Великобритания затвори всичките си пътнически коридори

Влизането в Обединеното кралство ще става само с отрицателен тест за COVID-19

Великобритания затвори всичките си пътнически коридори с други страни, в опит да спре разпространението на новите разновидности на коронавируса на своя територия.

Мярката, обявена от премиера Борис Джонсън на 15 януари 2021 г., влезе в сила в 4:00 часа сутринта местно време в понеделник на 18 януари.

Промяната означава, че всички пътуващи до Обединеното кралство, трябва да имат отрицателен тест за коронавирус от последните 72 часа преди пътуването. Всеки, който пристигне във Великобритания без тест, може да бъде глобен до 500 британски лири (1100 лева).

При влизане в страната, пътуващите трябва незабавно да се самоизолират. Периодът на изолация е 10 дни, освен ако тест след петия ден не се окаже отрицателен.

Премиерът Борис Джонсън обяви, че правителството трябва да предприеме допълнителни стъпки, за да защити страната от „риска от неизвестни нови щамове“, идващи от чужбина, които може да се окажат устойчиви на ваксините.

„Не искаме целият този упорит труд да бъде разрушен с пристигането на нов щам, който не се поддава на ваксината“, каза Джонсън, цитиран от агенция „Ройтерс“.

Великобритания вече забрани полетите от Южна Америка и Португалия, считано от петък сутринта на 15 януари 2021 г., за да се справи с потенциалния нов щам на вируса, който се появи в Бразилия.

Бразилският щам разтревожи учените, тъй като според тях той наподобява друг щам, открит в Южна Африка.

Типично за всички вируси е да мутират. Това важи и за този, причиняващ COVID-19. Съществуват хиляди вариации на коронавируса. Някои от тях може да са съвсем безобидни, докато други причина за сериозни усложнения.

Мутацията на вируса в Южна Африка е различна от тази, която учените изследват във Великобритания. Общото между двете е, че са силно заразни. Именно това води до необходимостта от налагане на по-строги мерки.

Ивайло Ангелов

е разследващ журналист и коментатор по човешки права, травъл блогър и експерт по гражданска авиация, защитник на правата на животните и основател на организацията за спасение на бездомни животни Jordan&Joy Cat Rescue.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button