Контризъм: Как Новетика променя българското медийно пространство (аудио)

Медията "Новетика" гостува в подкаста "Контризъм" на Дискусионен клуб "Свободна България"

Главният редактор на „Новетика“, Кремена Крумова, гостува в подкаста „Контризъм“ на Дискусионен клуб „Свободна България“ на 12 април 2021 г.

Дискусионен клуб „Свободна България“ е неформален граждански форум за просвещение и вдъхновение за свободолюбиви българи, с три принципа: свобода, родолюбие и право на живот. Посредством ежемесечни събития, клубът насърчава дейност, която помага на хората да израснат в познанието за българската национална история и историята на свободата, включително принципите на свободата и свободните общества през вековете.

Във витуалното студио на „Контризъм“ водещият и идеен автор Георги Бакалов представи „Новетика“ като „добре направен уебсайт“ с „качествено съдържание“ и благодари на новата медия, тъй като по негови думи тя често му спестява необходимостта самият той да трябва да пише или превежда материал по определена тема.

Бакалов определи „Новетика“ като гражданска медия с качествени автори и материали; но не непременно комерсиална, а по-скоро целяща да бъде платформа за информиране на обществото и споделяне на традиционни възгледи и ценности.

Крумова обясни, че екипът на „Новетика“ подбира съдържанието на база какво би било интересно и полезно за обществото и неговия морал. Освен това медията често дава гласност на важни новини и тенденции, за които масмедиите мълчат. Също така, медията е независима, тъй като не разчита на спонсори, които да решават нейното съдържание и посока. С това тя се отличава от повечето информационни платформи.

Заплахата от комунистически Китай

Основно внимание в разговора зае Китай. „Новетика“ широко отразява темата, тъй като китайската комунистическа партия днес е основната заплаха за свободата в света. Не само финансова, но ценностна и дори здравна, предвид пандемията с COVID-19.

Огромна стъпка напред срещу изнасяния по цял свят от Китай комунизъм направи 45-ият президент на САЩ, Доналд Тръмп, който наложи санкции на властите в Пекин. Затова президентските избори в САЩ през 2020 г. не бяха просто сблъсък между Републиканската и Демократическата партии, а борба между комунизма и свободния свят.

Човешките права и гоненията на християни, уйгури и членове н духовната практика Фалун Гонг са също теми, засегнати от „Новетика“.

В хода на подкаста стана ясно как тези проблеми пряко засягат и нас като българи, и какво можем да направим, за да помогнем за тяхното разрешаване.

Например да не купуваме стоки, произведени в Китай, включително „стоките за 1 лев“, тъй като много от тях са прозведени в трудови лагери от дисиденти. Също да не пътуваме до Китай за трансплантация на органи, тъй като има редица данни, че в държавни китайски болници масово убиват неудобни за властта хора с цел да продават органите им на заможни пациенти, главно чужденци.

Крумова призова хората да търсят истината, да мислят самостоятелно и да уважават, ценят и пазят българските традиции, ценности, история и култура. Само тогава България ще напредне като нация и ще заеме достойно място на картата на света.

Водещият Георги Бакалов се присъедини към този призив, пожела успех на „Новетика“ и препоръча всеки да посети сайта Novetika.com.

Кремена Крумова

е главен редактор на Novetika.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button