Стефан Ташев: Кой уби медийната свобода с демократични средства?

Дали американските данъкоплатци ще бъдат доволни да разберат, че с техни средства в България се изгради медиен монопол, който елиминира всички журналисти, които не са от "правата вяра" и не споделят либералните ценности на една тясна, малка група кресливи хора, пита известният журналист

Защо новият доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права в света през 2022 г. определи медийната среда у нас като влошена? Кой, как и защо формира общественото мнение и задава тона в българското общество? Кой дава парите за това? И какви са последствията за всички нас?

По тези горещи въпроси разговаряме със Стефан Ташев, журналист с над 30 години стаж във вестниците „Демокрация“, „Стандарт“, „24 часа“, „Преса“. Създател и собственик на сайта Breaking.bg.

Новетика: Как ще коментирате доклада на Държавния департамент на САЩ, че медийната среда у нас продължава да се влошава?

Стефан Ташев: Докладът на Държавния департамент на САЩ разкрива една дълго крита и неглижирана тайна. А тя е, че в България няма медийна свобода в смисъла на думата, която влагат зад океана.

Какво имам предвид? През последните 4-5 години една медийна групировка, тази на Иво Прокопиев, водеше „битка за свободата на словото“. Истерично се повтаряше, че има монопол на медиите на Делян Пеевски, а „демократичните медии“ са натикани в ъгъла, нямат финансов ресурс и едва оцеляват. Дали наистина бе така?

Да, Пеевски притежаваше конгломерат от медии, но всички „канали на истината“, ако мога така да ги нарека, към външния свят, бяха заети от хората на Прокопиев. Те пишеха докладите за „свободата на словото“, които ни нареждаха на 112-о място. Прословутото 112-о място, след държави от Африка с диктаторски режими с една медия. И давам конкретен пример как действаше тази пропаганда.

Убийството на журналистката от Русе Виктория Маринова през октомври 2018 г. Тогава „борците за свободата на словото“ тиражираха абсолютните измислици, че Маринова е убита, защото била най-големият критик на премиера Борисов. Убийството бе разкрито, извършителят се оказа дрогиран, заловен в Германия, докаран и осъден, сега лежи в затвора. Аз бях изумен как твърденията на Атанас Чобанов и други „глашатаи на истината“, че момичето е убито заради Борисов, бяха пуснати в авторитетни медии като CNN без никаква проверка. Та така работи тази пропаганда.

Днес Пеевски го няма, продаде медиите си и монополът се оказа… в ръцете на борците с монопола. Нещо като стани да седна. Български куриоз. Вижте националните телевизии в момента. Нямате ли усещане, че се ръководят от един и същ център, а „новините“ и публицистиката им са като две капки вода? Еднакви.

Точно това, макар и завоалирано, ни казва Държавният департамент. И ето ви още един пример. Пак за прословутото 112-о място. Миналата година, когато на власт бе правителството на Кирил Петков, България изведнъж рязко скочи в „медийната свобода“ от 112-о на 91-о място. Защото продуктът на групировката на Прокопиев бе на власт. Какъв рязък скок, а? На какво ли се дължи? Очаквам пак да ни пратят на 112-о място, ако Кирил Петков не е отново на власт.

Новетика: Значи става въпрос за олигархична групировка?

Стефан Ташев: Да, групировката около „Икономедия“. Аз я наричам колективно-демократичното „Работническо дело“. Там освен „Дневник“ и „Капитал“ са „Медиапул“, „Сега“, „Клуб Зет“, българското „Дойче веле“, българската „Свободна Европа“, „Бърд“ и още няколко сателитни сайта, които публикуват едни и същи информации, правени под индиго. Всичко това се ретранслира и от двете уж конкуретни частни национални телевизии.

Ако мога да бъде малко по-циничен, ще кажа, че те се самозадоволяват, въртят едно и също колело и се препубликуват. Разбира се, колективно-демократичното „Работническо дело“ откровено поддържа ПП и ДБ. Забравени са отдавна всякакви журналистически принципи. Падна и маската за „независимост“. Вече нищо не се и крие.

И проблемът не е толкова за евентуална цензура, въпреки, че онзи ден с изумление разбрах, че е цензуриран главният прокурор Иван Гешев, на когото е отказано предварително уговорено интервю в една телевизия.

Проблемът е по-скоро икономически, както и вие във въпроса казвате „олигархия“. Колективното „Работническо дело“ е помпано всяка година с милиони от фондация „Америка за България“. В сравнение с тези пари, ние, останалите медии, нямаме никакъв шанс. Разликата е като тази от небето до земята.

Новетика: Как „Америка за България“ финансира тези медии?

Стефан Ташев: Финансирането не е никаква тайна. Вижте годишните отчети на „Америка за България“ и ще разберете кои са бенефициентите. По данни на юристи до лятото на 2022 г. „Икономедия“ е получила над 8 милиона лева, а „Медиапул“ над 3 милиона лева от „Америка за България“. Това е за последните 15 години.

Пак от същата фондация над 3 милиона лева е взел Институтът за правни инициативи на Христо Иванов. Мисля, че няма да открия Америка, като кажа, че посочените по-горе медии, този институт и още НПО-та работят с пълна пара за т.нар. „съдебна реформа“. Те лягат и стават с нея. Всъщност американската неправителствена организация реално бабува с огромни средства на политически проекти и обслужващи ги медии. Доколко това е редно и почтено да каже Държавният департамент на САЩ. Шегувам се, разбира се.

Новетика: Подведоха ли тези медии САЩ и Н. Пр. Херо Мустафа?

Стефан Ташев: Всички действия на г-жа Мустафа в България бяха като на слон в стъкларски магазин. Аз не мога да кажа дали е подведена или не, но пак ще посоча, че тези хора са взели истината на абордаж. Те са единствените според тях, глашатаи на тази истина, те са последната инстанция. Те пишат докладите и доносите за България.

И прилагат една проста хватка. Това, което не ни отърва, го игнорираме, запечатваме го като маловажно, някаква скучна история. И чакаме да отшуми. Тоест, това, което не сме съобщили и раздухали, не съществува, няма го. Има слон в стаята, но всъщност това не е слон, а някакъв комар. Не му обръщайте внимание.

Обичам да съм конкретен с примери. Последната пресконференция на Прокуратурата, следствието и МВР за подготовка с „неограничен финансов ресурс“ за сваляне на главния прокурор Гешев и „отстраняването“ на висш полицейски служител със записи на герои от ъндърграунда на България, които се хвалят с „наши партии-ПП-ДБ“, се оказа маловажна за големите телевизии. По едната бе 7-а или 8-а новина, след обилен репортаж как един продавач на пазар бе глобен със 100 лева от контролни органи, защото нямал редовен кантар. Ако това бе за основния политически противник на ПП-ДБ, щеше да има извънредни студия, с по 15 „експерти“.

Ето това ни казва Държавният департамент. Между другото, докладът на Департамента също бе тотално неглижиран от въпросното колективно-демократично „Работническо дело“. Доклад като доклад, какво толкова. Ще припомня, че г-жа Мустафа на прощаване награди един карикатурист от издание, собственост на посредник на „Газпром“ за България. Коментарът е излишен.

Новетика: Има ли у нас медийно финансиране от Русия?

Стефан Ташев: Не знам за друга държава освен САЩ, която да финансира официално медии у нас.

Да припомня, че едната частна национална телевизия е съсобственост на хора, свързани с руската банка ВТБ, която е в санкционния списък на Запада като близка на Путин. Но това са „наши кучи синове“ и никой не ги закача, защото обслужват пропагандата на който трябва.

Прословутите 4000 лева на човек за руска пропаганда тръгнаха от шефката на премиерския кабинет Лена Бориславова. Тя не представи никакви доказателства за тези твърдения. Не е нужно да си Лена Бориславова, за да видиш кои медии обслужват руските интереси тук и армията от тролове в социалните мрежи, която работи на пълна пара за Путин и режима в Москва.

Очевадно е, че се наливат пари за тази пропаганда. Но явно службите и по-специално ДАНС не виждат това или се правят, че не виждат.

Новетика: Винаги ли сме били медийно зависими от други държави?

Стефан Ташев: В зората на демокрацията имаше наистина медиен плурализъм и медии, тогава предимно вестници, никнеха като гъби. Повечето загинаха по икономически причини, други бяха съсипани от некадърно управление на олигарси и мутри. Единственият сериозен медиен гигант в България бе германският концерн ВАЦ.

Работил съм в „24 часа“ по тяхно време и мога да кажа, че хората бяха коректни, не се месеха в редакционната политика на медиите, които бяха тяхна собственост. За съжаление, собствениците починаха, а семейството им се отказа от издателския бизнес в Източна Европа и се изтеглиха.

Така медиите се озоваха в ръцете на Делян Пеевски и майка му. А сега в борците срещу монопола на депутата от ДПС.

С подкрепата на „Америка за България“.

Дали американските данъкоплатци ще бъдат доволни да разберат, че с техни средства в малка държава в Европа, в 21-и век, се изгради медиен монопол, който елиминира всички останали журналисти, които не са от „правата вяра“ и не споделят либералните ценности на една тясна, малка група кресливи хора?

Давам ви пример. Докато на власт бе президентът Тръмп, най-яркият му критик у нас бе сайтът „Свободна Европа“, функциониращ пак с пари на американския данъкоплатец. Това не е ли абсурд? Тук не казвам дали Тръмп трябва да бъде възвеличаван, но все пак някакво приличие…

И при Тръмп, и при който и да е друг американски президент, политиката на „Америка за България“ не се е променила. Получателите на грантове са едни и същи.

Новетика: Как се промени медийната свобода от 10-и ноември до днес?

Стефан Ташев: Най-свободна медийната среда бе, както казах по-горе, в зората на демокрацията. Нооо… тогава например вестниците, най-вече опозиционните, трябваше да се молят на БКП, в лицето на Андрей Луканов, да им отпусне печатарска хартия.

В момента реално в България няма медийна свобода.

Медиите, извън колективно-демократичното „Работническо дело“ нямат никаква защита, достъпът до финансиране за тях отнякъде е минимален, да не кажа никакъв. А така се изкривява самата медийна реалност.

Другото е държавната реклама, знаете какво имам предвид. Тя е само за определени медии, като лъвският пай е за телевизиите. Останалите се оправят както могат, тоест никак. И са оставени на произвола на съдбата.

Новетика: Какво следва от това?

Стефан Ташев: За 31 години стаж като журналист не съм виждал подобно медийно падение и слугинаж, на какъвто сме свидетели в момента в полза на ПП-ДБ. Телевизиите дори не се и крият.

Виждате какъв скандал стана със Слави Трифонов и ИТН заради участие на негов кандидат-депутат в Нова телевизия. Разликата в отношението към хората от ПП-ДБ и техните „експерти“, и към политическите им противници е огромно.

На първите се задават само удобни въпроси, докато върху вторите се стоварва цялата „строгост“ на водещите. Това не е журналистика, а пропаганда.

Пропагандата – да припомня, в деня на вота на недоверие срещу правителството на Кирил Петков, министър-председателят даде сигурно 10 интервюта за всички телевизии за един ден – си свърши работата. След като вече почти година нито един от ПП-ДБ не е питан за прословутото видео с „парапета“, какво да кажем друго?

Зрителите са зомбирани денонощно с тази пропаганда за ПП-ДБ, те реално са превзели ефира. Вече не се спазва дори някакво приличие, някаква „независимост“.

Това важи включително и за обществените медии като БНР и БНТ. И сега на изборите кукловодите в сянка се надяват да оберат плодовете на пропагандата. За какво правителство да говорим, щом още вечерта в изборния ден, „експертите“, всъщност хора на ПП-ДБ, но маскирани като такива, започват да ни убеждават, че няма как да стане, не може и не може.

Новетика: Социалните мрежи подобриха ли медийната среда у нас?

Стефан Ташев: Социалните мрежи за съжаление се превърнаха в терен на черен пиар, безогледна пропаганда, фейк новини и откровени манипулации. Където лъжите се ретранслират от армия от тролове и мрежи от измамници. Нароилите се сайтове, които в по-голямата си част вършат същото.

Пише се неграмотно, преиначава се истината или се води черна кампания, давам пример за сайта „Информиран.Нет“, с краен собственик Арман Бабикян. Това е всичко друго, но не и журналистика.

За съжаление, той не е единственият. Повечето от тези „сайтове“ са по документи на клошари или социално слаби хора. Става дума за откровена измама. Но така истинската журналистика се преплита с мрежата от измамници и хората трудно могат да преценят кое е истина и кое лъжа. А това е крайната цел на мероприятието. Манипулират ги откровено. За съжаление, това не само не подобри медийната среда, а напротив, влоши я още повече. Всеки може да бъде окалян в анонимен сайт, а после трябва да доказва, че няма сестра. Това е всичко друго, но не и журналистика.

Новетика: Защо създадохте Breaking.bg?

Стефан Ташев: Сайтът Breaking.bg е моята мечта. И в продължение вече на 7 години и моят живот. След дългогодишна работа за „жълти стотинки“ за определени медийни босове, реших да опитам сам. От нулата, даже от минус. Доколко съм успял, ще кажат читателите.

С какво сайтът е различен? Първо, няма „жълти“ неща. Да, тези „жълти новини“ вдигат четенията, но аз не се занимавам с такива неща. Държа на сериозната журналистика. При мен различното са собствените новини, разследванията, коментарите и анализите.

Новетика: Как да се подобри медийната среда у нас?

Стефан Ташев: Не виждам някакъв изход от тази ситуация, до която сме се докарали самите ние, журналистите. В много държави медиите получиха финансови компенсации заради кризите напоследък. В България ми се струва, че това е невъзможно. Няма инвеститори, няма равен шанс за медиите. Няма регулация, медийният закон е тотално остарял. А нов, за съжаление, не се задава. А и да има, ще бъде писан пак от същите „мухлясали“ експерти, които 30 години диктуват правилата на играта. Но това е друга дълга тема.

Кремена Крумова

е главен редактор на Novetika.com.

1 коментар

  1. И за така възприемам това което гледам….Подкупни, изглеждат като обезумели… отврат тотален

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button