Политици и активисти за разпита на бившия премиер Бойко Борисов

Борисов е вторият български министър-председател след Стефан Стамболов, викан за разпит в полицията

На 15 юли 2021 г. Главна дирекция „Национална полиция“ в София стана епицентър на бурни страсти и терен на събитието на деня: бившият премиер и лидер на партия ГЕРБ, Бойко Борисов, се яви на разпит по призовка от служебния вътрешен министър Бойко Рашков и по предварително неизвестни нему причини.

Над 200 привърженици на дясно-центристката партия изпратиха Борисов на влизане в сградата, като скандираха: „Чакаме те тука!“ и държаха табелки с надписи като: „Долу Радев! Долу ДС агента Рашков“ и „Рашков кръгом и бегом“.

Сред многолюдната тълпа имаше и десетки медии, сред които Миролюба Бенатова и беларуска журналистка, за която БНТ съобщи, че е от Ал-Джазира. Двете репортерки се опитаха да провокират присъстващите, поставяйки под въпрос подкрепата им за бившия министър-председател, и бяха изпратени с викове „Долу червените медии“.

След близо час, Борисов излезе от портала на дирекцията и моментално бе обграден от камери и микрофони на медии, питащи какво се е случило. От обяснението му стана ясно, че е бил привикан на основание три граждански сигнала, базирани на слухове. И че ЦИК е искала да го унижи, като не одобри молбата му да не бъде депутат, но впоследствие я одобрила, след като е станало ясно, че ако остане депутат, няма да могат да го разпитат.

Следван от симпатизанти и журналисти, и на фона на окуражителни викове, Борисов си проправи път до паркиран наблизо автомобил, зае шофьорското място, козирува и отпътува.

Ето какво казаха политици и активисти, по повод разпита на Бойко Борисов.

Тома Биков, депутат от ГЕРБ
(специално за Novetika.com)

Разпитът на Борисов в ролята му на свидетел е по донос на човек, който преразказва какво е чул от други хора, и то през 2009 г. Първо, фактът, че разпитват Борисов за неща от 2009 г., означава, че не са намерили нищо за последните 10 години. Разбра се, че на практика нямат за какво да го викат. Стана също ясно, че освен в „канибализъм“, в друго не могат да го обвинят.

Става въпрос за прословутия случай с „човекоядството“. Един човек е казал, че Борисов е казал на друг човек, че го е заплашил, че някой ден семейството му ще го изяде, без да разбере. А този, който е трябвало да бъде изяден, през последните 10 години работи в държавната администрация и е жив и здрав. През цялото време на управлението на Борисов, той заема ръководни позиции в министерства. И самият той не е подал сигнал. Сигналът е подаден от човек, който е чул, че Борисов бил казал това.

Така са скалъпвали доноси преди 1989 г. и са изпращали по този начин хора в концлагери. Просто стар рефлекс на един комунистически динозавър, какъвто е Бойко Рашков.

Разпитът е част от политическа кампания, която вече е към своя край, защото скоро управляващите ще бъдат принудени да отговарят на въпроси, които интересуват цялото общество. Оттук нататък ще трябва да обясняват как правят правителство, какво ще е това правителство, на кого е, кой стои зад него, каква ще бъде неговата борба с корупцията… и те няма да могат да обяснят. Затова и енергията им да чегъртат и преследват, ще намалее. Финалният звън на това шоу има потенциал да е на президентските избори.

Д-р Благовест Върбаков
(специално за Novetika.com, от мястото на събитието)

Във всяка демократична държава не би трябвало да има нищо смущаващо, ако бъде привикан за разпит някой от държавната, изпълнителната власт или законодателната власт. Смущаващото в случая обаче е, че това е тенденциозно, с цел да се обезсили една политическа идеология, която управлява страната над 10 години. С всичките си грешки, ГЕРБ доведоха до едни отлични резултати, станахме разпознаваеми, България определено е авторитетна държава, с изключително успешно европредседателство със засягането на темата за Западните Балкани.

Така че когато съвсем тенденциозно се водят на разпити лидери, които биват припознати от една солидна част от българското общество, това вече е смущаващо. Именно това ни накара абсолютно спонтанно да излезем и защитим лидера Бойко Борисов. А и не само него: ще защитим по същия начин всеки български гражданин, който бива по някакъв начин репресиран. Защото много мои познати бизнесмени и политици биват подлагани на невероятна репресия в службите, които сега са овластени от Бойко Рашков, за да може да гарантира удобството на Румен Радев на бул. „Дондуков“ 2.

Защо едва сега разпитват Борисов за нещо, случило се преди над 10 години? И то за нещо толкова елементарно?

Компроматната война е отвратителна! Аз самият съм нейна жертва с фейк новини. Такива компромати бяха създадени срещу Борисов и се започна с привикванията и изчегъртванията.

Къде живеем? Къде се намираме? В Северна Корея ли? Кой им дава това право? Това е типичен тоталитарен подход и заляга в идеологията на сталинизма. Репресии, заплашвания с тролове, „знаем къде живееш, знаем кои са семейството ти“…

Получих информация, че един от поредните активисти, които ще бъдат привикани на разпит, е моя милост. Причината е, че си позволих да кажа, че Бойко Рашков е „пияница“, заради акцията му по изземване на 11 дамаджани с алкохол в Столипиново.

Илиян Нисторов, активист от Враца
(специално за Novetika.com, от мястото на събитието)

Отидохме там, за да защитим Борисов от мародерските похвати на Рашков, и да покажем, че с тези цинични методи, Радев е извън състоянието на демократичен човек. С тези фашизирани методи и той, и Рашков, искат да унижат Борисов точно преди съставянето на правителство, да дава показания, без да е ясно за какво. Скандирахме да го пуснат, защото такъв разпит на министър-председател не е воден от 1944 г. насам.

Този разпит е абсолютна провокация. Самото присъствие на Миролюба Бенатова, която искаше интервюта от събралите се, и предполагаше, че Борисов трябва да бъде разпитан и затворен, е само по себе си провокация от хората на Рашков. Няма как тя да е там без причина.

Имаше и провокаторка от Руската федерация. Започна да говори на руски, „не го ли е срам (Борисов)“ и че искал да „убива журналисти“, ние я призовахме да говори на български, а тя продължи на руски… Затова викнах полицаите да ѝ вземат данните. Представи се за журналистка, но беше явна провокаторка от Руската федерация.

Спас Гърневски, бивш депутат и бивш кмет на Пловдив
(пред медии, от мястото на събитието)

Ако надникнем в следосвобожденската ни история, Борисов е вторият министър-председател след Стефан Стамболов, който не само е построил съвременна България и я е ориентирал към Европа, но я пази като зеницата на окото си от всякакви посегателства. Стефан Стамболов, който построи тази България, беше съсечен за благодарност на ул. „Раковски“ на 3 юли 1895 г., защото пазеше българския интерес срещу руските домогвания. Опити да се повтори тази съдба виждаме 126 години по-късно, с управлението на Бойко Борисов. И добре, че не е 1944 г., а 2021 г.!

Президентът Радев е едно недоразумение на българската политика и това е видно за всички. И това, което се случва в момента в България, е, че той ни изправя на ръба на един конфликт, който може да стане много опасен. Защото ние няма да се предадем и няма да оставим страната в ръцете на чалгаджии и бивша политическа измет, която той е оглавил, за да прави преврат срещу Борисов и срещу ГЕРБ.

Очаквам скоро да има камъни срещу тези, които ще съставят правителство, както [това се случва] винаги, когато комунисти и проруски хайдуци дойдат на власт. Обикновено след по-малко от година, хората ги гонят с камъни, и тогава ще се възстанови нормалният политически живот и ще се оправи пътят към Европа, такъв, какъвто Борисов вече го постла.

Станислав Недков Стъки, състезател по смесени бойни изкуства (ММА), политолог и философ
(пред медии, от мястото на събитието)

Това, което се случва през последните два месеца, е абсурдно. Видяхме пряко вмешателство на служебния кабинет в изборния процес, видяхме опит за изкривяване на вота на българските граждани, а финалът – бившият премиер да бъде викан за разпит – бих нарекъл ненормално в страна-членка на Европейския съюз. Ако така ще се решават политическите битки, ако така ще се разправят управляващите със своите политически опоненти, ние се превръщаме в Беларус, а Радев спокойно можем да наречем българския Лукашенко.

Този разпит е израз на диктаторските методи на управление на президента Радев и неговата бухалка Бойко Рашков. Неслучайно подадох оплакване до американското посолство и до представителството на Европейската комисия в България.

Кремена Крумова

е главен редактор на Novetika.com.

1 коментар

  1. И аз смятам да подам анонимен сигнал до Рашков. Споням си, че преди години на една баба в селото измряха кокошките. Тя била казала на комшиите си, че е виновен Борисов, който искал да ги изяде, но тя му отказала. Бабата и кокошките са анонимни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button