Кой подкрепя Хамас: Китайската комунистическа партия (ККП) (част 1)

ККП има дългогодишно сътрудничество и приятелство с Палестина, което съответства на геостратегическите интереси на Китай

Кой подкрепя палестинската военна групировка Хамас, която нанесе смъртоносен удар над южната част на Израел по въздух, земя и вода, в ранните часове на 7 октомври 2023 г.?

Хамас е считана за водещата политическа сила в Палестина, макар президентът на страната Махмуд Абас да е представител на конкурентната на Хамас партия, Фатах. Хамас е обявена за терористична организация от САЩ и ЕС. 

Обичайно демократичният (западен) свят застава на страната на Израел, докато държавите, които често окачествяваме като диктатури, а също и ислямските по вероизповедание страни, се асоциират по-скоро с каузата на Палестина. Но както ще видите, има изключения.

В следващите няколко статии ви представяме последни данни от цял свят, като първата е посветена на подкрепата от китайската комунистическа партия (ККП).

ККП има дългогодишно сътрудничество и приятелство с Палестина. Затова не е учудващо, че първоначалната реакция на Пекин относно атаката на Хамас срещу Израел беше единствено призив всички страни да „запазят спокойствие“. По-късно, под въздействието на международния натиск, Китай осъди атаките срещу „граждани“, без да уточни израелски или палестински. Също в своите изявления, ККП никъде не споменава името „Хамас“; затова пък САЩ са посочвани като отговорни за случващото се в Близкия изток.

В последващо изявление от 11 октомври 2023 г., на въпрос на AFP как ККП окачествява Хамас, говорителят на външното министерство го игнорира и само посочи, че трябва да се върви към решението за „две държави“.

Преди броени дни стана ясно, че името на държавата Израел липсва като географско обозначение върху картите на двете основни китайски платформи Alibaba and Baidu. Докато властите в Пекин отричат да стоят зад това, тинк-танк китайско разследване оповести, че липсата е още от май 2021 г.

Стратегически партньори

Палестина е първата арабска страна, с която Китай установява приятелски отношения. Това се случва през 1964 г. със създаването на Организацията за освобождение на Палестина (ООП), чийто лидер Ясер Арафат е наричан от Мао Дзъдун и Дън Сяопин „стар приятел“ на ККП, а Китай открито предоставя финансова и оръжейна помощ. През 60-те и 70-те години на миналия век Китай е вероятно най-крупният оръжеен доставчик на Палестина с принос от 5 млн. долара (9 млн. лв.), а според Арафат, Китай е „страната с най-голямо влияние в подкрепа на нашата революция“.

След като става член на ООН през 1971 г., Китай многократно призовава Израел безусловно да се изтегли от палестинските територии. През 1988 г. Китай е сред първите признали Палестина като суверена държава и двете установяват дипломатически отношения през 1989 г.

С отварянето на Китай към света през 90-те години на 20-и век с цел икономическо развитие, страната установява дипломатически отношения и с Израел, през 1992 г. Сега Китай е третият най-голям икономически партньор на Израел с обмен от 23 млрд. долара (42 млрд. лв.) за 2022 г. Докато търговията с Палестина възлиза на едва 158 млн. долара (288 млн. лв.) за 2022 г. Според експерти обаче, израелските политици са наивни, ако вярват, че солидните инвестиции в страната са гаранция, че Китай ще окаже политическа подкрепа.

През 2013 г. излезе информация на израелските тайни служби, че Хамас използва китайски банки за своите бизнес дела, включително пране на пари.

През март 2022 г. външният министър на ККП, Уан И заяви, че Китай ще продължи да подкрепя палестинския народ, по време на конференция Организацията за ислямско сътрудничество в пакистанската столица Исламабад.

През юни 2023 г. Китай и Палестина обявиха „стратегическо сътрудничество“. Президентът Махмуд Абас посети Пекин за пети път и се срещна с колегата си Си Дзинпин в емблематичната Голяма зала на народа. Там Си увери Абас, че двете страни са „близки приятели и партньори, които си имат доверие и се подкрепят“, че „Китай твърдо подкрепя справедливата кауза на палестинския народ да възстанови своите законни национални права“ и че „Китай ще засили сътрудничеството с Палестина за постигане на цялостно и трайно решение на палестинския въпрос“.

Братя по оръжие

Анализ на CNN от октомври 2023 г. разкри, че в атаката срещу Израел, бойците на Хамас са ползвали модифицирани руски и китайски оръжия, а някои са вероятно доставени от Иран, който според Държавния департамент на САЩ подкрепя терористичната група с пари, муниции и военно обучение. В офанзивата са били изстреляни и севернокорейски ракети, твърди военен блогър.

Военно обучение в Китай е получил един от лидерите на Хамас, едноокият Мохамед Деиф, писаха китайски дисиденти в платформата X, цитирайки класифицирани документи на ККП. Според поста, след като излязъл от затвора, Деиф бил изпратен през 1996 г. от ООП в Китай, където изучавал артилерийски технолологии в университет на Народната освободителна армия. От 2019 г. насам китайската съпруга на Деиф имала пряк контакт с кабинета на Си Дзинпин. Деиф имал най-малко три съпруги (две от които китайки) и четири деца.

Интересен факт е, че макар да са мюсюлмани по вяра, Хамас никога не са осъждали геноцида на ККП срещу уйгурското малцинство в северозападната провинция Синдзян.

Любопитно изказване направи Халед Машал, бившият председател на Хамас, в интервю за египетската Sada Elbalad TV. Там Халед заяви, че Китай и Русия имат полза от атаката срещу Израел: „Русия се облагодетелства, понеже отклонихме вниманието на Запада от Украйна“ и „Китайците обмислят подобна атака в Тайван“.

Антисемитизъм

Медиите и социалните мрежи в Китай изобилстват от антисемитски коментари. На 9 октомври 2023 г. националната телевизия CCTV сподели видео в платформата Weibo. Там се очертава „израелският фактор“ в изборите в САЩ и се казва, че „шест-седем евреи контролират американската икономика чрез 200 компании“ и „тези фактори се ползват за политическо влияние“. Думите на репортера на CCTV – „евреите са само 3% от американското население, но контролират и манипулират над 70% от богатството“ – станаха популярни в Weibo. Силно харесван коментар под видеото гласи: „Ето защо германците едно време са мразели евреите“.

Причините за антисемитските настроения в Китай са две. Първата е, че ККП продължава да се ръководи от думи на Мао Дзъдун, че „ние трябва да подкрепяме това, срещу което врагът се съпротивлява, и да се съпротивляваме на онова, което врагът подкрепя“. Врагът тук са САЩ.

Втората причина е, че за Си Дзинпин съюзът с Иран и добрите отношения с арабските страни са от ключово значение, включително с цел да получи подкрепата на Организацията за ислямско сътрудничество и други мюсюлмански и арабски организации, за политиката на геноцид спрямо уйгурите.

В заключение, силен свободен и успешен Израел не е в унисон с геостратегическите интереси на ККП. Докато продължителен хаос в Близкия изток е – заради съревнованието на Китай със Запада. По същия начин азиатският тигър използва войната на Русия в Украйна, за да разстройва западните нации и да изцежда ресурсите на демократичния свят.

Очаквайте скоро част 2 за подкрепата към Хамас от Иран.

Кремена Крумова

е главен редактор на Novetika.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button