Чалгата официално управлява България

И как да спрем тоталното морално разложение на обществото, за да има страната ни най-после просперитет

Вчера, 2 юни 2022 г. – деня, в който почитаме Христо Ботев и всички, дали живота си за свободата на България – нашето общество удари ново морално дъно. Депутатът от управляващата формация „Продължаваме промяната“ (ПП) Христо Петров, известен като Ицо Хазарта, си направи селфи през работно време, като показа и среден пръст. Това той стори на фона на седящите зад гърба му колеги от ГЕРБ.

Така популярният хипхоп изпълнител на практика се подигра на опозиционните народни представители за символичната им акция – те държаха листи хартия, на които пишеше „Оставка“ – насочена срещу вицепремиера Калина Константинова, която НС в този момент изслушваше по повод (не)справянето с бежанците от войната в Украйна.

След първоначалното ми стъписване последва втори удар – вместо да се извини от трибуната или поне да се опита от „кумова срама“ да „замаже положението“, Хазарта счупи рекорда по наглост – заяви, че това било „най-малкото, което можело да бъде показано“ на ГЕРБ! Шок!

Но надеждата умира последна… Мислех си, ето сега, със сигурност зам.-председателят на НС Мирослав Иванов ще наложи сериозно наказание за свръхнепристойното и неприемливо поведение на народния избраник. И ще защити честта на НС – символа на нашата държавност и народна представителност. Ако питате мен – той заслужава директно изключване и лишаване от заплата! Но не! И това не се случи! Оказа се, че Петров е наказан само със „забележка“!

И за да добавя още към срамната картинка, ще ви припомня топ гафа от предния ден – спречкването между депутата от ПП Искрен Митев и лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов, което за малко не прерасна в бой. Причината: представителят на „Промяната“ нарече Костадинов – Копейкин, вместо по име. Което е отново неуважително и абсолютно неприемливо поведение от един народен делегат! В отговор, и без да се подчини на нарежданията на зам.-председателя на НС Кристиан Вигенин, Костадинов отиде при него и му каза: „Този тъпак, ще му разбия носа!“ След което застана заплашително пред седящия на банката си Митев, а последният започна да му дърпа вратовръзката… Аха двамата да започнат физическа саморазправа, и помежду им се скупчи тълпа депутати, които ги разтърваха. В резултат, Вигенин обяви почивка. И забележете: целият този фарс се разигра пред очите на деца, които бяха поканени да проследят заседанието на Парламента по повод 1 юни, Деня на детето!

Какво става?

И така, какво става? Става това, че от два парламента насам – та сега и в трети – чалгата вече официално управлява държавата. Правителството на ГЕРБ беше последното, по време на което в НС се спазваше добро възпитание, благоприличие и култура на общуване – и може би затова се и свършваше законодателна дейност, каквато е работата на Парламента! – колкото и някои да недолюбват това управление.

По време на последните три парламента – в първите две служебни правителства под формата на ИТН, а сега през ПП – виждаме как чалгаризацията на обществото вече не се крие, а напротив – избива с пълна сила, гордо се демонстрира и постепенно се превръща в нова политическа култура.

Какво имам предвид под „чалгаризация“? Не музикалния стил, който завладя България след падането на комунизма, отприщи най-долните страсти и поквари мнозина. По-скоро говоря за повсеместното опростачаване на народа – превръщането му в маса от нискокултурни, нискоморални, зле възпитани, необразовани, нечетящи, и неуважаващи семейството, обществото и институциите индивиди, които мечтаят единствено за безразборен секс, скъпи лъскави коли и пачки с пари без труд. И които не се спират пред никакви морални задръжки, за да получат горните три неща. С една дума – превръщането на нацията ни в нечовеци и дори бих казала – зверове.

Коренът?

Този процес не тече от днес. Той започна още през 1944 г., когато комунистите физически елиминираха управляващата интелигенция (цвета и движещата сила на обществото – учители, писатели, художници, интелектуалци, частни предприемачи) и издигнаха на власт утайката на обществото – неграмотните с въшки и най-ниското ниво на работническата класа – т.е. хората, които най-лесно се манипулират и използват за постигане на всякави цели.

Този брутален акт унищожи естествената структура на обществото, беше подхранван през системата на активните борци против фашизма и капитализма (АБпФК), мутира през годините, а днес достигна своя апогей. Днес ние берем плодовете именно на това най-голямо престъпление в съвременната ни история – което бавно, но сигурно води България към пълно разложение – морално, икономическо и в крайна сметка физическо.

Изходът?

Колкото и далеч да е стигнала тази опасна тенденция, тя може да бъде парирана и обърната. Как?

Първо, лидерите на всички нива в българското общество да заявят публично нулева толерантност към прояви на неспазване на доброто възпитание, неуважение и погазване на правилата и законите.

В случая с Хазарта – той трябва веднага да бъде отстранен като член на НС и глобен за нанасяне тежки щети на обществото, в името на чието добруване е избран да служи. Певецът също следва да бъде изключен от всички професионални организации, на които е член. Също е добре родителите и учителите да осъдят поведението му пред своите деца и ученици. Колкото повече хора заявят позиция срещу това поведение, толкова по-малко то ще има смелост да се повтори. И също ще създаде прецедент и модел за цялото общество, как е редно човек да се държи. Затова е важно първо лидерите да дадат пример, защото масата гледа и се учи от тях.

Подобна трябва да е и реакцията спрямо Митев и Костадинов – всеки извършител и участник в подобни действия трябва да бъде санкциониран не просто с порицание, а с последно предупреждение за отстраняване. Като при второ провинение да следва изключване. Връщане на поста да се допуска след извинение и след определен период от време.

И второ, всеки българин следва да поеме отговорност за това как се държи и с какво допринася за напредъка на страната. Редно е в края на всеки ден човек честно да се запита: излъгах ли днес, откраднах ли, платих ли си дълговете, направих ли добро? И да се поправи. Да не изхвърля боклука си по улиците, да не руши частна и обществена собственост и да се държи възпитано и с уважение в семейството, на улицата и на работното място.

Защото само когато това се случи в голям мащаб, България ще отбележи напредък и ще има икономически и културен просперитет. Само тогава имиджът на България пред света ще се подобри и у нас ще започнат да идват реални и добросъвестни инвеститори.

Бъдещето на България зависи единствено и само от нас. Тя ще бъде такава, каквато ние сами си я направим. Затова ако искаме да се гордеем със своята родина, трябва да започнем още днес да се грижим за нея – без да чакаме на някого другиго, без обвинения и изисквания към някого другиго. А единствено към себе си.

Кремена Крумова

е главен редактор на Novetika.com.

1 коментар

  1. „И второ, всеки българин следва да поеме отговорност за това как се държи и с какво допринася за напредъка на страната. Редно е в края на всеки ден човек честно да се запита: излъгах ли днес, откраднах ли, платих ли си дълговете, направих ли добро? И да се поправи. Да не изхвърля боклука си по улиците, да не руши частна и обществена собственост и да се държи възпитано и с уважение в семейството, на улицата и на работното място“
    Най-хубавото описание на изискванията към всеки от нас – от Президент до редови гражданин. Браво Кремена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button