Последно сбогом с Даян Файнщайн

Наш сънародник разказва за познанството си с видния американски политик и връзките ѝ с комунистически Китай

На 29 септември 2023 г. неочаквано дойде новината за смъртта на американския политик Даян Файнщайн, която почина на 90-годишна възраст. Този ден сложи края на десетилетие, изпълнено с изискани приеми, които тя организираше в дома си в родния Сан Франциско. Познавах я лично чрез работата си.

Въпреки че Файнщайн не е толкова известна в България, тя заслужава да бъде спомената, защото постави няколко рекорда: за най-дълго служилата жена-сенатор в историята на САЩ и за първата жена-кмет на Сан Франциско. Не на последно място, Файнщайн беше добър приятел на Китай и на китайската комунистическа партия (ККП): факт, с което сега едва ли би се гордяла.

Моят първи контакт с Файнщайн се случи преди повече от десет години благодарение на работата ми като мениджър във водеща фирма за кетъринг на ВИП събития. Партитата в дома на Файнщайн обичайно бяха с благотворителна и политическа цел. Домакинята беше изключително взискателна, затова те протичаха при перфектна организация, над тях работеха само избрани професионалисти и съгласно определен протокол. Така беше дори на семейното събитие за Деня на Благодарността, на което присъствах. Изкусен екип подготвяше традиционната вечеря със задължителната печена пуйка с плънка от препечен хляб, боровинки и картофи, а десертът беше неизменният тиквен пай.

Кариера

Даян Файнщайн беше държавен служител над 50 години. Политическата ѝ кариера започва през далечната 1970 г. като член на Надзорния съвет на Сан Франциско, а от 1978 г. до 1988 г. заема позицията кмет на града. През 1992 г. става първата жена-сенатор от Демократическата партия в щата Калифорния, преизбирана е многократно и работи там до последния си ден.

Впечатляваща колекция от фотографии по стените на дома ѝ отразяваше централната роля на Файнщайн в обществения и политически живот не само на Калифорния, но и на цяла Америка. С удоволствие ги разглеждах всеки път, когато ми се отдаваше възможност. На тях бяха увековечени световноизвестни политици, президенти на САЩ, губернатори и местни знаменитости. Но за мен бяха особено интригуващи няколкото снимки на Файнщайн с вече покойния Дзян Дзъмин, бивш държавен глава на Китай и лидер на ККП.

Как ли един водещ американски политик като Файнщайн, при това председател на Комисията по разузнаване към Сената в САЩ, беше свързан с комунистически лидер като Дзян Дзъмин? Няма как да не е знаела, че в тази си роля Дзян инициира и провежда едно от най-кървавите репресии в съвременната история – преследването на духовната практика Фалун Дафа (още известна с името Фалун Гонг), което продължава и днес.

Тесни връзки с Китай

Скоро след началото на дипломатическите отношения между САЩ и Китай през 1978 г. Даян Файнщайн, новоизбран кмет на Сан Франциско, посещава Шанхай. Там тя се сприятелява с колегата си Дзян Дзъмин, който тогава заема поста кмет на града. Под тяхно ръководство, двата града – Шанхай като водещ индустриален център в Китай и Сан Франциско, дом на една от най-големите общности на китайски имигранти в САЩ – установяват побратимени отношения.

През 1989 г. Дзян става генерален секретар на ККП. Три години по-късно, през 1992 г. Файнщайн е избрана за първи път като сенатор. Тя обслужва две от най-големите китайски диаспори в САЩ: в областта на градовете Сан Франциско, Оукланд и Сан Хосе и в областта на Лос Анджелис. Файнщайн се стреми да удовлетвори желанията на множество китайци, които изразяват желание за „топли връзки“ с родината на предците си. Още повече, дългогодишните ѝ отношения с висши служители на ККП подпомагат финансовите интереси на нейните избиратели. Именно благодарение на търговските взаимоотношения между Калифорния и Китай, щатът става петата по големина икономика в света.

В нейна памет

Седмица след смъртта на Даян Файнщайн, кметицата на Сан Франциско, Лондон Брийд, организира публично възпоминание в нейна чест. Събитието се проведе в сградата на кметството, където преди официалното откриване, Брийд събра на отделно събитие бивши кметове на града, сенатори от Демократическата партия и други известни личности, свързани с живота и дейността на Файнщайн.

По време на възпоминанието, излъчено на живо по местните телевизии, президентът Джо Байдън изнесе записана видео реч. На място говориха вицепрезидентът Камала Харис, лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър, сенаторът от Калифорния Нанси Пелоси и внучката на Файнщайн, Айлин Мариано.

На това възпоминание си взех последно сбогом с Даян Файнщайн. За сетен път я видях преди ковид пандемията, в Деня на благодарността. Тогава тя ми подари своя собствена картина и коледна играчка с изображение на Конгреса на САЩ. Този мил неин жест е много скъп за мен и аз завинаги ще запазя скъп спомен за нея.

Ивайло Ангелов

е разследващ журналист и коментатор по човешки права, травъл блогър и експерт по гражданска авиация, защитник на правата на животните и основател на организацията за спасение на бездомни животни Jordan&Joy Cat Rescue.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button