Проф. Антоанета Христова: „Партиите виждат, че играта им на политика ще доведе до тотален срив на държавата“

Кой и защо гласува за Слави Трифонов и ИТН?

Как се стигна до успеха на новата политическа формация „Има такъв народ“ (ИТН)? Кой и защо гласува за шоумена Слави Трифонов? Какво се крие зад усилията за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев? Има ли шанс за сформиране на правителство и какво следва, ако това не сполучи?

По тези горещи теми разговаряхме днес с професор Антоанета Христова, политически психолог в Института за изследване на населението и човека на БАН.

Новетика: На какво се дължи успехът на феномена „Слави“? Какво говори този успех за българския избирател?

Проф. Антоанета Христова: Има няколко фактора за неговия успех. Единият е високата му популярност от много години насам. Тази популярност силно намаля, но за сметка на това той запази идентификацията си с българските патриотични песни. Когато пееш песни на Добри Чинтулов и публиката не знае, че това са песни на Чинтулов и ги идентифицира със Слави Трифонов, очевидно е, че се прехвърля патриотичното звучене, гордостта в тези песни от Възраждането ни, тук и сега, върху личността на Трифонов. По този начин се плагиатства посланието.

Така се получи с първата група от хора, които гласуваха за него. Това са хора, които слушат неговите песни. Част от този група живее предимно в чужбина. Това са хора във висока степен неудовлетворени, с ниско образование, които са с единия „крак“ в България, т.е. те са напуснали страната несигурни, безпомощни да се справят с живота (тъй като много други са останали, справяйки се). Отишли са в чужбина, но там също не са били приети или са били подложени на форма на дискриминация. И в момента тягата им е към връщане. Но когато си тръгнал недоволен и намразил страната, ти очакваш тя да те приеме с отворени обятия и да ти създаде свръхусловия. Затова мисля, че този страх какво те чака при завръщането в родината кара много хора да се чувстват напрегнати, да се усещат неприети в страната-приемник и в крайна сметка тази неудовлетвореност се изрази в преливането на гласовете им в патриотичните песни на Слави Трифонов чрез т. нар. „трансфер“ на имидж. В този смисъл той не е политически субект за тях, а израз на някаква промяна, пък каквато ще да е, вярвайки, че патриотизмът в песните му ще се отрази и в патриотизма в политиките му. Това беше групата, която реши резултата на изборите.

Патриотите, другите протестърски партии, не са толкова добре познати сред тези българи. Слави Трифонов пътуваше в чужбина с концерти. Затова идентификацията с него беше много по-бърза.

Все пак съм убедена, че много голяма част от българите в чужбина не участват в изборите. Виждаме това и по броя гласоподаватели: от 2.5 милиона българи в чужбина имаме само около 100 000 участници в процеса на гласоподаване. Което означава, че българите в чужбина не участват в българските избори. Защо? Защото имат една много коректна теза: че са напуснали страната, че хората в самата страна имат правото да изразяват позиция за това как да се урежда управлението ѝ, и че тогава, когато българите в чужбина решат да се върнат, те ще го направят със своите пари, възможности, но не повече от това.

Втората група са тези, които гласуваха за Трифонов в България. Това са сравнително млади хора, които слушат неговите песни, които не се интересуват от политика и на които просто Борисов им писна. Това са хора, които пак са свързани с българи в чужбина. Това са деца на жени, които примерно гледат възрастни хора в Испания. Тези жени дават на своето дете примерно над 1000 лева на месец. Под „дете“ тук имам предвид мъж или жена на около 30 години. Тези хора, основно живеещи в провинцията, не работят, а живеят с тази сума пари. Но се сравняват с тези, които работят и имат пари. Те имат последен модел телефон и искат да имат хубав автомобил, пък макар и втора ръка, важното е да изглежда като „ферари с цвят червен“. Те искат да могат да разполагат със средства. При Борисов трябваше да започнат да работят. Друг е въпросът, че при него, някои неща не се случиха, за да могат да започнат да работят. Например, трябваше да има много по-строг контрол, много по-активна политика спрямо безработните, особено безработните млади. И тази група хора се превърнаха в изключителни фенове на ИТН, та даже и техни активисти. Те бяха обединени и прихванати да работят за партията, от мрежите, които Слави Трифонов направи по градовете, с помощта на бизнесмени.

Има и трета група хора, които гласуваха за ИТН. Те са по-интелигентни, с образование. Те просто решиха, че не приемат никого, защото им е писнало от управлението на ГЕРБ и искат промяна. Тези хора не приемат БСП. За тях БСП не съществува като алтернатива. Патриотите ги разочароваха. ДПС не са възможност. „Демократична България“ (ДБ) също се хареса на много малко хора. Ако човек наблюдава политиките на ДБ, ще разбере защо. Те нямат никакви други политики, освен за съдебната власт, но дори за нея не е обяснено защо и как да бъде променена. Единствените говорители на ДБ са Христо Иванов и Антоанета Цонева. С тях е Атанас Атанасов, който няма популярност и добър имидж. Иванов също не се харесва, той няма харизма. Тезите му са много повече „анти“, отколкото „за“. ДБ е едно НПО, което не би трябвало да бъде партия. ДБ единствено настоява и се бори съдебната система да бъде реформирана. За съжаление, ДБ дава предложения, които са изключително оспорими от професионална гледна точка. Това, което предлага Христо Иванов, ще доведе до още по-голям политически контрол върху Прокуратурата. Дебатът не се е случил, за да се видят състоятелността и правната компетентност на тази партия, които да легитимират присъствието ѝ в политиката. ДБ също не поставя дебата професионално: единствено фокусират върху Гешев, казват, че трябва да има промяна, но каква, никой не говори. Заради липсата на лидери и този вид говорене, ДБ са стигнали максимум подкрепа. Единственият им шанс за повече подкрепа при следващи избори е, преливане на гласове от разочаровали се от ИТН. ДБ заблуди много хора в чужбина с малко по-високо интелектуално ниво, а също и млади българи, най-вече живеещи в градовете. На тези хора им харесва НПО излъчването на ДБ, американската им ориентация, искането за промяна и нищо повече от това.

Това са профилите, които направиха псевдо-революцията. На практика, сега няма изход. Именно това беше целта: държавата да е с отслабена политическа система, да се тресе, да няма стабилни институции, които да вземат значими и устойчиви решения за България, и така тези институции да бъдат под лесното влияние на по-големи външни и други сили.

Хората гласуваха за Трифонов основно, защото не виждаха никаква друга алтернатива. А няма алтернатива, защото БСП се срива. Нормално беше, ако ГЕРБ (център-дясно) пада, да се появи БСП (център-ляво). Но тъй като БСП се срива, всичко популистко ляво дойде „на гърба“ на БСП.

Новетика: Каква е мотивацията на Слави Трифонов да влезе в политиката?

Проф. Антоанета Христова: Мисля, че Слави Трифонов се готви за влизането в политиката от много дълго време. Появата на Трифонов като политически играч, си обяснявам с някаква скрита егоцентрична, сравнителна мотивация. Отправна точка за нейния старт по някакъв начин са отношенията му с Борисов. Има много неща, които се говорят в публичното пространство, които се отнасят до това, че двамата са се скарали, че Трифонов е имал някакви материални изисквания към Борисов, които последният му е отказал. Факт е, че те са пътували заедно из страната, че са били приятели и че изведнъж нещо се случва. От този момент датира рязката промяна на скечовете срещу Борисов в предаването на Трифонов, и на отношението му към него. Постепенно, с всяка година и с всяко събитие, се стигна до референдума. Мисля, че тогава Трифонов вече е имал ясно формулирана политическа цел: да докаже, че макар и с малко, той ще „бие“ Борисов и ще го „бие“ на неговия терен, тук, в България. Само че не го „би“ на терена в България, а го „би“ на терена с помощта на българите в чужбина.

Последното обаче води до една негативна последица. В момента в България се заражда много лошо и притеснително противопоставяне, което дели българите в България и българите в чужбина. Има настроения срещу българите в чужбина и те се изразяват в „каквото си надробихте, елате си тук да го сърбате“. Това не е добре. Целта на една държава е да обединява хората вън и вътре. При тези избори гласувалите българи в чужбина бяха използвани. Миналата година пък, летните протести настроиха българите в самата страна едни срещу други.

Новетика: Проявиха ли наивност българите в търсенето на промяна? И в одобрението на действията на служебното правителство, включително разправата с главния прокурор Иван Гешев?

Проф. Антоанета Христова: Не всички. Около 70% от хората не излязоха за гласуват. Тези хора не са наивни, те са отвратени. Хората с ясна политическа ориентация не са наивни. Хората, които гласуваха за БСП, имат лява ориентация. Хората, които са гласували за ГЕРБ, също не са наивни. На тях картината им е ясна. Партиите с история създават устойчивостта. Хората, гласували за тях, не са наивници. Те имат своя осъзнат политически избор и независимо от вълнения, те застават зад него. Но другите – които застанаха зад Слави Трифонов, зад ДБ, зад Мая Манолова – това са заблудените хора. Това са хората, които не разбират посоката и които реагират изключително неосъзнато, неинформирано и емоционално.

Подобен е случаят и с опитите за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев: това е тежко подвеждане на българския народ, това е тежка ПР машина, която е задействана, за да „подложи“ на президента Радев за изборите през есента.

Всички усилия на служебното правителството са, за да покажат, че Борисов е лош и че който и да е кандидат, издигнат утре от ГЕРБ за президентските избори, не трябва да е подкрепен, а вместо това трябва да бъде подкрепен Румен Радев. Целта е много проста и очевадна: в България, освен война за територии и влияние, се води и корпоративна война. И тази корпоративна война започна, след като се видя, че България за първи път има прокурор с воля. Да, прокурор, който направи тактически грешки, но стратегическите му решения са правилни.

Това е дребномислието и липсата на голямата картина, използвани от хората, които плащаха на стотици тролове, заливащи групите в социалните мрежи. Например от 200 участници в група, нямаше и 5 души с автентичен профил. Войната на троловете беше стройно организирана. Повечето тролове бяха на протестните партии.

Новетика: ДБ се съгласиха да водят преговори с ИТН, без да поставят условия за свои министри. Има ли шанс за съставяне на правителство?

Проф. Антоанета Христова: Вярвам, че ДБ наистина ще водят преговори с ИТН без условия; очаквам, че и част от „Изправи се, мутри вън“ (ИСМВ) също ще се присъединят. Въпросът е, че това няма да е достатъчно, затова ще трябва и ДПС да се включи. Така аз виждам възможност за формиране на правителство.

Защо ДБ се съгласиха да водят преговори с ИТН? И защо и други ще се включат? Защо партиите изведнъж се промениха, въпреки, че условията на Трифонов не са променени? Защото виждат безизходицата.

Виждат, че са притиснати в ъгъла, да приемат това партньорство, което е унизително за тях. Но ако не го направят, държавата ще бъде доведена до колапс: няма да могат да разгледат и приемат плана за възстановяване и устойчивост (ние сме може би последната държава в Европейския съюз, която все още не го е изпратила), няма да приемат актуализация на бюджета…

Партиите виждат, че играта им на политика ще доведе до тотален срив на държавата. Нито един започнат проект не е минал в системата: или е спрян, или ако е спечелен, не се реализира. Строителството на пътищата е спряно под претекст, че се извършва контрол. Чух днес министъра на МРРБ (Министерство на регионалното развитие и благоустройството) да твърди, че първите три лота на магистрала „Хемус“ се работят. Не, не се работят. В системата на здравеопазването се гонят лекари по възможно най-грозния начин, вместо да се предлага промяна на системата. Да не говорим какво се случва в икономиката и финансите. И в образованието, където реформа въобще не се е случила.

Т.е. в момента властва принципът „махни човека, за да седна аз“, а не се вижда намерение за успокояване и устойчиво реформиране на държавата, без това да настройва българи срещу българи. Това сега води до срив на всички системи. Партиите усещат посоката и виждат, че ако това продължи, вината ще бъде в тях. Всъщност вината наистина е в тях, а не в Борисов. Защото Борисов можеше да бъде сменен нормално, от легитимно правителство, с нормални отношения. Тогава това ново правителство щеше да има позитивната енергия, да тръгне към реформи. Вместо да бъде унищожаван Борисов. Защо всички искат единствено и само да унищожат Борисов и да махнат Гешев? Това е другата скрита лимонка в държавата. Именно заради това сега имаме победител като ИТН. Каквото повикало, такова се обадило.

Кремена Крумова

е главен редактор на Novetika.com.

8 коментара

 1. Придворната политическа “анализаторка” на ГЕРБ Антоанета Христова върти 4 НПО- на и трупа МИЛИОНИ от Европроекти!

  Пълен абсурд! Частно НПО на Христова си партнира с държавния Института за изследване на населението и човека, чийто шеф е тя

  Двама от директорите на институти в БАН въртят частен бизнес със собствени фирми. Два закона забраняват лица на публични длъжности да участват в управлението на неправителствени организации и на фирми, а Уставът на БАН изрично забранява директори на звена в академията да управляват фирми и други подобни.

  Но директорката на Института на БАН за изследване на населението и човека проф. Антоанета Христова е създала заедно с докторантката Калина Крумова НПО “Институт за политика”, собственик е на една фирма и на още 3 НПО със сроден на института предмет на дейност. Директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов пък има три фирми и управлява НПО също със сроден предмет на дейност.

  В България има Закон за администрацията, в който чл. 19, ал. 7 посочва, че ръководители на държавни институции, създадени със закон – като БАН например, не могат да са членове на управление или контрол на юридическо лице с нестопанска цел, на търговско дружество или кооперация. Някои се опитват да изкарат, че това се отнасяло само за шефа на БАН, но е абсурдно, понеже директорите са много по-близо от него до ресурси, до кадри и до постижения, които са резултат от дейността на публична институция, и много по-лесно може да “преминат” към частна формация, ако действащите лица са едни и същи. Затова си има и Закон за БАН, според който академията осъществява дейността си въз основа на законите и на Устав, приет от Общото събрание като задължителен нормативен акт. А в този устав пише черно на бяло, че директорите на постоянни звена в академията “не могат да бъдат членове на управителни съвети на търговски дружества и други подобни, освен ако представляват съответните звена” (чл. 74, ал. 2).

  Така пише в законите, каквито в България има както във всяка друга държава. Разликата е, че у нас ги има За кон и За кокошка. Това се потвърди за кой ли път завчера, когато мрежата изригна в негодувание, че съветничката на министъра в МВР Калина Крумова създала НПО заедно с директорката на Института за изследване на населението и човека в БАН проф. Антоанета Христова. А двете са изпълнителки заедно с още две дами на европроект за близо 454 хил. лв. за създаване на методика за психотестове за шофьори по договор, сключен между Министерството на транспорта и института на БАН. Шеф на проекта е Христова, а Крумова е докторант, както пише в сайта на НПО-то, в академичния институт, който Христова оглавява. НПО-то се нарича Институт за политика.

  Справка в системата “Апис” показва, че то е регистрирано на 4 юли 2017 г. и в него Христова е председател на Управителния съвет, а Крумова – негов член и изпълнителен директор. Така Антоанета Христова, директор на института в БАН от октомври 2010 г., в нарушение на законите и на Устава на БАН си има частно НПО, което образова лидери, като им организира по 5 седмици лекции с различни лектори – учени и политици. И двете с докторантката Маркова си работят в това НПО, ползвайки същевременно всички ресурси на бюджетния институт на БАН, откъдето учени преподават в НПО-то наред с политици. Щото през института двете дами имат право на евросредства, а извън него Христова няма това право, както казват законите и Уставът на БАН. Нещо повече – от сайта на “Института за политика” научаваме, че това НПО си партнира с института на БАН, оглавен от Христова, и с БАН като цяло. С две думи – партньорство със самия себе си.

  Странно е, че в регистрите на “Апис” фигурира още едно еднолично дружество с ограничена отговорност, лична собственост на Антоанета Христова, което също се казва “Институт за политика” и се занимава с преподаване на курсове, организиране на семинари и конференции, издателска дейност и пр. Все неща, които се припокриват със заниманията на директорката на публичната й длъжност.

  Системата “Апис” обаче казва още по-лоши неща. Христова, бидейки директор на бюджетен институт, си има и… собствена фирма, на която е едноличен собственик – “Таргет – АМГ” ЕООД. Фирмата е създадена по Търговския закон през февруари 2007 г. и до момента е действаща. Занимава се със стопанска дейност – пазарни услуги. Още една еднолична търговска фирма – “Марант – Антоанета Христова” директорката на академичния институт е закрила в началото на 2012 г.

  Дейностите на активната дама обаче и тук не свършват. През юли 2010 г. е регистрирано още едно НПО – Сдружение “Демократи”, в което Христова е член на Управителния съвет. Тя е също в Управителния съвет и на друго НПО – Сдружение “Център за политически и обществени нагласи”, регистрирано през ноември 2002 г. Тук вече нещата придобиват съвсем уродлива посока, понеже институтът в БАН, който Христова оглавява, се занимава тъкмо с това – изследване на обществените нагласи по различни теми. Тук вече конфликтът на интереси лъсва в целия му блясък. И само Господ знае кои дейности, средства, хора и резултати на института в кое НПО се преливат и използват.

  ***

  Неотдавна имаше друг скандал в БАН – Националният институт по метеорология и хидрология с директор проф. Христомир Брънзов взе да протестира, че когато Общото събрание разпределяло бюджета на академията за годината, не му е дало повече пари, които му трябват. Наложи се БАН да излезе с официално съобщение, че има общи правила за финансиране на институтите по определена формула и че няма как НИМХ да получи повече от другите в разрез с правилата. В този момент се заговори за стария скандал, който нашумя през 2016 г., когато работещи в НИМХ обявиха, че Брънзов иска да “замрази” станцията на Мусала заради лични интереси на своите фирми, произвеждащи автоматични метеостанции, на които клиент е институтът и които след това фирмата поддържа.

  Тогава Брънзов нарече това “тежка спекулация”, а пред “Труд” заяви, че е много горд с консорциума “Метеорологични системи и екипировка”, чиито станции работели над 20 години и че “съвместните ни дейности с института са да печелим проекти”. И каза, че не е държавен служител, затова имал право да си има фирми! Още един, който си сътрудничи със себе си! Не се намери никой в БАН да му прочете законите и Устава на академията. Законите ряпа да ядат.

  Бегла справка в “Апис”: “Аналог – Христомир Брънзов”, 2010 г. – едноличен търговец, дейност: проектиране, изработване, маркетинг и сервиз на оборудване и апаратура. Консорциум “Метеорологични системи и екипировка” ООД, управител Христомир Брънзов, лично дялово участие чрез споменатата фирма “Аналог” 34,64%, сред дейностите се появяват и “анализи, експертизи, софтуер, ОВОС, консултации. Изпълнява поръчки за поне 800 хил. лв. на АЕЦ “Козлодуй”, ТЕЦ “Марица-изток”, НЕК-АЕЦ “Белене”. Колко договора са изместени от института, чийто директор е Брънзов, към частната фирма? В сайта на консорциума сред основните клиенти на първо място стои НИМХ. Десет публикации на директора на института се мъдрят на сайта на фирмата като неин научен резултат. А общо научните й публикации били над 100. На фирмата или на института?

  Друга фирма – “МСЕ-Сервиз” ЕООД, управител и едноличен собственик Христомир Брънзов, дейност – пак оборудване и апаратура, маркетинг, консултации, експертизи, търговия. Човекът е закрил през 2006 г. още една работила дотогава негова фирма – “Фотон-Христомир Брънзов” ЕТ. Но пък си остава член на Управителния съвет на НПО “Българска асоциация за вятърна енергия”… Цели на асоциацията са: осъществяване на проекти, ноу-хау в областта на неизчерпаеми енергийни източници, популяризиране, разпространение на ноу-хау в областта на вятърна енергия, съдействие за чуждестранни инвестиции и др. Учени от института казват, че преди в него са имали доста договори за прогнози за ветроенергетиката. Преди…

  ***

  Проблемът в цялата работа е, че никой в академията не се наема да прекрати закононарушенията и безобразието, което като лъжица катран в меда вгорчава авторитета на всички прекрасни учени и институти на БАН. Не е публично-частно партньорство, когато директор на институт си партнира сам със своите лични НПО-та и фирми. Не е партньорство публични ресурси и научни резултати да се преливат в частни институции на шефовете. Драстично закононарушение е. Но не гъкват нито ръководството на БАН, нито Управителният съвет, нито Общото събрание, което е висшият орган за ръководство и управление на академията. Нещо повече – на тържеството преди дни – на 9 юни, за завършване на випуска в частното НПО “Институт за политика” на директорката на академичния Институт за изследване на населението и човека Антоанета Христова на първа линия с широки усмивки са се снимали… председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, министрите Красимир Вълчев и Лиляна Павлова. На 28 май пък лектор пред курсистите е бил председателят на… антикорупционния орган КОМПИ Пламен Георгиев.

  Има закони в България, както ги има във всички държави. Разликата е, че у нас едни са за кон, други – за кокошка.

  източник

  1. Благодаря Ви г-н Червенков , прекрасният анализ на „писанията“ от от г-жа / не професор/ Антоанета Христова……Кой разбрал , разбрал ……

 2. Какви са тези „анални-анализи“ всички знаем ,че от повече от 100 години политиката на България се ОПРЕДЕЛЯ от русия.Русия си играе в България както си иска.На тези избори хиляди руски тролове тролеха от България и се намесваха брутално в нашите избори с фалшиви „новини“ ,клюки за неприятни политици,страхуване на българина с фалшиви руски оръжия.Също така от България руските тролове войници на хибридната война се месят в почти всички западни държави с хакерски атаки знае се всичко но съзнателно нищо не се прави нашите послушни служби.Да се знае фигурите на българския политически шах се местят от москва.

 3. Червенаков , от далече си вижда и усеща ,колко сте червен !Вие по нищо не отстъпвате на“ разследващият “ /вечно по първоначални-скалъпени данни /сатрапа Рашков !Колкото и да обиждате на „придворен анализатор“ удивително точната , искрена ,конкретна и аргументирана ПРОФЕСОР ХРИСТОВА ,няма кой да ви се върже ! Мислете , преди да клеветите ! НИТО ЕДНА НЕвярна ИНФОРМАЦИЯ ДО СЕГА от началото на президентският ви преврат ,ПРОФЕСОР ХРИСТОВА не си е позволила !НИЕ ВСИЧКТИ ЗНАЕМ ,КАК ВИ БОЛИ ОТ ИСТИНАТА !

  1. Taka , qvno ste ot Sorosoidnata sgan . Imate zadachki za izpylnenie , edna ot tqx e “ Maestro , muzika !“ za Slavcho Trynski , slugata na freemasonite , pryskane na plunki po vceki , koito izliza s qsno stanovishte za tozi „narisuvan i proektiran v obshtestvenoto prostranstvo „ot kuklovodite prez godinite gamen – chalgadjia Slavcha .

 4. „Вие по нищо не отстъпвате на сатрапа Рашков – “разследващ“ вечно по първоначално скалъпени данни!“ – присъединяваме си към автора на тези думи.
  Който и да е написал публикувания анализ, той е ВЕРЕН. Анализът е верен, схващате ли?!? -затова няма кой да ви се върже! Ако авторът е професор Христова, значи поздравления за нея! Тя развива точно онова, което си мислехме, ние разпознаваме вижданията си в нейния анализ! Анализите на тази дама са проблясък, лъч светлина в общата клеветническа помия, те ни утешават и дават надежда, че има тук-там останал и някой нормален, мислещ човек, на когото още не сте успели да запушите устата!
  Поздравления за този, който написа: „НИТО ЕДНА НЕвярна ИНФОРМАЦИЯ ДО СЕГА от началото на президентският ви преврат, ПРОФЕСОР ХРИСТОВА не си е позволила! НИЕ ВСИЧКТИ ЗНАЕМ, КАК ВИ БОЛИ ОТ ИСТИНАТА!“ – присъединяваме се.

 5. Христова, като тролиш под различни имена, поне внимавайте с Copy/Paste, както и с времето на писането на постингите 🙂

 6. Having read this I thought it was very informative.
  I appreciate you finding the time and energy to put this article together.
  I once again find myself spending way too much time both reading
  and commenting. But so what, it was still worthwhile!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button