Годината на Дървения дракон: 15 любопитни факти

Повечето поздрави за китайската Нова година желаят добра жътва, богатство, късмет, здраве, дълголетиe, много деца и големи семейства

На 10 февруари 2024 г. настъпва китайската Нова година – най-голямото и продължително празненство в Китай, известно като Пролетния фестивал и завършващо с Фестивала на фенерите.

Тази година ще бъде на Дървения дракон – едно от носещите най-голям късмет и могъщи животни в китайския зодиак. Само на китайските императори било разрешено да навличат одежди извезани с митичното животно. Драконът символизира власт, просперитет и сполука.

Родените в годината на Дракона са известни със своите харизма, завладяващо поведение, отличителен характер и изявени лидерски качества. Те са агресивни, амбициозни, самоуверени, борбени и решителни да спечелят всяко състезание. Притежават изобилни количества енергия, ентусиазъм и интелект. Те са естествено надарени с късмет и талант, и често усилията им се увенчават с грандиозен успех. Имат и недостатъци като арогантност, фанатизъм, доминантност, раздразнителност и необективност – които им пречат да приемат неуспеха.

Според древните китайски легенди, драконът може да бъде земен, подводен или небесен. Обича да се крие в облаците, така че не можеш да видиш главата и опашката му едновременно. Китайските дракони бълват огън или вода. Те са мистични, непредсказуеми и недосегаеми създания.

През 2024 г. драконът влиза в комбинация с природната стихия дърво – един от петте елемента в китайската космология, наред с метал, дърво, вода, огън и земя. Китайският лунен календар е 60-годишен цикъл, при който всяка година е комбинация от животно и природен елемент. Така тази година е на Дървения дракон, още известна като годината на Зеления дракон – тъй като цветът на дървото е зелен, според китайската култура.

В комбинация с елемента дърво, Годината на Дракона 2024-а се очаква да донесе развитие, напредък и изобилие. Периодът е удачен за поставяне на ново начало и полагане основите за дълготраен успех.

По-долу ви представяме 15 любопитни и слабоизвестни факти за китайската Нова година на Дървения дракон.

Край на зимата

Китайската Нова година е известна още като Пролетния фестивал. Макар да е зимен празник, в новогодишната нощ хората изпращат най-студените дни и посрещат пролетта, с очакване на ново начало, сеитба и жътва.

Време за молитва към боговете

В древността Пролетният фестивал бил време, когато китайците се молели на боговете за добър урожай. Тъй като страната била основно земеделска, жътвата имала огромно значение. Хората също се молели на своите предци, тъй като ги считали за богове.

… и за плашене на чудовища

Легенда гласи, че едно време имало чудовище на име Ниен. То се появявало в новогодишната нощ, затова хората се криели в домовете си. Но едно момче се осмелило и подплашило Ниен с фойерверки. На следващия ден хората отпразнували своето оцеляване с още фойерверки. Така те станали неотменна част от Пролетния фестивал.

Фойерверки

Фойерверките се палят, за да изплашат не само чудовища като Ниен, но и да прогонят лошия късмет. Затова навръх Нова година китайците палят фойерверки, а на следващия ден го правят отново – този път, за да приветстват Новата година и за късмет.

Цветната канонада продължава поне три дни, а понякога и седмици.

В новогодишната нощ семействата също горят фалшиви банкноти и напечатани златни кюлчета в памет на починалите си близки.

Най-дългият китайски празник

Пролетният фестивал продължава 15 дена, а с новогодишната нощ стават 16. Всъщност, празничният сезон започва още през декември с фестивала Лаба, така празненствата траят около 40 дена!

По традиция, Нова година е време за семейството и е прието да се излиза навън след петия ден, когато е национален празник. Магазините също не работят, затова е обичайно хората да се запасяват с провизии, подаръци и нови дрехи.

Най-големият пътникопоток в света

Най-важната част от китайската Нова година са семейните срещи – особено за вечеря в новогодишната нощ.

Огромно количество китайци се стичат от градовете към провинцията, където живеят родителите им. Явлението е известно като „пролетна миграция“. Тъй като в Китай билети за влак може да се купят до 60 дена преди пътуването, настава бясна надпревара, като всяка секунда се купуват поне 1000 билета.

Тази година се очакват рекордните 9 милиарда вътрешни пътувания, два пъти повече от 4.7 милиарда през 2023 г., когато имаше стриктни анти-ковид мерки. Трафикът от чужбина също ще е тежък: 2500 допълнително полета са насрочени към дестинации само в югоизточна Азия, Япония и Южна Корея.

Партньор под наем

Предаването на семейното име и продължаването на рода е важно за китайците. Така за младите е неприемливо да идат на семейната вечеря без партньор(ка). Ето защо някои отчаяни необвързани прибягват до наемане на фалшив партньор. Но дори и това не помага, когато любопитните родители ви запитат кога планирате деца.

Без къпане, кучета и още табута

През годината на Дракона китайците спазват редица забрани.

Първо, избягват да дават на новородените имена, които съдържат йероглифите (знаците) означаващи оръжие или куче. Причината е, че тези знаци са взаимно изключващи се в Десетичния цикъл на китайския календар.

Второ, не поставят леглото в северозападния ъгъл на спалнята, тъй като вярват, че северозападът принадлежи на Земния клон (част от Десетичния цикъл на китайския календар), а той е свързан с кучето от китайския зодиак. Докато драконът е свързан с Небесния ствол (част от Десетичния цикъл на китайския календар). Земният клон и Небесният ствол са взаимно изключващи се.

Трето, не носят бижута във форма на куче.

И още, не си вземат куче домашен любимец, избягват встъпване в брак с човек роден в година на Кучето и се стараят да не работят с хора родени в година на Тигъра – последните две се оказват трудни.

Отделно китайците имат няколко поверия, които спазват през новогодишните празници.

Къпането не е позволено в новогодишния ден. Метенето и хвърлянето на боклука са неприемливи до петия ден на Новата година. Идеята е човек да не измете или изхвърли своя късмет. От друга страна, денят преди новогодишния е отреден за чистене. Целта е да се измете лошия късмет и да се освободи място за добрия.

Какви табута съпътстват китайската Нова година? Това са подстригването на косата, ползването на ножици, ножове и други остри предмети, споренето и ругаенето, изричането на злощастни думи като „смърт“ и „болест“, и чупенето на вещи.

Носете жълто, украсете в синьо, червеното е навсякъде

Всеки зодиакален знак в китайската астрология има щастлив цвят, който влияе на благосъстоянието и съдбата на човек. За родените през 2024 г. благоприятен е златният цвят – той предвещава успех, богатство и чест. Китайците вярват, че златото притежава силна положителна енергия и символизира слънцето и метала. Счита се за символ на благородство и богатство.

Жълтото е също благоприятен цвят, тъй като олицетворява заможност, стабилност и здравина. То се свързва с парите и богатството, и също е един от благоприятните цветове на Дракона. Носенето на дрехи и аксесоари, както и украса за дома в жълто може да увеличи късмета ви през 2024 г., особено за започващите бизнес или развиващи кариера.

Синьото е третият подходящ за 2024 г. цвят, тъй като символизира водата, младостта, жизнеността и мъдростта. Носете и украсявайте в синьо, ако желаете да подсилите личната си аура и късмет.

Освен трите щастливи цвята на Дракона, Пролетният фестивал не минава без класическото червено. Семействата украсяват дома си в този цвят: червени са фенерите и вървите с люти чушлета по прозорците. Подобно на фойерверките, червеното е безценно оръжие срещу чудовището Ниен. Новите дрехи в червен цвят също носят късмет, ако се добавят към пролетния гардероб.

Децата получават пари-късмети в червени пликове

Докато в други държави децата получават подаръци, в Китай те получават специални червени пликове с пари. Целта е да се прехвърли добра съдба от възрастните към потомството. Такива пликове се разменят също между приятели, колеги и между началници и служители.

С напредването на технологиите се появиха цифрови червени пликове. Хората ги изпращат по групови чатове и се наслаждават на гледката как другите се борят за тях.

Пелмени на всяко хранене

В миналото пелмените са били неотменна част от всяко хранене по време на Пролетния фестивал. В съвремието вече не е така, заради изобилието от други вкусни блюда. Все пак уханните варени или пържени тестени топки са задъжително ястие на новогодишната трапеза. Някои ги хапват и на следващата закуска.

Противно на всеобщото схващане обаче, пелмените не са популярни в цял Китай. Характерни са по-скоро за севера. На юг хората предпочитат пролетни рулца (яйчени рулца) и топки от глутенов ориз в супа с име танюен.

Десерти със специално значение

Много китайски новогодишни десерти имат специално значение, което често е каламбур.

Например танюен означава буквално „супени топчета“. Но звучи по същия начин като „среща“, затова не е изненада, че е популярен десерт за Нова година.

Ниен гао е вид оризова торта, която символизира успеха.

Фа гао е нещо средно между пандишпан и мъфин. Хората го оцветяват в празнични краски. Знакът „фа“ е същият като във „фа цай“, което значи „да забогатееш“. Не е учудващо, че този десерт е силно желан.

Годината на твоята зодия е лош късмет

Китайците вярват, че годината на твоето животно е най-нещастната за човек. Обяснението е, че през тази година той се преражда, а според поверията, малките деца са най-лесната плячка на демоните, които може да ги вземат.

Отбранителното оръжие е червеният цвят. Така много хора в Китай ежедневно носят червено бельо, други – червени ризи, панталони, бижута, стелки и т.н.

С една година по-възрастни на Пролетния фестивал

В Китай човек има „истинска“ възраст и „фалшива“, номинална възраст. Истинската е тази, която се увеличава на рождения ден. А номиналната – на Пролетния фестивал.

Доскоро китайците ползваха именно номиналната възраст. Сега ползват и двете, но за да сте сигурни, най-добре попитайте.

ЧНГ на китайски

Как да кажете „Честита Нова година“ на китайски? Научете този израз: „Син ниен куай лъ“. Ако обаче сте в Хонконг и други кантонски региони, следният поздрав е по-популярен: „Гун хей фат чой“. На мандарин пък ще кажат: „Гун си фа цай“, което значи буквално „Поздравления за добрия късмет“.

Повечето поздрави за китайската Нова година желаят добра жътва, богатство, късмет, здраве, дълголетие, много деца и големи семейства.

Кремена Крумова

е главен редактор на Novetika.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Прочети още
Close
Back to top button