Ще премахнат ли САЩ визите за българи този път?

България все още не покрива изискването за 3% отказани неимигрантски визи

Ето че отново заговорихме за отмяна на американските визи за България. Този път поводът е изявление от 26 октомври 2021 г. на министъра на вътрешната сигурност на САЩ, Алехандро Майоркас, който каза, че на дневен ред са четири държави: Израел, Кипър, България и Румъния.

За отпадане на визите за САЩ за първи път се спомена преди 13 години, когато Хилъри Клинтън обещаваше да ги премахне за българи, румънци и поляци, ако спечели изборите. По това време тя беше кандидат за президент от Демократическата партия.

Дали сега има по-голям шанс това да се случи? И какви биха били ползите от това? Потърсих мнението на наши сънародници в САЩ и Канада. Ето какво споделиха те.

Според Толи Георгиев от Минеаполис, щата Минесота, би било добре визите да паднат. Макар че заради високата цена на пътуването до САЩ, с визи и без визи, напливът на българи няма да е голям.

Наталия Василева от Мидълтън, щата Масачузетс, пък се чуди от какво се страхуват в Администрацията на Байдън, та не отменят визите. Едва ли много българи ще останат нелегално в САЩ, смята Василева, понеже животът им ще е труден.

Татяна Петрова, която живее в Монтреал, Канада, се надява, че падането на туристическите визи за Канада отпреди 4 години ще доведе до подобна реакция и в САЩ. Според нея, това би улеснило гостуването на близки и роднини, но не би засилило незаконната имиграция.

Валери Петракиев от Атланта, щата Джорджия, обаче припомня, че падането на визите зависи най-вече от икономическия стандарт на България, с оглед избягване на нелегална имиграция. По думите му, сега ситуацията в България не е добра и инфлацията снижава жизнения стандарт. Затова премахването на визите е по-скоро пожелание, отколкото реалност.

Изискване за процент отказани визи

За да могат България, Кипър и Румъния да станат част от безвизовия режим, трябва да отговарят на един много важен критерий: отказаните неимигрантски визи за предходната година да са под 3%. Или средният брой отказани визи за последните две години да са под 2%.

Именно след покриване на това изискване, полските граждани получиха през 2019 г. правото да пътуват до САЩ без визи.

Тази година това се случи и с Хърватия. Броят на отхвърлените американски визи за хърватски граждани през 2020 г. беше спаднал под 3% и това даде зелена светлина на страната да започне процедурата по отмяна на визите. Така, от 23 октомври 2021 г. хърватите могат да посещават САЩ без виза в рамките на 90 дни.

България все още не покрива изискването за отказани визи, макар да се забелязва тенденция в тази посока. Делът на отказаните американски визи през последните години е, както следва: 2019 г. – 9.75%, 2018 г. – 11.32%, 2017 г. – 14.97%, 2016 г. – 16.9% и 2015 г. – 17.3%.

Единствено през 2020 г. се отбелязва леко покачване – 12.52%.

От началото на COVID пандемията през 2020 г., американското посолство в София предоставя ограничени визови услуги, като разглежда само молби за визи по спешност и ограничен брой молби за визи за работа.

По същите причини, голям брой българи, нуждаещи се от виза за САЩ, отмениха плановете си за пътуване.

Така, ако има откази за виза за периода 2020-2021 г., те вероятно ще са малко. Но дали това ще помогне за отмяна на визите за България, все още не е ясно.

Ивайло Ангелов

е разследващ журналист и коментатор по човешки права, травъл блогър и експерт по гражданска авиация, защитник на правата на животните и основател на организацията за спасение на бездомни животни Jordan&Joy Cat Rescue.

5 коментара

 1. На мен лично ми отказаха два пъти ! При положение, че брат ми и майка ми са амер. граждани и исках да отида да ги видя ! Аз имам собствен бизнес със съпругата, имам недвижимо имущество на мое име, показах им банкови преводи и бордера, показах им петиция за зелена карта с номера, която брат ми е пуснал за мен преди 13години и все още си чакам реда, щях да пътувам сам без съпругата за две седмици !
  Да, отказаха ми на два пъти ! Невероятни парчета са янките !

  1. Не съм сигурен, но проблема май е, че не можеш да кандидатстваш едновременно за две визи.

  2. И да имаш пари пак не те пускат.Пуу една приятелка чака вече 5 година какво е това нещо.Американците трябва да махнат визите дори да имаш често минало пак няма да одобре.

 2. Е , редно е да ни подхвърлят желано лакомство , сега когато се договориха да има бази в акваторията на Бг / Черно море .
  Инак – САЩ не е социална държава , нелегалното пребиваване е огромен риск и купчина от трудности . Едва ли голям поток от хора биха склонили да поемат този риск – нищо не можеш да правиш без легални документи , единствено да харчиш парите си от Бг и да търсиш връзка с американец/ ка за евентуален брак . Не можеш да шофираш – в предвид разтоянията , това ти създава статут почти на инвалид – абсолютна зависимост от лице което да предвижва ….и още куп неудобства . По – скоро , ще се облекчи пътя на родственици и приятели на живеещите в Щатите .В този смисъл – дано скоро се случи !

 3. На кой му пука вече? Преди хората от ЦЯЛ СВЯТ се изтрепваха за Зелена Карта днес на никой не му пука. САЩ не са привлекатална държава за едно 90% от умните хора на тоя свят. Има ЕС има Канада, която сега се превърна в РАЙ за имигрантите и т.н.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button