Разходка из Форт Лодърдейл, Флорида (фотогалерия)

Американската Венеция стопля сърцето през зимните месеци

Форт Лодърдейл се намира в югоизточната част на американския щат Флорида, на около 40 км северно от Маями.

Прочут с безбройните живописни вътрешни канали, градът заслужено носи титлата „американската Венеция“.

В каналите се сливат водата на соления Атлантически океан и сладките притоци на река Ню Ривър. Разходката по тях обаче не е с гондоли, а с луксозни яхти, водно такси и туристически корабчета.

Субтропичният климат, почти целогодишното слънце и известната плажна ивица са превърнали града в желана дестинация за туристи от САЩ и чужбина.

 

Туристическият сезон във Флорида е от ноември до май, когато температурите са около 25 градуса по Целзий, с ниска влажност и липса на урагани. Жители от северните щати и Канада, които местните наричат гальовно „сноубърдс“ (снежни птици), идват да прекарат зимните месеци във Форт Лодърдейл и други градове в южния щат.

Дори в условията на пандемията от коронавирус, през изминалите новогодишни празници във Форт Лодърдейл не липсваха посетители, макар и по-малко от обикновено. По-облекченият режим във Флорида в сравнение със стриктния локдаун в щати като Ню Йорк и Калифорния, събра весели тълпи от туристи за зимната ваканция, Коледа и Нова година.

Освен на плажната ивица „Fort Lauderdale Beach“, покрай която елегантно се издигат луксозни хотели, ресторанти и магазини, гостите на града може да се насладят на още няколко забележителности.

Емблематичният булевард „Las Olas“, което в превод от испански означава „Вълните“, се простира между брега на океана и центъра на града. По него винаги има много хора, привлечени от дългото около километър и половина разнообразие от изискани ресторанти, барове, кафенета, модни бутици и галерии.

„Riverwalk“ e живописна алея, разположена по протежението на река Ню Ривър. Разходката по нея радва очите на всеки посетител с живописен пейзаж от цветя и палми, сгушени между луксозни многоетажни жилищни сгради. На пейките за почивка, спрелите за отдих се наслаждават на бавно преминаващи яхти и заведения с апетитни морски дарове и студени коктейли.

Алеята минава покрай къщата-музей „Stranahan House“, която е най-старата оцеляла постройка в окръга, датираща от 1901 г. Самият Форт Лодърдейл получава статута на град през 1911 г., което го прави едва 110-годишен.

Пешеходната алея завършва в парка пред залата за сценични изкуства „Broward Center of Performing Arts“, където гостуват известни бродуейски спектакли, оперни постановки, както и представленията на придобилата огромна слава компания за класически китайски танц и музика „Шен Юн“.

Историческият квартал „Himmarshee“ е най-старата част от търговския център на Форт Лодърдейл. „Himmarshee“ е всъщност индианското име на реката и означава „Нова вода“. Той привлича почитатели на исторически сгради и къщи-музеи.

Любители на научните изобретения и изкуство имат възможност да обогатят знанията си в разположените в съседство Музей на откритията и науката и Музей на изкуството.

Aко търсите начин да стоплите сърцето си през студените зимни месеци, заповядайте на една кратка разходка из живописните места на Форт Лодърдейл, които видяхме за вас през обектива на нашата камера.

Деси Иванова

е разследващ журналист и коментатор по политически и социални теми в американското общество. Любител поет, пътешественик.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Прочети още
Close
Back to top button