Vatanator Pro: музикалният софтуер за улов на вдъхновение (видео)

Популяризирането на iPad за работа в музикално студио тепърва предстои в България, казват създателите на софтуера, които са и автори на музикалния проект Backpullver

Любителите на музикалното творчество отскоро имат ново, мощно, при това лесно преносимо оръжие в своя арсенал – Vatanator Pro. С помощта на тъч скрийна на iPad и последни технологии, модерното приложение – зад което стоят двама българи – дава възможност всеки да улови връхлетялото го вдъхновение, като бързо и лесно запише на място хрумналите му ритъм и мелодия, които по-късно да превърне в завършена песен.

„Разработили сме софтуера с идеята да бъде удобен за живо свирене – той е с лек интефейс и не е сложен за ползване“, разказа специално за „Новетика“ единият от създателите, Цветомир Крумов, по време на Sofia Synth Symposium, който се проведе в столичното пространство за събития Hyperspace Social Tech Hub на 1 октомври 2022 г.

„Много е добър за скечинг идеи – всичко става много бързо, дори когато не си пред компютъра, а навън… После тези идеи може да пренесеш на студиен софтуер като Ableton Live, да миксираш и дообработиш като цялостна песен.“

„Целта е да е спонтанен“, добави Герман Германов, другият създател на Vatanator Pro.

„Идеята е да го включиш и да започнеш да свириш на десетата секунда… Все едно отварям куфара, вадя цигулката и започвам да свиря на нея. Усещането е подобно.“

При компютърната (електронната музика) това е най-големият проблем, споделя Германов: повечето софтуери изискват сериозна техническа подготовка като настройване на канали, микрофони, входове, изходи; също редене, местене, групиране, оцветяване на патерни и т.н. А това спъва огромен брой талантливи хора.

Именно така се заражда идеята за създаване на Vatanator Pro – двамата искат да създадат програма, с която да свирят лесно и която да осигури липсващите им музикални инструменти. Защото освен даровити инженери, програмисти и визионери, Крумов и Германов са също музиканти: от много години те творят в музикалния проект Backpullver, широко известен и уважаван в ъндърграунд електронните среди у нас.

По-късно осъзнават, че и други хора биха могли да се възползват от приложението. И го споделят със света.

Макар да е отскоро на пазара, то вече има над 200 потребители, главно в САЩ, Канада, Австралия и Великобритания. В континентална Европа се ползва най-вече в Германия и Франция.

У нас потребителите са т. нар. „гийкове“: продуценти и хора, които не са „от вчера“ в музикалната игра, казва Германов. Въпреки това, ползването на iPad за правенето на музика за голяма част от тях е все още табу.

„Това е все още екзотично и се гледа с леко пренебрежение и известна доза скептицизъм… Част от хората го считат за играчка, другата – като скъпа играчка.“

Крумов е съгласен, че популяризирането на iPad за работа в музикално студио тепърва предстои в България.

Все пак мисленето постепенно се променя, тъй като творците осъзнават, че редовият компютърен софтуер е 20-50 пъти по-скъп от iPad. Така е много по-лесно да похарчиш няколко десетки долара за софтуер, с който ако направиш дори една песен, е вече успех. Вместо да инвестираш 2000 долара в нов синтезатор.

Многофункционален композитор

Какво всъщност представлява Vatanator Pro? Това е софтуер за правене на музика: мултитрак секуенсър с възможност за зареждане на външни плъгини, с интегрирана дръм машина и с възможност за аранжимент на песен.

При него няма стилови ограничения: може да се ползва като бекинг трак на инструментална група – било то джаз, рок… Или пък за изцяло електронна музика – с помощта на виртуални синтезатори, вграден секуенсер и дръм модул за барабани.

Уникалният продукт, наличен в App Store – с код от над 80 000 реда и подготвян усърдно през последните шест години – може да участва в песента частично като отделен инструмент или като съвкупност от инструменти; с него също може да се подреждат (секуенсират) различни патерни и звуци.

Има и още: програмата разполага с класически софтуер семплер инструмент, с няколко подготвени пресета, готови за ползване. В менюто има и опция за запис от микрофон. Така записът също може да се ползва като инструмент. По подобен начин човек може да записва и дръм китове, поясни Крумов, докато правеше демо презентация пред отбраната публика на Sofia Synth Symposium.

А могат ли феновете на Android също да ползват Vatanator Pro? Това не е никак лесно, защото при тази операционна система трябва да се използва специалната аудио библиотека Oboe, а тя е разработена едва преди година и половина. Тази библиотека ползва low latency (слабо забавяне) аудио, което преди това е липсвало в Android. Така тези възможности тепърва ще се изследват.

Същевременно Vatanator Pro вече има работна версия за Mac iOS, но със специфики в потребителския интерфейс.

Открийте Vatanator Pro в интернет и социалните мрежи:

App Store: https://apps.apple.com/us/app/vatanator-pro/id1345467698
Youtube: https://youtu.be/H-YDKZ4tfsQ
Homepage: https://www.vatanator.com
Twitter: https://twitter.com/backpullver
Facebook: https://www.facebook.com/VatanatorDrumMachine/
Instagram: https://www.instagram.com/vatanator

Кремена Крумова

е главен редактор на Novetika.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Прочети още
Close
Back to top button