Любомир Талев: От книгите на Димитър Талев научих истината за Македония

България има нужда от ясно дясно управление, казва младият кандидат за народен представител от ГЕРБ-СДС

Днес, 13 септември 2022 г. честваме 124-годишнината от рождението на великия български писател Димитър Талев. По този повод пред бюста на писателя в Борисовата градина цветя поднесоха председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев, председателят на СДС Румен Христов, кандидати за народни представители от листите на ГЕРБ-СДС в София, представители на бележити български родове от Македония: Шапкареви, Дрангови, Делчеви, както и родолюбиви млади хора.

На събитието присъства и Любомир Талев: далечен родственик на Димитър Талев, праправнук на Кузман Шапкарев и правнук на поетесата Елисавета Багряна, а също и кандидат за народен представител под номер 9 в листата на коалиция ГЕРБ-СДС в 24 МИР, включващ районите Възраждане, Изгрев, Оборище, Подуяне, Сердика, Средец, Слатина и Кремиковци.

Ето какво коментира младият общественик и политик специално за „Новетика“.

Новетика: С какво е значима за младите поколения годишнината от рождението на Димитър Талев?

Любомир Талев: Димитър Талев е един от най-големите и най-гениалните български писатели. Неговите произведения – освен с художественото си майсторство и епичния си обхват – са винаги актуални и ни вълнуват със своя патриотизъм.

Творбите на Талев са урок по патриотизъм, който е изключително важен за младите поколения, защото без патриотизъм никоя нация не може да оцелее.

Новетика: Какво научихте от книгите на Димитър Талев?

Любомир Талев: Научих истината за българския характер и борбите на българското население на Македония. Защото най-значимите негови произведения, и най-вече т. нар. „преспанска тетралогия“ – включваща романите „Железният светилник“, „Преспанските камбани“, „Илинден“ и „Гласовете ви чувам“ – са посветени именно на живота и борбите на българите в Македония. Когато Димитър Талев говори за Македония, той казва „тук е България“, „македонците са българи“ и „борбите на ВМРО са български борби“.

Новетика: Какво ще направите за българите в Македония, ако бъдете избран за депутат в 48-ото НС?

Любомир Талев: Една от най-важните каузи, които ще защитавам, е родната къща на писателя в град Прилеп да бъде закупена от българската държава, и да бъде реставрирана и превърната в музей и в същото време – в български културен център в Прилеп. Собствениците на къщата вече са изявили желание да я продадат на българската държава.

Изключително важно е паметта за Димитър Талев да бъде съхранена и опазена от манипулации и фалшификации. Защото видяхме какво правят властите в Скопие през изминалите години. Също е важно гражданите на Северна Македония – които заявяват своето българско самосъзнание и които стават все повече – да усещат всекидневно подкрепата на българската държава и досега с българската култура.

Новетика: От какво управление има нужда България?

Любомир Талев: България има нужда от ясно дясно управление, и от управление от експерти. Единствените, които през 32 години преход от комунизъм към демокрация сме доказали, че имаме в редиците си подготвени експерти и можем да се справяме с всякакъв вид кризи, сме ние от ГЕРБ-СДС.

Ще припомня на нашите читатели, че именно ГЕРБ се справи първо със спрените по време на тройната коалиция еврофондове. След това се справи с последиците от фалита на КТБ по време на кабинета Орешарски. След това се справихме с и предотвратихме една огромна мигрантска криза на територията на България по време на войната в Сирия, недопускайки границата ни да бъде „пробита“. Лидерът на ГЕРБ и министър-председател по онова време, Бойко Борисов, лично събра турския президент Ердоган с ръководителите на ЕС в България и помогна за сключване на споразумение по въпросите на миграцията – за което после всички лидери на ЕС му благодариха. А след това овладяхме и ковид кризата, по време, когато ваксини все още не бяха открити. Предприехме такива мерки, че в България първа вълна на ковид на практика нямаше.

Така ние сме доказали, че сме тези, които успяват да се справят с всякакви кризи и вдигат държавата на крака след управление на БСП. Именно такова имахме през последните 6 месеца и 9 дни. И е ред отново да спасяваме държавата.

Кремена Крумова

е главен редактор на Novetika.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button