Любомир Талев: От книгите на Димитър Талев научих истината за Македония

България има нужда от ясно дясно управление, казва младият кандидат за народен представител от ГЕРБ-СДС

Днес, 13 септември 2022 г. честваме 124-годишнината от рождението на великия български писател Димитър Талев. По този повод пред бюста на писателя в Борисовата градина цветя поднесоха председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев, председателят на СДС Румен Христов, кандидати за народни представители от листите на ГЕРБ-СДС в София, представители на бележити български родове от Македония: Шапкареви, Дрангови, Делчеви, както и родолюбиви млади хора.

На събитието присъства и Любомир Талев: далечен родственик на Димитър Талев, праправнук на Кузман Шапкарев и правнук на поетесата Елисавета Багряна, а също и кандидат за народен представител под номер 9 в листата на коалиция ГЕРБ-СДС в 24 МИР, включващ районите Възраждане, Изгрев, Оборище, Подуяне, Сердика, Средец, Слатина и Кремиковци.

Ето какво коментира младият общественик и политик специално за „Новетика“.

Новетика: С какво е значима за младите поколения годишнината от рождението на Димитър Талев?

Любомир Талев: Димитър Талев е един от най-големите и най-гениалните български писатели. Неговите произведения – освен с художественото си майсторство и епичния си обхват – са винаги актуални и ни вълнуват със своя патриотизъм.

Творбите на Талев са урок по патриотизъм, който е изключително важен за младите поколения, защото без патриотизъм никоя нация не може да оцелее.

Новетика: Какво научихте от книгите на Димитър Талев?

Любомир Талев: Научих истината за българския характер и борбите на българското население на Македония. Защото най-значимите негови произведения, и най-вече т. нар. „преспанска тетралогия“ – включваща романите „Железният светилник“, „Преспанските камбани“, „Илинден“ и „Гласовете ви чувам“ – са посветени именно на живота и борбите на българите в Македония. Когато Димитър Талев говори за Македония, той казва „тук е България“, „македонците са българи“ и „борбите на ВМРО са български борби“.

Новетика: Какво ще направите за българите в Македония, ако бъдете избран за депутат в 48-ото НС?

Любомир Талев: Една от най-важните каузи, които ще защитавам, е родната къща на писателя в град Прилеп да бъде закупена от българската държава, и да бъде реставрирана и превърната в музей и в същото време – в български културен център в Прилеп. Собствениците на къщата вече са изявили желание да я продадат на българската държава.

Изключително важно е паметта за Димитър Талев да бъде съхранена и опазена от манипулации и фалшификации. Защото видяхме какво правят властите в Скопие през изминалите години. Също е важно гражданите на Северна Македония – които заявяват своето българско самосъзнание и които стават все повече – да усещат всекидневно подкрепата на българската държава и досега с българската култура.

Новетика: От какво управление има нужда България?

Любомир Талев: България има нужда от ясно дясно управление, и от управление от експерти. Единствените, които през 32 години преход от комунизъм към демокрация сме доказали, че имаме в редиците си подготвени експерти и можем да се справяме с всякакъв вид кризи, сме ние от ГЕРБ-СДС.

Ще припомня на нашите читатели, че именно ГЕРБ се справи първо със спрените по време на тройната коалиция еврофондове. След това се справи с последиците от фалита на КТБ по време на кабинета Орешарски. След това се справихме с и предотвратихме една огромна мигрантска криза на територията на България по време на войната в Сирия, недопускайки границата ни да бъде „пробита“. Лидерът на ГЕРБ и министър-председател по онова време, Бойко Борисов, лично събра турския президент Ердоган с ръководителите на ЕС в България и помогна за сключване на споразумение по въпросите на миграцията – за което после всички лидери на ЕС му благодариха. А след това овладяхме и ковид кризата, по време, когато ваксини все още не бяха открити. Предприехме такива мерки, че в България първа вълна на ковид на практика нямаше.

Така ние сме доказали, че сме тези, които успяват да се справят с всякакви кризи и вдигат държавата на крака след управление на БСП. Именно такова имахме през последните 6 месеца и 9 дни. И е ред отново да спасяваме държавата.

Кремена Крумова

е главен редактор на Novetika.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button