуардо Понти – живеят в САЩ.

Самото събитие се състоя в прочутата винарна „Фар Ниенте“ (Far Niente Winery), разположена в сърцето на долината Напа.

Напа е известна не само в САЩ, но и в цял свят, с производството на висококачествени, отбрани бели и червени вина. Успехът им се дължи на специфичния и благоприятен климат на областта, за отглеждането на винарски сортове лозя.

Още с пристигането си във винарната усетих, че ме очаква изключителна и незабравима вечер. Наоколо се суетяха служители по украсата, озвучаването, осветлението и всякакъв друг персонал; всички разговаряха по уоки-токита и обсъждаха разпалено.

До началото на галавечерята оставаха часове, но вече всичко беше готово. Очакваше се единствено появата на гостите в техните бляскави вечерни тоалети и изискани фракове.

Прочути гости

Ето, че дългоочакваният миг настъпи и първите гости започнаха да слизат от луксозните лимузини, които след това биваха паркирани от наети за целта професионални шофьори.

Не след дълго през портала на винарната мина черно бентли, което привлече вниманието на всички присъстващи. Минута по-късно от него слезе самата София Лорен – изглеждаше точно както си я спомнях от кориците на модните списания и големия екран – неустоимо елегантна.

Не можех да повярвам, че това се случва пред очите ми. Искаше ми да извикам от вълнение. Колегите ми ме гледаха с недоумение и питаха, коя е тя?! Нямах време да им обяснявам.

Получих задача да се грижа за изисканата гостенка, която още със слизането от лимузината бе обградена от събралите се медии.

Актрисата носеше ефектна дълга черна рокля с обшити с кристали изящно деколте и ръкави. Макар в тоалета ѝ да липсваха фрапантни бижута, дочувах как гостите я определяха като една от най-елегантните дами на събитието.

На стълбите я посрещна синът ѝ Понти-младши, след което двамата дадоха кратка пресконференция за предстоящото изпълнение на Sinfonietta per Sofia.

Като неин личен асистент по време на тържеството, трябваше да бъда на разположение на актрисата. Затова се озовах на пресконференцията.

„Да напишат произведение за мен, е чест…, това се случва за първи път в живота ми“, сподели пред журналистите знаменитата италианка.

„Привилегия е да съм син на тази майка, все още не мога да го повярвам“, продължи Понти-младши. „Шансът за това е едно на милиард, и той се падна на мен.“

След пресконференцията, Лорен се оттегли в специално подготвена за нея стая, далеч от светлината на прожекторите и нестихващия звук от щракащите фотоапарати.

Там, тя седна удобно на едно от креслата и очарователната ѝ усмивка изведнъж се стопи. Видимо беше доста уморена. На съседна масичка имаше различни безалкохолни напитки и бутилка шампанско, на които тя не обърна внимание. Поиска само чаша вода.

Впоследствие разбрах, че багажът ѝ от Италия се е забавил, но че все пак е успяла да го получи точно преди тържеството. Това явно я беше притеснило.

Но нямаше много време за отмора. Скоро синът ѝ дойде, за да я отведе до импровизирана сцена, където свириха LA Virtuosi. След това всички се събраха в най-бляскавата и луксозна тента, която бях виждал през живота си.

Концертът и галавечерята бяха с благотворителна цел. Събраните приходи от продажбите на куверти щяха да бъдат дарени за програми за музикално образование. А цената на куверта не беше по джоба на всеки: от порядъка на 2000-3000 щ.д. (3400-5000 лв.).

Водещa на програмата беше известната комедийна холивудска актриса Упи Голдбърг.

За нейното присъствие също не знаех допреди партито. Тя си почиваше далеч от медиите и останалите гости в стая, съседна на тази на Лорен. Попитах я дали има нужда от нещо. Тя ме погледна, усмихна се и каза учтиво, че всичко е наред.

Галавечерята

След концерта, гостите се настаниха в пищно украсената тента, където ги очакваше изискана вечеря.

Събитието започна с видеозапис в чест на София Лорен. С него, поздрави ѝ изпращаха Робърт Де Ниро, Бил Клинтън и президентската двойка Джордж и Барбара Буш. Лорен беше видимо възхитена от оказаното ѝ внимание.

В тентата присъстваха още международни светила и ВИП персони от света на политиката и изкуството. Сред тях: Робърт Редфорд, Франсис Форд и Елинор Копола, бившият председател на долната камара на Конгреса на САЩ, Нют Гингрич, американският конгресмен Майк Томпсън и, разбира се, собственичката на винарната по това време, Бет Никел.

След видео презентацията, Редфорд покани на сцената филмовата икона, за да поздрави гостите, събрали се за рождения ѝ ден. Актьорът сподели, че винаги ѝ се е възхищавал, но че никога преди не е имал възможност да се срещне с нея на живо.

Когато се качи на сцената, Лорен започна да говори на италиански, без да спира. След първоначално мълчание и стъписване, сред публиката избухна смях… учудих се от явното неуважение към великата актриса. Гафове се случват дори на най-известните, и именно защото са известни, другите използват случая, за да им се присмеят.

Насред конфузната ситуация, синът ѝ Карло се приближи до нея и деликатно ѝ напомни да смени езика. След забележката, тя премина на много добър английски с приятен италиански акцент.

С напредването на вечерта, гостите видимо придобиха приповдигнато настроение от консумираните изискани вина и вкусни блюда. Бяха се събрали на малки групи, най-вече около Робърт Редфорд и Упи Голдбърг. До Лорен в този момент не седеше никой. Тя беше сама с чаша червено вино пред себе си. Никой не разговаряше със нея.

Легендарната италианка, изиграла едни от най-емблематичните роли в историята на киното, седеше напълно сама, по време на тържество в своя чест. Не можех да повярвам и едновремено с това ми стана тъжно, защото в този миг тя все едно беше забравена.

Зачудих се, как е възможно това. Огледах внимателно тълпата и разбрах защо мнозина не намериха общ език с талантливата актриса.

Те просто бяха твърде млади, за да знаят и помнят коя е София Лорен. Сигурен бях, че много от тях не са гледали и един неин филм, а просто си бяха платили куверта, търсеха забавление и възможност да се запознаят с други знаменитости или просто искаха да покажат тоалетите си.

Тогава осъзнах защо и моите колеги не я разпознаха. Осъзнах, че тя не принадлежи на това място и все едно беше дошла от друга, отминала епоха.

Все пак споменът от тази вечер, в която срещнах София Лорен, ще остане един от най-красивите, вълнуващи и незабравими моменти в живота ми.

Ивайло Ангелов

е разследващ журналист и коментатор по човешки права, травъл блогър и експерт по гражданска авиация, защитник на правата на животните и основател на организацията за спасение на бездомни животни Jordan&Joy Cat Rescue.

3 коментара

  1. Благодаря ви че споделихте в Новетика / любим сайт на мен и още много хора / срещата си с великата София Лорен. Стоплихте сърцето ми в тази студена зима. Къде бихме могли да четем още от вас?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button