Светът се събужда за заплахата от комунистически Китай

Критиката на САЩ към Китай за нарушенията на човешките права отново застана на дневен ред.

Този път по време на онлайн събитие на Атлантическия съвет на САЩ на 15 септември 2020 г., с почетен гост американският държавен секретар Майк Помпео.

Атлантическият съвет на САЩ е базиран във Вашингтон мозъчен тръст в областта на международните отношения.

По време на обръщението си, Помпео заяви, че през последните месеци забелязва със задоволство как „хищническата икономическа дейност“ на Китай и неадекватното му справяне с пандемията от коронавирус са накарали хората по цял свят да осъзнаят заплахата, която Пекин представлява за международната общност.

„Светът се събуди“, каза Помпео. „Нещата се обърнаха.“

Политикът изказа съжаление, че западният свят се е „подчинявал“ на Китай твърде дълго и не му е „опонирал“. Нещо повече, Китай продължава да извършва „невиждани“ нарушения на човешките права, които са „опетнили“ века, в който живеем.

По думите му, стратегията на САЩ спрямо Китай, формулирана от президента Никсън през 70-те години на 20-и век, има нужда от преориентация и промяна.

Икономическа мощ

Да. По мое мнение, един от най-ефективните начини за справяне с комунистически режими като този в Китай, е довеждането му до пълен банкрут и пресичането възможността да харчи държавния бюджет за преследване на собствения си народ.

Когато международните компании — водени от желанието за печалба —затварят очи за нарушаването на човешките права в Китай и сключват сделки с контролирани от режима фирми, те продължават да наливат масло в огъня, предоставяйки на режима средства, с които да се поддържа.

Така те волно или неволно стават съучастници на режима в неговите закононарушения. С тези приходи, китайският комунистически режим финансира системата от трудови лагери, в които изпраща хора заради духовните им убеждения. Ето колко е порочен този режим.

На срещата на Атлантическия съвет Помпео поясни, че най-важният инструмент на китайската комунистическа партия е именно икономическата ѝ мощ и силата на пазара от 1,4 милиарда потребители, към който привлича американския бизнес. А след това върши „най-скандални неща“ с човешките права.

Това ясно показва степента, до която режимът в Китай се смята за недосегаем благодарение на икономическия лост.

Например в съвременен Китай всеки може да бъде държан до три години като роб в трудов лагер, без съд и присъда. Именно това се случва със стотици хиляди последователи на духовното движение Фалун Гонг от 21 години насам.

Затворени в трудово-изправителни учреждения, тези хора полагат робски труд по 20 часа на ден. Произвеждат коледна украса, детски играчки, пръчици за хранене, пантофи, облекла и много други стоки. Те са продавани в магазини по цял свят, включително в България. Дръзналите да се опълчат са бити, измъчвани и лишавани от храна и сън.

Макар и официално закрити през 2013 г., трудовите лагери продължават да съществуват под една или друга форма и репресиите в тях продължават. Пример за това са концлагерите, където режимът сега държи над един милион уйгури.

Пандемията от коронавирус и Хонконг

Безотговорността на Китай стана най-очевидна в прикриването на заразата от коронавирус.

Там е имало пациенти с коронавирус още през септември 2019 г. Но властите в Пекин съобщиха за него едва през януари. Китай остави вирусът да се разпространи свободно, като позволи на милиони китайци да пътуват по цял свят по случай китайската Нова година. Колко фриволно и безотговорно поведение от страна на Китай!

С право американският президент Доналд Тръмп призова света „да държи Китай отговорен за действията му, довели до глобалната пандемия от COVID-19„. Това стана на 22 септември 2020 г. по време на 75-ата сесия на Общото събрание на Обединените нации.

Сега, когато коронавирусът се разпространява, без да разпознава граници и народи, международната общност има възможност да изпита от първа ръка опасността, причинена от лъжите и измамите на китайската комунистическа партия.

Видяхме и какво се случи с потискането на човешките права в Хонконг.

Не е ли достатъчно това, за да се пробуди хората по света за факта, че режимът в Китай използва тактики, които не признават каквито и да било граници?

Както казва и Помпео, най-важният съюзник в успешното осъждане на режима в Китай, е народът. Обикновеният човек трябва да се убеди, че Китай наистина представлява заплаха за Запада и за демократичното, гражданско общество. И това вече се случва.

Вярвам, че сега световните политически и бизнес лидери разбират много по-ясно рисковете, свързани с дейността в държава, доминирана и контролирана от монополна партия.

Също вярвам, че за да се справим със заплахата от китайския комунистически режим, трябва да се уповаваме на принципите на морала. В тази връзка са и думите на Помпео.

„Това са основите [на които градим политиката си]: опазване на човешкото достойнство, което всеки от нас заслужава, защото всички ние сме създадени по Божия образ.“

Ивайло Ангелов живее в САЩ от 2002 г. Редовен коментатор по въпросите на САЩ по „Нощен хоризонт“ на БНР между 2015 и 2016 г.

Ивайло Ангелов

е разследващ журналист и коментатор по човешки права, травъл блогър и експерт по гражданска авиация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button