Преследването на Фалун Гонг – погром на човешките права или геноцид?

В Международния ден за правата на човека: продължаващото 24 години преследване на духовната практика Фалун Гонг в Китай има всички характеристики на студен геноцид

Датата 10-и декември е особено важна, защото е отредена за Международния ден за правата на човека. Нещо повече, в същия ден преди 75 години Общото събрание на ООН приема Всеобщата декларация за правата на човека.

Оттогава 10-и декември е ежегодно напомняне, че в наши дни продължават да съществуват държави, където тези права не само не се зачитат, но жестоко се погазват. И че това се случва дори в една от най-развитите индустриално страни, която има солидно международно влияние и контролира почти всички международни организации. И поради което засега международната общност предпочита да затваря очи за непреставащите престъпления срещу човечеството, които се случват там и позволяват на комунистическия режим да избегне последствията.

Става дума за Китайската народна република (КНР), където потъпкването на човешките права на една определена духовна група се е превърнало в т.нар. „студен геноцид“.

Геноцид и студен геноцид

Под познатия термин „геноцид“ се разбира масовото убийство на група хора в кратък период от време. Съгласно член II от Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид, геноцидът се определя като убийство на членовете на набелязана група, причиняване на телесни и психически увреждания, предотвратяване на раждаемостта в рамките на групата и насилствен трафик на деца (Конвенция за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид от 1948 г.)

Концепцията за „студен геноцид“ е въведена от изследователите Шел Андершон и Шери Розенбърг. Студеният геноцид притежава всички качества на традиционен геноцид, с тази разлика, че се провежда много по-бавно. Розенберг обяснява студения геноцид като бавен процес на унищожение с постепенни масови убийства на защитена група, а не на незабавно прилагане на насилствена смърт.

Студеният геноцид се извършва чрез по-усъвършенствани методи на насилие, които позволяват на извършителите да бъдат по-малко забележими. Този бавно протичащ геноцид е систематично изкореняване на набелязаната група чрез лишаване от свобода, изтезания и умъртвяване в продължителен период от време.

Точно това е, което се случва в КНР с последователите на духовния метод Фалун Гонг от 24 години. Те са нарочени от китайската комунистическата партия (ККП) заради духовните си убеждения, които са пълна противоположност на кървавата, атеистична природа на комунизма и са подложени на непрестанни репресии повeче от две десетилетия заради съпротивата да се отрекат от Фалун Гонг и да се приравнят към партийната идеология. Фалун Гонг е най-дълго преследваната духовна група в нашето съвремие.

Защо Фалун Гонг?

Фалун Гонг, познат още като Фалун Дафа, е медитативна практика за самоусъвършенстване от Буда школата, основана на принципите Истинност, Доброта, Търпение. Тя е представена в Китай през 1992 г. от нейния създател – г-н Ли Хонгджъ. Състои се от философия, обяснена в книгата „Джуан Фалун“ и пет медитативни упражнения.

Поради огромния благотворен ефект върху физическото и психическо състояние на практикуващите и техния морал, до 1999 г. в Китай с Фалун Гонг се занимават приблизително 100 милиона души, по официални данни на китайското правителство. Сред тях са цели семейства и много членове на ККП.

Тогавашният партиен лидер Дзян Дзъмин не може да преглътне, че ККП има само 65 милиона последователи и вижда във Фалун Гонг заплаха за хегемонната власт на партията, въпреки напълно аполитичната същност на учението. Воден от завист – според експерти – той се зарича да „победи“ Фалун Гонг за три месеца, като елиминира неговите симпатизанти физически, срине тяхната репутация и ги доведе до нищета.

За целта нарежда масирана клеветническа пропагандна кампания по всички държавни медии и дори извън Китай – тя очерня духовното учение. Лъжовната пропаганда твърди, че Фалун Гонг разрушава социалната стабилност, че е коварен по природа, антинаучен и морално несъвместим с комунистическата държава. Фалун Гонг е обявен за „зъл култ“, за да бъде отъждествяван с квази-религиозни култове, изиграли отрицателна роля в китайската история.

Дзян създава и Управление 6-10, известно като китайското Гестапо – надзаконова институция, на която е позволено да използва всякакви средства, включително изтезания и смърт, за да изкорени духовното учение.

Кампанията за унищожаване на Фалун Гонг обаче притежава един критичен аспект, който е съвременна форма на геноцид. Това е насилственото отнемане на органи, включително от живи практикуващи, което причинява тяхната смърт. Органите се продават на платежоспособни пациенти, което се превръща в мултимилиарден, управляван от ККП държавен бизнес.

За това зверство първо сигнализират близки на изчезнали последователи на Фалун Гонг през 2006 г. и го потвърждават двама канадски юристи в доклада „Кървава реколта“ (2006 г.). Дейвид Килгор и Дейвид Матас удостоверяват лавинообразното нарастване на броя органни трансплантации в Китай след началото на репресиите срещу Фалун Гонг.

Обновена версия на същия доклад от 2016 г. със съавтор разследващият журналист Итън Гутман разкрива, че в Китай са извършени най-малко 1 милион трансплантации за периода 2000-2016 г., докато ККП признава само за 10 000 трансплантации годишно.

През 2020 г. Международен трибунал за Китай след едногодишно разследване заключи, че „насилственото отнемане на органи от затворници на съвестта в Китай се практикува от значителен период от време и включва много голям брой жертви“ и че „последователите на Фалун Гонг са вероятно основен източник на органи“.

Студеният геноцид срещу Фалун Гонг

ККП полага огромни усилия да превърне в норма своите изяви на жестокост, като ги прикрива и отрича пред света. Това е една от причините, че на международната общност отне десетилетия да обърне внимание на зверствата случващи се в далекоизточната държава. Там кампанията срещу Фалун Гонг продължава до ден днешен под ръководството на Си Дзинпин, включително насилственото отнемане на органи от затворници на съвестта. Точно тези многостранни, дългогодишни измерения на репресиите ги характеризират като студен геноцид.

Тъй като последиците от геноцида срещу Фалун Гонг се разпростират бавно във времето и пространството, става трудно за външни наблюдатели да усетят интензитета на разрушителната сила на ККП спрямо учението. Този бавен процес позволи на китайския комунистически режим дълго да крие от света какво се случва с последователите на Истинност, Доброта, Търпение. А именно: тяхното унищожаване чрез изтезания, насилствено отнемане на органи, нечовешки условия в затворите и центровете за промиване на съзнанието, както и смърт в резултат на лишаване от храна и условия за живот.

Китайското правителство до ден днешен ревностно отхвърля всякакви твърдения за геноцид срещу Фалун Гонг и изтъква различни оправдания, за да прикрие това кърваво престъпление. ККП твърди, че до 2015 г. за трансплантации са използвани само органи от екзекутирани затворници, след което превключи на версията, че всички органни дарения са доброволни – твърдения, оборени от очевидци, статистически данни и анализ на медицински експерти.

ККП заяви пред света, че спира всякакво „превъзпитание“ чрез трудови лагери, като това, което всъщност направи, беше да ги преименува и продължава да държи в тях последователи на Фалун Гонг.

Студеният геноцид по никакъв начин не смекчава жестокостта на понятието геноцид. Студеният аспект на геноцида се отнася до смразяващия бавен, методичен темп на събитията. Актовете на геноцид пак са налице, но се случват за продължителен период от време, вместо като бързо масово изтребление. Освен физическото унищожаване на набелязаната група, извършителят се стреми да изкорени жертвите чрез нефизически средства – културни, икономически и политически. Точно такива, каквито ККП използва срещу последователите на Фалун Гонг – уронвайки тяхната репутация и финансово състояние.

Хиляди последователи на Фалун Гонг живеят в изгнание извън родината си и някои са обречени никога повече да не видят близките си в Китай. Често студеният геноцид се прехвърля върху техните семейства в Китай под формата на заплахи, арести, лишаване от възможност да напуснат страната, следене.

Симпатизантите на Фалун Гонг не са единствената жертва на погазване човешките права от страна на ККП. На преследване и зверства в Китай са подложени един милион уйгури, също тибетски будисти, домашни християни и други религиозни малцинства.

ККП се опитва да изнесе своите методи за преследване и зад граница, включително в България, като ги насочва не само срещу Фалун Гонг, но и срещу свързаните с него медии, изкуства, иницативи и събития.

Липсата на прозрачност в данните, които китайският комунистически режим представя пред света, прави много трудно установяването на точния брой жертви от Фалун Гонг в условията на студен геноцид, но експерти го оценяват на милиони. Именно липсата на прозрачност е нямо признание за незаконните варварства в източната държава, а недостигът на информация означава нейното надлежно прикриване и продължаване.

Всеки вид геноцид е жестоко престъпление срещу човешките права. Държавите и правителствата, които го упражняват, трябва да бъдат строго санкционирани и отлъчени от международните организации. Политиците, отговорни за геноцид, трябва да бъдат подведени под отговорност и изправени пред международни съдилища.

Заради това е изключително важно международната общност да признае, че преследването на духовните малцинства в Китай, и най-вече Фалун Гонг, представлява геноцид. И когато го докаже – да предприеме всички законови мерки срещу неговите китайски извършители.

Деси Иванова

е разследващ журналист и коментатор по политически и социални теми в американското общество. Любител поет, пътешественик.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button