Байдън за геноцида срещу уйгурите в Китай: „културна особеност“

Освен уйгурите, китайският режим подлага на сексуални издевателства също тибетци и Фалун Гонг

В интервю по CNN от 16 февруари 2021 г. новият американски президент Джо Байдън омаловажи геноцида срещу мюсюлманското малцинство уйгури в китайската провинция Синдзян, като го нарече „културна особеност“.

Байдън направи коментара по повод неотдавнашен двучасов телефонен разговор с китайския си колега Си Дзинпин. Разговорът се е провел на 10 февруари 2021 г. и е първият след встъпването в длъжност на 46-ия президент на САЩ.

„Ако познавате китайската история, ще знаете, че Китай е бил нападан от останалата част от света, когато не е бил обединен у дома“, започна Байдън.

„Затова основният принцип на Си Дзинпин е да държи обединен, здраво контролиран Китай. Действията му се основават на тази логика.“

Така Байдън определи затварянето на над 1 милион уйгури и членове на други мюсюлмански малцинства в лагери за интерниране като начин авторитарният лидер Си Дзинпин да поддържа Китай „обединен“.

Нещо повече, новоизбраният американски президент заяви, че няма намерение да говори против агресивните действия на китайската комунистическа партия в Хонконг, Тайван и спрямо уйгурите.

„Посочих му, че никой американски президент не може да се задържи на власт, ако не се придържа към ценностите на САЩ. Затова няма да говоря срещу това, което прави в Хонконг, което прави с уйгурите в западните планини на Китай и Тайван, и да се опитвам да сложа край на политиката за единен Китай, като налагам натиск… [Си] разбира това.“

„Има различни културни особености, които всяка страна и нейните лидери трябва да спазват“, обясни Байдън.

Американският държавен глава все пак отбеляза, че нарушенията на човешките права в Китай няма да останат без последствия.

„Ще има последици за Китай и те го знаят… Китай се опитва много упорито да стане световен лидер, но за да направи това, за да получи тази титла, трябва да спечели доверието на другите държави. А докато се занимава с дейности, противоречащи на основните човешки права, ще му е трудно да го направи.“

Джо Байдън понесе сериозни критики заради оправдаването на геноцида срещу уйгурите, особено предвид, че думите му дойдоха само само две седмици след публикуване на шокиращ доклад на ВВС.

От доклада става ясно, че тези т. нар. „културни особености“ включват системни изнасилвания и други форми на сексуални издевателства.

Сексуални издевателства в лагерите в Синдзян

ВВС интервюира бивши затворнички, които описват ужасите в лагерите за интерниране в северозападната китайска провинция Синдзян. Тези лагери са де факто съвременна форма на концентрационни лагери.

Смелите жени разказват за широкоразпространена „култура на изнасилване“, където сексуалното насилие е инструмент за унищожаване на мюсюлманската идентичност и достойнството на потърпевшите.

Гюлзира Ауелхан, етническа казахстанка, прекарала 18 месеца в такъв лагер, разкри пред ВВС, че е била редовно принуждавана да съблича затворнички и да им слага белезници. Обездвижени по този начин, жените били изнасилвани от полицаи и дори от цивилни китайци, доведени отвън, за да насилват сексуално най-привлекателните млади затворнички, срещу заплащане.

След освобождаването си от лагера, Турсунай Зиавудун успяла да избяга в Казахстан, а след това в САЩ. Тя описва как заедно със своите съкилийнички са били жестоко бити и изнасилвани.

Самата Турсунай била насилвана с електрошокова палка. Свидетелката разказва, че някои от жените загубили разсъдъка си, други никога не се върнали обратно в килиите. Уйгурката разкрива, че освен че били насилвани, затворничките често били жестоко хапани по цялото тяло от поне двама-трима мъже.

Келбинур Седик, етническа узбекска жена, в момента живее в изгнание. Била учителка по китайски език в лагерите. Тя споделя пред ВВС, че затворничките там са предмет на ужасяващи изтезания като групови изнасилвания и сексуални перверзии с електрошокови палки.

ВВС интервюира и етническата казахстанка Сайрагул Саутбай. Тя разказва историята на 20-годишна девойка, изправена пред около 100 затворници за самокритика, след което пред очите на всички полицаите се редували да я изнасилват. Онези, които се опитали да затворят очи или извърнат поглед, на свой ред били отведени за „наказание“.

Свидетелките споделят също, че са били принуждавани да слушат с часове комунистическа пропаганда, песни за партията и да наизустяват книги на Си Дзинпин. Пропускът да го направят завършвал с побой.

Принуждавали ги да пият незнайни лекарства и ги инжектирали на всеки 15 дни с „ваксини“, които ги разболявали или замайвали. Лишавали ги от сън и храна.

Мъжете затворници в лагерите в Синдзян са също обект на системно сексуално насилие, особено младежите. Това разкри медията Bitter Winter, специализирана в документиране нарушенията на религиозните свободи в Китай.

Публикацията на ВВС използва видеоматериал, предоставен от Bitter Winter.

Пекин твърди, че концентрационните лагери са „центрове за професионално обучение“ на необразовани хора. Китайското външно министерство разпространи версията, че свидетелките са „актриси“, вербувани от ВВС. Това обаче не е вярно, тъй като жените свидетелстват с истинските си имена и връзките им с лагерите са удостоверени.

След излъчване на доклада, китайският режим забрани ВВС на територията на страната, като заяви че британската медия не е акуратна и честна, и разпространява „фалшиви новини“.

Системни изнасилвания в Тибет

След публикуването на доклада на ВВС, в Bitter Winter получават покъртителни сведения за масово сексуално насилие и срещу млади будистки монахини в лагерите за превъзпитание в Тибет.

Оказва се, че там е честа практика наказанието и изнасилването на жените с електрически остен. Жертви са предимно монахините, на които се втълпява, че телата им принадлежат на китайската комунистическа партия, а не на манастирите.

Политическата причина за тези действия е, че веднъж осквернени, монахините най-вероятно няма да могат да се върнат обратно в манастира и ще трябва да приемат светския начин на живот.

Медията Taiwan Times на свой ред разкри истории за съдбата на монахините в тибетските лагери и затвори.

Всички са жертва на изнасилвания, пише медията. Освен това са подлагани на глад, жесток побой, изтезания и гаври, като например заливане с урина и изпражнения.

Сексуално насилие на последователи на духовната практика Фалун Гонг

Китайският комунистически режим използва сексуалните издевателства, за да прекърши волята не само на уйгури, мюсюлмани и тибетци.

Тези методи са масово средство за наказание и изтезание на последователи на духовната практика Фалун Гонг, известна още с името Фалун Дафа.

Учението е официално представено в Китай през 1992 г. от номинирания за Нобеловата награда за мир Ли Хонгджъ. Включва пет медитативни упражнения и философия, основана на универсалните принципи Истинност, Доброта, Търпение.

Заради положителния ефект върху здравето и морала, Фалун Гонг придобива широка известност в Китай, като до 1999 г. симпатизантите му надвишават 70 милиона души.

Уплашен от тази невиждана популярност, тогавашният партиен лидер Дзян Дзъмин нарежда на 20 юли 1999 г. практиката да бъде унищожена, а нейните последователи подложени на политически, социални, финансови и физически репресии.

Хиляди са хвърлени в затвори, центрове за превъзпитание, трудови лагери и психиатрични клиники, където стават обект на жестоки изтезания, експерименти, перверзии, включително убийство с цел насилствено отнемане на органи.

Всички затворници на съвестта от Фалун Гонг в Китай — както мъже, така и жени — са подложени на сексуални мъчения. Те са рутинни и широко разпространени.

Това е заключението на известния китайски правозащитен адвокат Гао Джишън, който разследва репресиите срещу задържани симпатизанти на духовното учение.

Заради критиката си към нарушенията на човешките права в Китай, самият адвокат става жертва на сексуални изтезания, включително забиване на клечки за зъби в гениталиите му.

Многобройни свидетелски показания за сексуални мъчения на хиляди Фалун Гонг затворници публикува и медията Minghui.org.

Някои последователи на Фалун Гонг са измъчвани с особено жестоки методи, невиждани другаде в Китай, посочва доклад на Amnesty International.

Публикацията на ВВС от 2 февруари 2021 г. е поредното доказателство за грубите нарушения на човешките права в Китай и за варварските методи на китайската комунистическа партия за наказване на неудобните за нея малцинства, дисиденти и духовни общности.

За да не разстройва читателя, настоящата статия спестява по-голямата част от подробностите за перверзността и садизма на сексуалните изтезания.

Въпреки международните опити за повишаване осведомеността относно тези престъпления, редица държави затварят очи за тях, заради икономическа обвързаност с Китай.

Реакция на Държавния департамент на САЩ, Канада, Нидерландия

Администрацията на бившия американски президент Доналд Тръмп многократно заклейми жестокостите срещу уйгурите и други затворници на съвестта в Китай.

В една от последните си официални изяви, бившият държавен секретар Майк Помпео заяви, че Китай извършва геноцид и престъпления срещу човечеството спрямо уйгурите и другите етнически малцинства в Синдзян.

За разлика от Джо Байдън, новият държавен секретар Антъни Блинкен се съгласи със своя предшественик, че отношението на Китай към уйгурските мюсюлмани е геноцид.

„Тези зверства шокират съвестта и трябва да имат сериозни последици“, каза Блинкен пред агенция Reuters на 4 февруари 2021 г.

„Дълбоко сме обезпокоени от информацията, включително свидетелства от първа ръка, за системни изнасилвания и сексуални посегателства спрямо жени в лагерите за интерниране на етнически уйгури и други мюсюлмани в Синдзян.“

Канадската камара на общините с голямо мнозинство обяви на 23 февруари 2021 г. за геноцид отношението на китайското правителство към уйгурското малцинство.

Нидерландският парламент на 25 февруари 2021 г. прие резолюция, която призна третирането на уйгурите за геноцид.

Така Нидерландия стана третата в света и първата в Европа държава с подобна инициатива.

За да бъдат спрени зверствата в Синдзян и срещу други групи в Китай, в интернет тече подписка за слагане край на китайската комунистическа партия. Подписката е отворена за всеки и до момента е събрала над 740 000 подписа.

Деси Иванова

е разследващ журналист и коментатор по политически и социални теми в американското общество. Любител поет, пътешественик.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button