В неделя за гъби!

Кой ще избираме на балотажа в неделя? Има ли правилен ход за тези, които не харесват и двамата кандидати заради силите, които стоят зад тях?

Мненията, изразени в тази статия, принадлежат на автора и може да не съвпадат с позицията на Novetika.com

 

Иван Костов наистина е много вдъхновяваща фигура. Начинът, по който разказва света, винаги предизвиква задвижване на малките сиви клетки. И желание да му опонираш със собствените му аргументи.

Според Иван Костов днес по Нова ТВ, няма място за колебание, защото Ваня Григорова е с ясен профил на „елемент“ от хибридната война, чиято цел е отклоняване на България от проевропейския ѝ път. Зад нея стоят БСП начело с Нинова, Малинов с награда от Путин и ред други идеологически реинкарнации на някогашната БКП. Докато зад Васил Терзиев стои „демократичната общност“.

И ето ти теза за размисъл и активиране на мисловни и морални процеси у избирателя.

Иван Костов добре дефинира и илюстрира профила на кандидатката за кмет на столицата Ваня Григорова, като изброи политическите формации една по една и с лични имена дори. За Васил Терзиев обаче се посочва най-общо – „демократичната общност“.

И мислещият гласоподавател започва да мисли, разбира се. Коя е тази „демократична общност“ и от кои се съставлява? Не са ли същите, които бяха изстреляни във властта от президента Радев, който Костов сочи като прокремълски елемент? Не са ли същите, които не само забавиха пътя на България към Шенген и Еврозоната, а го блокираха, тръбейки наляво и надясно колко е корумпирана България и как трови Европа с отровни храни години наред?

За другаря Костов е изключително компрометираща тезата на Ваня Григорова за създаване на общински фирми, които да обслужват важните сектори на града като водоснабдяване, сметосъбиране, градски транспорт, общински жилища и ред други, но никак не го чухме да се смути, когато правителството на издигналите кандидатурата на Васил Терзиев ПП, одържавиха частната лаборатория на „Капитан Андреево“ вместо да се създадат още и да има конкуренция. Нали това е основния белег на пазарната икономика – конкуренцията.

За Иван Костов е изключително уличаваща видимата идейна връзка между БСП и другите леви партийки, които подкрепят Григорова, но никак не е смущаваща кръвната връзка на Васил Терзиев с най-мракобесната структура на комунистическа България – ДС. Кръвната и манталитетна връзка между БКП и ДБ, ПП. Никак не е притеснително за другаря Костов, че ПП и ДБ са обединения на децата и внуците на строителите и крепителите на „социалистическия лагер“. Никак не е притеснен г-н Костов и от „демократичните“ им намерения и методи на действие, за които научихме от „среднощния запис“.

Призивът на Костов в това сутрешно интервю беше към „демократичната общност“ да подкрепи принадлежащия към ДС по кръв и интерес Васил Терзиев. Работата е там, че да се самонаречеш „демократ“, „добри сили“, „млади, умни и красиви“ не те прави нито демократ, нито сила на доброто, нито ставаш умен, млад и красив, защото кръвта зове и рано или късно ще чуем и видим нейната крайна цел. А тя е изречена както от малък Тошко в едно телевизионно шоу: „Искам си държавата“, така и от Корнелия Нинова с призива „Да си върнем държавата“.

И за обикновения, мислещ демократ, непринадлежащ към никоя от тези две фракции на бившата БКП (едната на старите комунисти, другата на младите им потомци) става още по-трудно и невъзможно да отиде до урните в неделя.

Въпросите не намират отговор, а се появяват нови и нови: „Коя година сме?“, „Защо сме в началото на пътя?“, „Какво правихме през тези 33 години?“, „Кой и какво избирам днес?“.

И защото е тотално объркан, като след тежък махмурлук, взима кошницата и отива за гъби.

Мненията, изразени в тази статия, принадлежат на автора и може да не съвпадат с позицията на Novetika.com

 

Снежана Георгиевa

е философ по образование и журналист по професия. Репортер, редактор и водещ в БНТ и БНР. Дългогодишен водещ на програма "Нощен хоризонт" по БНР. Водеща на предаването "Хитове в мрежата" на национална телевизия "България 24".

1 коментар

  1. Мен основно ме интересува, дали някой от кандидатите иска да премахне МОЧА (знам, че не зависи от кмета). Предполагам, че нито един от двамата, затова не бих се разходил до изборната секция. А много голяма част от българите не осъзнават, по какъв „тайнствен“ начин е свързано стърчането на МОЧА с нашата бедност и изостаналост. Точно както не осъзнават, по какъв начин тайнствата в Църквата (православната), спасяват душата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button