Корона или нож в гърба?

Получаването на мандата за управление на държавата в среда на кризи и неясни отношения между досегашните коалиционни партньори – шанс за възход или полет към пропастта?

Мненията, изразени в тази статия, принадлежат на автора и може да не съвпадат с позицията на Novetika.com

 

При трети опит за създаване на правителство мандатът попадна в ръцете на другарката Нинова. Въпреки бабуването на социолози, политолози, анализатори и разни четирихилядници, че за да има някакъв шанс за правителство, то мандатът трябва да отиде при ДБ, това не се случи.

Някои се правят на неприятно изненадани, други на провиждащи бъдещето, където БСП логично влиза като управляваща партия в коридорите на МС.

Всъщност възможностите си бяха само две – или ДБ, или БСП. Мандатът получи БСП. Какво обаче се крие зад този ход на президента Радев?

Лоялност към партията, която му отвори политическите хоризонти Възможност чрез БСП за геополитически завой? Или тук става дума за коварство и отмъщение? Защото какъв по добър начин да си отмъстиш на някого, от това да му дадеш възможност да се провали с гръм и трясък?

А провалът на БСП е неизбежен. Защото все ще се стигне до предсрочни избори, а бедите, които се задават, ще се пишат на гърба на столетницата.

На пръв поглед, като че ли птичката на късмета кацна на рамото на Нинова. Като че ли се отваря реална възможност тя да предложи себе си за министър-председател на България. Е, ще е излъгала и няма да си удържи на думата, но какво пък, случвало се е и друг път.

Това е и мечтаният от Нинова вариант, защото едва ли съдбата ще ѝ поднесе втори случай да бъде начело на държавата и да покаже какво може. Това наистина е голям шанс, но невъзможен. И така короната пада.

Другият вариант е БСП да предостави на ПП диригентската палка, както е обещала и да се подчинява на волята на идеологическия си опонент. При този случай ПП ще продължи да се лута и да не знае на кой свят се намира, ДБ ще се чумери, но ще стиска зъби, ИТН, както винаги, не се знае как и за какво ще реагират. Батакът ще става все по-голям и по-трудно поносим за хората и някой ще извика „Слагам край на агонията“. Провал видим и за съжаление неизбежен.

Откъдето и да се погледне ситуацията на Нинова, все е зле. Корона на главата няма да има, а ножът в гърба вече стърчи.

Да му мисли избирателят.

Мненията, изразени в тази статия, принадлежат на автора и може да не съвпадат с позицията на Novetika.com

 

Снежана Георгиевa

е философ по образование и журналист по професия. Репортер, редактор и водещ в БНТ и БНР. Дългогодишен водещ на програма "Нощен хоризонт" по БНР. Водеща на предаването "Хитове в мрежата" на национална телевизия "България 24".

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button