ТикТок: новото оръжие на Китай срещу Запада

Приложението промотира дисциплина и патриотизъм в Китай, и пошлост в Западния свят; излага на риск сигурността на потребителите; налага цензура и преследване

След като пуснатият от лабораторията в китайския град Ухан, вирус Ковид причини пандемия, загуба на милиони животи и срив в икономиките на редица държави, сега азиатският тигър, управляван от китайската комунистическа партия (ККП) прилага срещу Запада ново оръжие.

Облечено в одеждите на социална мрежа, приложението за кратки видеа ТикТок умело се ползва от властите в Пекин като инструмент за деморализация на децата на Запад, за репресии срещу критици на комунизма и също излага на риск сигурността на своите потребители.

Деморализация на децата

Всички социални мрежи събират личните данни на децата, техните родители и всички потребители, разказа Кейси Флеминг, изпълнителен директор на компанията за разузнаване, стратегия и киберсигурност BlackOps Partners, в интервю за медията The Epoch Times от 3 април 2023 г. Това те правят с цел печалба, защото за тези компании печалбата и пазарният дял са всичко.

Тези социални мрежи също разчитат на факта, че кратките видеа повишават допамина в мозъка и пристрастяват човек към това чувство. Но разликата с ТикТок е, че той действа злонамерено спрямо децата в Западния свят, казва Флеминг.

„ТикТок подменя ценностите на децата. Подбужда към борба, антисоциално поведение, променя мисленето им, ограничава способността им за критично мислене, увеличава потиснатостта, депресията и склонността им към самоубийство“, обобщава експертът.

Това ТикТок прави, като показва различно съдържание в Китай и в останалата част на света.

В Китай приложението, носещо името Douyin, разпространява образователни клипове за наука, спорт, култура и постигнати успехи. Нещо повече, там времето за ползване е ограничено до 40 минути на ден.

Докато на Запад, алгоритмите на ТикТок показват кадри с голота, провокативни, сексуализиращи танци, пошлост и клипове поощряващи смяна на пола. Така децата в Западния свят се превръщат във функционално неграмотни и деградирали хора, докато китайчетата – в дисциплинирани и милеещи за родината си.

В резултат на това децата на Запад търсят бърза известност, а една от най-желаните професии е инфлуенсър.

ТикТок последствията в България

Неслучайно преди няколко дни у нас гръмна скандал с няколко от най-известните български ТикТокъри – Чеченеца, Тошо Куката и Емили Тротинетката.

Те направиха гротескно видео, в което водиха на каишка в пловдивски мол момче със специални потребности. Заплашили го с побой и го третирали като куче. Скоро след това властите задържаха участниците в унизителното видео и към тях са повдигнати обвинения.

Емили Тротинетката (млад мъж, който се обявява за жена) получи прякора си през 2022 г., когато кара електрическа тротинетка по магистралата.

ТикТок с главоломна популярност

ТикТок е собственост на китайския технологичен гигант ByteDance. През 2016 г. компанията пусна в Китай приложението за кратки видеа Douyin. За една година то привлече 100 милиона потребители.

След впечатляващия старт ByteDance купи американското приложение Musical.ly за 1 милиард щ.д. (1.8 милиарда лева). Преименува го на ТикТок и пусна на международния пазар на 2 август 2018 г.

През 2021 г. ТикТок вече е по-използван от Инстаграм, от тийнейджъри между 12 и 17 г. Социалната мрежа съобщава, че има 1 милиард активни потребители всеки месец. Към момента приложението е инсталирано на над 3.5 милиарда устройства.

ТикТок е номер 1 по сваляния и приходи през първата половина на 2022 г. (след приложенията за видео игри). Социалната мрежа за кратки видеа има 1.5 милиарда потребители, които го посещават по 19 пъти на ден. Средно един потребител прекарва час и половина всеки ден в ТикТок. Това е двойно повече от Фейсбук и Инстаграм.

Риск за сигурността

В политиката за поверителност на Тикток е записано, че ако правителството поиска лични данни, собственост на компанията-собственик, тя е задължена да ги предостави. Става въпрос за китайското правителство, тъй като ByteDance е китайска компания.

Друг проблем е, че когато човек създава видео или използва филтър, приложението събира биометрични данни, като глас и лицеви характеристики. Също може да събира данни от снимките в паметта на телефона. ТикТок разпознава и записва натискането на клавишите на виртуалната клавиатура. По този начин може да научи номера на кредитните карти и паролите на потребителите.

Има съмнения, че приложението тайно изпраща паролите, номерата на кредитните карти и друга чувствителна информация на потребителите си до ККП.

В политиката за поверителност пише още: „Събираме информация от съобщенията, които изпращате чрез нашата платформа“. През декември 2022 г. ByteDance призна, че следи местоположението на журналисти и по-специално на журналисти от САЩ, които правят репортажи за ByteDance и ТикТок.

BuzzFeed News публикува записи от 80 срещи на ТикТок. Там се казва, че данните на потребители от САЩ многократно са достъпвани от Китай.

Цензура на неудобни за Пекин теми

ТикТок цензурира видеа, които не се харесват на властите в Пекин. Като информация за определени световни лидери, убийствата на студенти на площад „Тиенанмън“, независимостта на Тибет и Фалун Дафа (Фалун Гонг). Както и „силно противоречиви теми“, като геноцидът над уйгурите.

През 2019 г. ТикТок се извини, че е блокирал профила на 17-годишно момиче за изобличаващо видео относно преследването на мюсюлманското малцинство. Видеото започва като урок по гримиране, но след това говори за репресиите в Синдзян. Видяно е 1.5 милиони пъти преди да бъде блокирано – по думите на ТикТок заради „човешка грешка“ – след което профилът беше възстановен.

На 24 март 2023 г. бившият бакетболист от NBA Енес Кантер Фрийдъм сподели в Инстаграм писмо от мобилния оператор AT&T. Там се казва, че неоторизирано лице е пробило системата на доставчика и достъпило профила му, след като е изтеглил ТикТок. Бившият център на Бостън постъпва умно и инсталира приложението на специално закупен за целта телефон, а не на личното си мобилно устройство. „ККП ви шпионира 24/7 и събира данните ви ежедневно“, завършва публикацията си спортистът.

Фрийдъм редовно публикува в ТикТок видеа за нарушаване човешките права в Китай. След като качва видео за нередности в Шанхай, на 11 март 2023 г. профилът му е блокиран след няколко предупреждения.

Забрана на ТикТок

Изпълнителният директор на ТикТок Шоу Чю беше привикан на излушване в Конгреса на САЩ на 23 март 2023 г. Там конгресмен Пфлугер пита Шоу защо блокират потребители, които споделят критични към режима в Китай, включително този на Фрийдъм. Китаецът отговори, че не блокират критични към китайския режим видеа, и още докато трае изслушването във Вашингтон, профилът на Фрийдъм е възстановен.

От ТикТок твърдят, че никой от модераторите им не е в Китай. Въпреки това признават, че ByteDance участва в наемането на ключови кадри на социалната мрежа. Forbes съобщи, че 300 от служителите са работили, а 50 от тях все още работят в държавни китайски медии.

Бивш служител на компанията в САЩ заяви, че модератори в Пекин имат последната дума дали някои видеа ще бъдат одобрени за публикуване.

Бивш дипломат в посолството на Китай в иранската столица Техеран е отговарял за политиките за съдържание в Тикток до януари 2020 г. Това разкри Financial Times, позовавайки се на източници, близки до ByteDance.

През декември 2022 г. Конгресът на САЩ прие закон, с който забрани федерални служители да ползват ТикТок на служебните си телефони.

Неотдавна още държави се присъединиха към забраната и в различна степен не позволяват опасното приложение. Това са Индия, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Великобритания, Франция и Белгия.

Европейският парламент и Европейската комисия също забраниха ТикТок на служителите си през март 2023 г.

Георги Плешков

играе тенис от 8-годишна възраст и е тенис ентусиаст и анализатор

1 коментар

  1. Много полезен материал. Дано се прочете от повече българи, най-вече младежи.
    И дано не е късно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button