23 години репресии: Фалун Гонг топ мишена на комунистически Пекин

На 20 юли 2022 г. се навършват 23 години от началото на преследването на духовното движение Фалун Гонг от китайската комунистическа партия; продължават усилията за прекратяване убийствата за органи на последователи в Китай

Датата 20 юли не заема челата на вестниците, макар от 23 години насам да засяга пряко или косвено живота на най-малко 10% от китайското население и все повече хора в останалата част на света.
Именно на този ден през 1999 г. властите в Пекин превръщат само за една нощ 100 милиона свои поданици – от редови и образцови граждани, в първи врагове на народа. Това са последователите на духовното движение Фалун Дафа (Фалун Гонг) – известно в над 100 държави, включително от 2001 г. в България.

Репресии на мирна практика: защо?

Мнозина се питат: защо една изцяло мирна, подобна на йога, духовна практика е преследвана от правителството на държава, пък макар и комунистическа? Отговорът се крие именно там – в сблъсъка между идеологиите.

Фалун Гонг преподава универсалните принципи Истинност, Доброта, Търпение и е изцяло вдъхновена от традиционната китайска култура – която е полубожествена по своята същност, т.е. предадена на хората от боговете. Във философията заляга вярването, че доброто се възнаграждава, а злото се наказва. Така човек живее, правейки добрини за околните и без да ги наранява съзнателно. Oсвен мъдрост, той поддържа и развива добро здраве – с помощта на медитация под формата на пет упражнения.

Ценностите на комунистическата партия са диаметрално противоположни – тя проповядва атеизъм, премахване на семейството, уважение към възрастните, държавата и авторитетите, и окуражава постоянна борба – като всичко това цели подмяна на съществуващия ред и заменянето му с т.нар. „рай на земята“. В историята, всички такива опити неизменно са завършвали с милиони жертви, бедност и разруха.

Нещо повече, само за седем години след публичното си предствяне през 1992 г. в Китай, Фалун Гонг привлича близо 100 милиона последователи, докато китайската комунистическа партия (ККП) – само около 70 милиона души (членовете по това време). Това ККП счита за заплаха за властта си и решава да елиминира Фалун Гонг – физически, финансово и като репутация.

Въпреки огромния натиск у дома и в чужбина, 23 години по-късно Фалун Гонг продължава да завладява сърцата на милиони хора с положителния си ефект, а усилията за прекратяване на репресиите продължават.

По-долу ви представяме най-новите развития в Китай и по света.

Изтекъл документ: Фалун Гонг основна мишена на режима

Изтекъл документ на Комитета за политически и правни въпроси на ККП в район Тиелин на североизточната провинция Ляонин разкрива, че усилията за „трансформиране“ и „зануляване“ на Фалун Гонг остават от първостепенна важност за режима. Това съобщи медията Epoch Times на 22 май 2022 г.

Под „трансформиране“ се разбира натиск върху последователите – държани в затвори, центрове за задържане и концентрационни лагери – да подпишат декларация, с която оттеглят подкрепата си от духовната практика, отричат се от убежденията си и заявяват лоялност към партията. В много случаи склоняването към подпис е съпътствано със заплахи към семействата и изтезания на жертвите, понякога завършващи със смърт.

„Зануляване“ e кампания на ККП от август 2020 г., която цели да сведе броя на последователите на Фалун Гонг до нула. Извършва се чрез маркиране на личните карти и паспорти на последователи, чиито имена партията държи в черен списък. Този списък постоянно се обновява по време на полицейски акции, арести, обиски и доноси от съграждани срещу парична награда (стигаща до 100 000 юана – 28 500 лева, в зависимост от „ценността“ на жертвата). Онези, които подпишат декларацията, биват премахвани от списъка. Останалите са подлагани на тормоз и ограничения. Една от идеите на властите е, че повече последователи ще предпочетат да живеят „спокойно“ и това ще ги окуражи да се откажат от практиката.

Според един от изтеклите документи с дата от април 2019 г., девет от десетте най-значими министерства в Китай са издали заповеди, последователите на Фалун Гонг да бъдат принудени да изоставят духовните си занимания. В отговор, в район Тиелин веднага били проведени обучения по „трансформиране“ на симпатизантите. Методите включвали посещения по домовете, наблюдение и възпрепятстване от пътуване до Хонконг, за протестите по повод 70-годишнината на ККП.

Макар ККП отдавна да не афишира политиката си на преследване на Фалун Гонг и темата да изглежда „забравена“, архивите говорят обратното.

„Тази година в Тиелин, бяха ‘трансформирани’ осем последователи, т.е. 1% от всички, а 122 бяха ‘освободени'“, гласи разкритият документ, без да уточнява какво значи „освободени“.

В секретните данни се споменава още, че в Тиелин, представители на Комитета организира групи за „разчистване“ на информационни материали на Фалун Гонг от обществени места. Например през 2019 г. били извършени общо 8 мероприятия за „разчистване“ на 378 печатни брошури, 3 банера и 26 плаката. Комитетът в Тиелин също се отчита, че за периода април-юни същата година е разпространил 20 000 дипляни и 35 000 други видове печатни издания, очернящи Фалун Гонг.

Засилено преследване през COVID пандемията

Нови 366 затворнически присъди на последователи на Фалун Гонг (включително полицаи) заради убежденията им са потвърдени в периода януари-юни 2022 г. Това докладва на 9 юли 2022 г. Minghui.org, сайт документиращ преследването в Китай.

Присъдите са издадени, както следва: 1 (2013 г.), 2 (2014 г.), 1 (2016 г.), 1 (2017 г.), 1 (2018 г.), 1 (2019 г.), 12 (2020 г.), 145 (2021 г.) и 202 (2022 г.).

От 202 присъди през тази година, 45 са отсъдени през януари, 36 през февруари, 44 през март, 37 през април, 22 през май и 17 през юни.

Общо 107 (29%) от осъдените са над 60-годишни, 47 на възраст над 70 години, а 12 – над 80-годишни. Най-възрастният осъден е на 85 години.

Продължителността на присъдите варира от 6 месеца до 13 години, средно 3 години и 2 месеца. 129 последователи са глобени на обща стойност 13.7 милиона юана (3.9 милиона лева), средно по 10 676 юана (3000 лева) на човек.

Противно на очакванията, COVID пандемията засилва репресиите. Причината е, че последователи на Фалун Гонг – освен преследването – изобличават и драконовските мерки на властите с принудителни затваряния и груби нарушения на човешките права. Това разкрива нов доклад на базирания в САЩ Информационен център на Фалун Дафа.

Например последователят Фан Бин е първият, който още в зората на пандемията споделя в интернет видеа на трупове в болници в Ухан. Арестуват го дни по-късно.

Друг последовател, Су На, е осъден на затвор само дни преди Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г., за публикуване на снимки от празните улици на Пекин, в условията на локдаун.

През 2019 г. са документирани 3582 случая на преследване, включително обиск, побой, изгонване от дома, уволнение от работа и изключване от училище. След началото на пандемията през 2020 г. тези случаи са близо 3 пъти повече – 9159, а през 2021 г. достигат 9332.

Осъдените на затвор последователи на Фалун Гонг също се увеличават в условията на COVID. През 2010 г. те са 775, а през 2021 г. почти се удвояват – достигайки 1372.

Зимните олимпийски игри и въвеждането на Закона за националната сигурност в Хонконг предизвикаха допълнителни пикове на репресии на Фалун Гонг. Така през съответните периоди са документирани 34 000 ареста, тормоз и смърт на последователи в Китай.

През последните две години жертви на побой, тормоз, следене и обири са станали и последователи извън Китай. Докладът разкрива физически атаки в Ню Йорк, САЩ, пречки от китайското консулство за участие на Фалун Гонг в обществени събития в Австралия и принудително закриване на Фалун Гонг асоциация в Русия, по силата на антиекстремистки закон, често ползван за потискане свободата на словото.

За това свидетелства и нов доклад на „Фрийдъм хаус“ от 21 юни 2022 г., относно нарастващата заплаха на Китай за човешките права по света. В изданието на американската правозащитна организация се посочва, че Пекин е отговорен за 229 от общо 735 случая на физически репресии над отделни граждани и групи извън Китай. И че Китай прилага методите на „транснационална репресия“ повече от всяка друга държава в света. Основните жертви са: демократически активисти, Фалун Гонг, тибетци, монголци, уйгури, жители на Хонконг, правозащитни активисти и журналисти.

Фалун Гонг: централна тема на световен форум за религиозни свободи

Преследването на Фалун Гонг в Китай стана основна тема на Срещата на високо равнище за религиозните свободи в американската столица Вашингтон, 28-30 юни 2022 г.

Освен Информационния център с доклада, цитиран по-горе, във форума се включи и престижният тинк-танк Институт „Хъдзън“, със специален панел, посветен на насилственото отнемане на органи от последователи на древната духовна практика.

Говорителите бяха Нина Шей, старши сътрудник и директор на Центъра за религиозна свобода в Института, Нури Търкел, председател на Комисията на САЩ за международна религиозна свобода, Ливай Броуди, изпълнителен директор на Информационния център на Фалун Дафа и Итън Гутман, разследващ журналист и водещ изследовател на убийтвата за органи.

Експертите обясниха, че насилственото отнемане на органи от последователи на Фалун Гонг започва като наказателна мярка, докато режимът не осъзнава, че може да печели огромни суми, ако я разгърне и направи масова. Така ККП монетизира преследването.

За първи път убийствата за органи от Фалун Гонг са потвърдени през 2006 г. в доклада „Кървава реколта“ на двамата канадски юристи Дейвид Матас и Дейвид Килгор. Те стигат до извода, че тези престъпления наистина се случват в Китай, след като по време на телефонни разговори, китайски лекари и болнични служители изрично признават за наличността на органи от последователи на Фалун Гонг. Най-пресните разговори са от 2020 г.

Друга причина е голямото несъответствие между броя документирани трансплантирани органи и броя дарени органи. Макар китайските власти да не публикуват точна статистика, те твърдят, че в Китай годишно се извършват около 10 000 трансплантации, а понякога 20 000 (информация на China Daily от 2006 г.). Но Килгор, Матас и Гутман (който се присъединява към канадците) откриват, че тази бройка се достига лесно от едва няколко болници, докато те са стотици. Така тримата правят цялостен анализ на трансплантационната дейност на болници в Китай и изчисляват, че реалният брой трансплантации в Китай е по-скоро между 60 000 и 100 000 годишно, считанo от 2000 г. насам.

През 2009 г. има само 120 дарени органа. Според бившия заместник-министър на здравеопазването на КНР, Хуан Дзиефу, останалите органи за трансплантация се набавят от осъдени на смърт затворници. Но според Амнести Интернешънъл, екзекутираните са само няколко хиляди. Предвид изключително ниските нива на доброволно органно донорство, това огромно несъответствие може да бъде обяснено само с т.нар. затворници на съвестта – каквито са Фалун Гонг.

Нещо повече, през 2015 г. Китай обяви, че повече няма да използва екзекутираните затворници за донори на органи и че доброволните донори ще са единственият източник. Въпреки това, анализ на доброволните донори разкрива, че данните са фалшифицирани. За това говори фактът, че броят на доброволните донори расте съгласно просто математическо уравнение, което е нереалистично.

Гутман прибави още един щрих към проблема. През април 2022 г. американското медицинско издание за трансплантации American Journal of Transplant публикува статия, в която разкрива 71 случая на нарушение на правилата за донорство в китайски медицински изследвания в областта на сърдечната и белодробна трансплантация. И макар документите да не обсъждат произхода на ползваните органи, те доказват, че участвалите лекари са играли роля на екзекутори.

Панелистите разказаха и как насилственото отнемане на органи от Фалун Гонг все повече обхваща членове на други групи, като мюсюлманското население уйгури в северозападната китайска провинция Синдзян и Източен Туркестан.

Свежа подкрепа от Европа

Евродепутатът Томаш Здечовски откри на 29 юни 2022 г. онлайн събитие в Брюксел, по темата за насилственото отнемане на органи в Китай. В експозето си той заяви:

„Това събитие е изключително необходимо, защото става въпрос за абсолютно неприемлива практика. В Тайван се срещнах с хора, които ми показаха как се извършва самото отнемане на органи. Шокиращо е и огромно по мащаб. Мишени са малцинствените групи в Китай. ЕС никога не бива да приема тези престъпления. Невярно е да се каже, че това е пропаганда срещу Китай. Има доказателства, че това се случва и позицията ни е напълно ясна. Китай трябва да прекрати тази практика. Това е абсолютно наложително. Това е моето ясно послание днес. Китай трябва да промени своето поведение.“

По време на форума беше представен и проектотекст, който може да се използва от държавите членки на ЕС за законова борба с убийствата за органи. Целта на текста е да „направи тези ужасяващи престъпления известни на света“ и да „вдъхнови правораздаването“, обясни авторът, адвокат Карлос Иглесиас от лекарската организация DAFOH.

Ежегодната политическа седмица в Швеция – известна като Almedalsveckan – също отбеляза преследването на Фалун Гонг. По време на събитията на остров Готланд от 3 до 7 юли 2022 г., две народни представителки – Ан-Софи Алм и Лота Йонсон Форнарве – осъдиха репресиите срещу духовния метод, особено насилственото отнемане на органи.

В речта си, Алм обясни как милиони мирни хора в Китай, стремящи се да бъдат добри граждани, са обявявани за заплаха за националната сигурност и хвърляни в затвора в разрез със закона. И как истинската причина за преследването е вярата им принципите Истинност, Доброта, Търпение – от които комунистическият режим се плаши.

Шведската депутатка също осъди незаконната държавна практика на трасплантации: за разлика от други държави, където хората чакат дълги години за съвместим орган, в Китай човек може да си поръча сърце с едно телефонно обаждане и да насрочи операция за присаждане при следващия удобен полет. А ако е склонен да плати повече, получава прясно, здраво сърце от последовател на Фалун Гонг, с опция донорът да е под 30-годишен, или дори на 15…

Алм се позова на заключението на Международния трибунал за Китай, председателстван от сър Джефри Найс, обвинителя на Слободан Милошевич. Според това заключение, значим брой затворници на съвестта са били убити в широкомащабната трансплантационна индустрия на Китай и последователите на Фалун Гонг са основният източник на органите. Също разказа как е виждала карти с китайски трансплантационни болници, изградени на стратегически локации – стена до стена с големи затвори.

Депутатката сподели и личния си опит с цензурата на комунистически Китай:

„Никога няма да забравя и няма да замълча! Светът трябва да узнае, че ККП извършва най-злокобното престъпление срещу човечеството! ККП се опита да ме заглуши чрез сплашване. Но не успя! Защото аз не съм сама. Шведското правителство и народ се събуждат и виждат случващото се в Китай. Позор за човечеството е, ако позволим това да продължава!“

Накрая даде за пример Великобритания, която след оповестяване заключението на Трибунала прие закон, с който ограничава свои граждани да пътуват до Китай за трансплантация на орган. Сега само органи, дарени в Обединеното кралство, могат да се ползват за трансплантации в страната.

Тайванска болница уволни лекари за трансплантация в Китай

Болница „Чанхуа“ в Тайван е издала на 10 юни 2022 г. заповед за отстраняване на двама лекари, които са пътували многократно до Китай и са заподозрени в участие в трансплантация на орган с „неясен произход“.

Християнска болница „Чанхуа“ е единствената болница за практикуващи лекари в района и има висока репутация, гласи репортажът на Yahoo Taiwan. Но напоследък е разтресена от скандали, след като е обявила, че лекарите Чън и Къ повече няма да работят в екипа за чернодробни трансплантации. Причината е, че лекарите са заподозрени в участие в неетична трансплантационна операция с органи от жив човек в Китай, а органът бил с недоказан произход. Така болницата е отказала да поднови трудовите договори на лекарите на основание „нарушения на медицинската етика“.

В момента Районната прокуратура разследва случая, включително дали в болницата има още лекари, нарушили закона и длъжни да понесат наказателна отговорност.

Проговаря свидетел на донор от Фалун Гонг

Бивш член на най-голямата японска престъпна група Ямагучи-гуми разказа пред медията Epoch Times този месец, как през август 2007 г. е видял с очите си донор на орган в Китай: млад мъж под упойка, чиито сухожилия били прерязани, за да не може да избяга от болничното легло.

Как се случило всичко? Приятел на брат му се нуждаел отчаяно от нов черен дроб. Но със стриктните правила, висока цена и дълго време за чакане в САЩ и Франция – които по това време предлагали чернодробна трансплантация – болният се обърнал към единствената възможна алтернатива – Китай, и по-точно Военната болница в Пекин, лидер в областта. Така с помощта на посредник, след месец пациентът получил известие, че може да дойде за операция „по всяко време“. Цената била добра: 250 000 щатски долара (478 000 лева) – доста по-ниска от други държави.

Ден преди операцията, свидетелят посетил пациента в болницата и с изненада научил, че донорът е в съседната стая. Лекуващият лекар им предложил да погледнат. Когато отворил вратата, там лежал 21-годишен мъж, в безсъзнание, заради поставена упойка. Свидетелят попитал, „що за човек е донорът?“, на което лекарят отвърнал, че е „лош човек, осъден на смърт затворник“. Свидетелят все пак решил да попита за самоличността на мъжа и тогава лекарят разкрил, че той е член на метода Фалун Гонг. Т.е., не осъден на смърт затворник.

Нови доказателства: уйгурите поредна жертва за органи след Фалун Гонг

Болница, заобиколена от трудов лагер с 33 000 затворници в Синдзян, е най-новото откритие на разследващия журналист Итън Гутман, съобщи медията Epoch Times на 5 юли 2022 г.

Само на километър встрани се намира още един концлагер с 16 000 души, и крематориум. А на разстояние 20 минути шофиране с автомобил има летище със зелена лента, т.е. бърза лента за износ на човешки органи.

Гутман смята, че оттам органите се превозват до болница близо до Шанхай. Причината: след построяването на тези синдзянски лагери, бъбречните трансплантации в болницата са се увеличили с 200%.

Над 1 милион уйгури и членове на други етнически малцинства са държани в огромна мрежа от лагери за интерниране в Синдзян, смятат експерти. Там жертвите са подлагани на изтезания, изнасилване, принудителен труд и политическо индоктриниране от ККП. Редица държави определят това като геноцид.

Гутман изчислява, че между 25 000 и 50 000 уйгури са убивани за органи всяка година – бройка, наподобяваща тази на жертвите от Фалун Гонг. Именно чрез Фалун Гонг, китайският режим развива тази индустрия и ето как може да се обясни растежът на трансплантациите в Китай от 10 000 на до 60 000-100 000 годишно.

Огромен брой последователи на Фалун Гонг свидетелстват, че докато са били държани в затвори и трудови лагери, са им правени кръвни и ДНК тестове. По подобен начин, след 2016 г., режимът започва да прави същите тестове на всеки уйгур над 12-годишна възраст, обяснява Гутман.

Въпреки изобилието от доказателства, че това е реалност в Китай, медицинското съсловие изглежда се подлъгва по думите на властите в Пекин. Според журналиста, редица лекари на Запад искат да помогнат на Китай, като вярват, че източната държава иска да проведе реформи, че насилственото отнемане на органи е нещо от миналото и призовават: „нека гледаме в бъдещето“.

Доказателствата обаче показват обратното, казва Гутман. Например китайските власти трябва да обяснят, какво прави трансплантационна болница на средата на трудов лагер, по време на COVID пандемия? За интелигентните, разумни, морални лекари на Запад това е пълна лудост, добавя изследователят.

Кремена Крумова

е главен редактор на Novetika.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button