Нов алианс на истината алармира САЩ за съдебната реформа у нас

Сдружение "За независима съдебна власт" предупреждава с писма новия посланик и членовете на Камарата на представителите на САЩ, че получават едностранчива информация за състоянието на българската политическа и съдебна система

Нова инициатива на Сдружение „За независима съдебна власт“ събра на 22 март 2023 г. в пресцентра на БТА заинтересовани от съдебната реформа у нас, включително медии и представители на 10 подкрепящи граждански организации.

„Слагаме началото на изграждане на алианс на истината в България“, обяви Мила Георгиева, председател на Центъра за приложно-правни изследвания и практики и част от инициаторите.

„Алиансът има за цел да започне диалог с хора, които имат различно мнение за съдебните власт и реформа.“

Георгиева, която е бивш прокурор и е участвала в създаването на специализираната прокуратура, уточни, че въпреки изострените отношения и напрежението по темата, инициативата няма да се бори с никого, а ще предоставя факти и доказателства, като периодично оповестява резултати по знакови за обществото дела срещу олигарси.

Две писма до САЩ

Дългогодишният юрист обяви и първата стъпка на инициативата: изпращане на две писма – до новия посланик на САЩ в София, Н.Пр. Кенет Мъртън и до членовете на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ.

Писмата целят да информират за „притеснителни момента, които касаят партньорския диалог между САЩ и българския неправителствен сектор“, се казва в техния текст. И по-специално да предупредят американските ни партньори, че биват заблуждавани – от добре финансирани български неправителствени организации, за които в българското общество съществуват съмнения за връзки с олигархични и икономически кръгове – относно политическите процеси в страната, включително представителството и състоянието на върховенството на закона.

Тази заблуда – пише още в писмата – е видна по наложените неотдавна санкции по закона „Магнитски“, а тези санкции представляват злоупотреба със закона, дискредитират заложената в него идея и рушат авторитета на американската администрация пред българските граждани.

Заблудата е още видна и по изказвания на предишния американски дипломат, Н.Пр. Херо Мустафа, се казва в писмата. Според тях, Н.Пр. Мустафа е била подведена да мисли, че налаганите от тези кръгове мнения представят гласа на българския народ, а всъщност са „манипулативни и пропагандни твърдения с неистинен характер, целящи подкопаване авторитета на редица български институции и държавни органи“.

Не на последно място, писмата разясняват и същността на исканата от тези кръгове съдебна реформа, както и кои са истинските проблеми на правосъдната система у нас.

Пълният текст на писмата ще откриете под текста на тази статия.

Според Георгиева, писмата са в синхрон както с изнесените на 16 март 2023 г. данни в пресконференция на Прокуратурата, така и с новия годишен доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права в света през 2022 г.

„Смутени сме от изнесените данни от Прокуратурата, особено от гласовете на криминални авторитети и поръчкови убийци, както и тяхната оценка на политическите партии в страната… Затова смятаме, че нашите писма са навременни… Също излезе докладът на Държавния департамент на САЩ – и данните в него са в абсолютен синхрон с това, което ние казваме… А ние казваме, че САЩ са заблудени по много от въпросите, по които са взели становище.“

Съдебната система пред взрив

На пресконференцията на Прокуратурата обърна специално внимание и адв. Росен Димитров, част от организаторите.

„Българският правен ред – такъв, какъвто го познаваме и какъвто трябва да бъде в една правова държава – е изправен пред взривяване“, започна изложението си известният пловдивски адвокат, и продължи.

„Това е така, защото българската правна история не познава такъв брифинг на цялото ръководство на българската прокуратура – не само в лицето на главния прокурор и неговите заместници, а и на ръководителя на Софийска градска прокуратура (СГП). Това не беше брифинг само на Прокуратурата, но и на МВР. Там присъстваше висш полицейски ръководител. Това означава, че цялата българска държава, повечето правозащитни органи – тези, които са призвани да защитават нашите права и интереси, от престъпни посегателства – изнесоха шокиращи данни. Данни не само за смяната на висши ръководители на Прокуратурата, а и данни за тяхното приключване. Всички вие можете да си отговорите на въпроса какво означава ‚приключване‘ на определено лице. Също какво означава да сменим неудобен високопоставен полицейски служител, който ръководи отдел ‚Убийства‘. Означава ли това, че има връзка между приключване на определени ръководители на Прокуратурата и отстраняване на шефове на Полицията от отдел ‘Убийства’?“

Адв. Димитров призова и за ясно дефиниране, що е то съдебна реформа и каква е нейната цел.

„Всеки път, когато пред вас има съдебни реформатори и такива, които са се самообявили за такива, им задайте въпроса, какво е съдебна реформа. Защото поне аз досега не съм чул какво представлява тази съдебна реформа. За да се прави нещо, то първо трябва да е обяснено какво означава. Също не се казва каква е нейната цел. Когато пред вас се появяват съдебни реформатори, които говорят за всевластието на главния прокурор, ги попитайте откъде черпят информация, че главният прокурор е свръховластен. Също ги помолете да посочат един текст от Конституцията на Република България, закона за съдебната власт, НПК, който дава свърхправомощия и свръхвласт на главния прокурор, или тази информация произтича единствено от партийни централи, постове във Фейсбук и пропаганда на медии, които обслужват определени политически партии.“

Мачът е свирен

На въпрос на „Новетика“ какво се е променило и е провокирало изпращането на писмата до представители на САЩ точно сега, отговори дадоха Мила Георгиева и адв. Росен Димитров.

Мила Георгиева: „Нищо не се е променило, просто тези процеси се задълбочават през годините… Резултатът е, че финансираните от Фондация ‘Америка за България’ (ФАБ) организации изолират останалите, а без средства големи изследвания не могат да се правят… Въпреки всичко ние ще продължим да работим про боно. Има достатъчно медии и организации, с които да осъществим партньорство и които вече правят изследвания в областта. Но най-кресливи са финансираните от ФАБ. Относно заблудата: Н.Пр. Херо Мустафа създаде тесни връзки с кръга около ‘Да България’ и всички в посолството са с тях. Така от ДБ там пристигат и готови анализи. Аз също предоставих на американското посолство анализи на съдебната система, но развитие нямаше.“

Адв. Росен Димитров: „Какво се промени? Повратен момент беше именно пресконференцията на Прокуратурата и МВР. От нея стана ясно, че – когато българските служби за сигурност, МВР и Прокуратурата, със съдействието на съда, са разследвали престъпни посегателства срещу магистрати, заплашени от заливане с киселина, което е довело до назначаването на тяхната охрана, когато са разследвали приключването на български главен прокурор при даване на огромни суми пари за премахване или отстраняване на полицейски шефове – по същото време българското медийни пространство беше обсебено от т.нар. съдебна реформа и мерките за разследването на главния прокурор.

Представяте ли си какво означава това? Когато българската Прокуратура е разследвала изключително тежки престъпни посегателства срещу съдебната система и тя е била изправена пред опасност и буквално взвривяване – българската общественост е занимавана с разследването на главния прокурор от съдия, който за определен период от време ще бъде назначен като прокурор. Никъде по българските медии не се казва какво е обявил ВКС по този въпрос. А то е, че българската конституционна рамка не допуска извънредни юрисдикции по разследване на определени лица въз основа на тяхното служебно положение. Това противоречи на редица конституционни разпоредби, включително на равенството като основен принцип в българското право, и на забраната за дискриминация. С това би следвало въпросът да бъде приключен. Той би следвало да бъде приключен и след като КС разясни, че всеки един прокурор може да разследва главния прокурор.

Това означава, че мачът е свършил и всички трябва да спрат. Какво според вас означава, ако във футбола, съдията свири мача и един отбор или един играч продължи да вкарва голове във вратата на противника. Знаете какво ще се случи. Такова нещо не може да има.

Абсолютно същото нещо става в българската правна действителност – след като КС е свирил мача, българският правосъден министър с определен екип продължава да създава противоконституционни текстове, по отношение на които ВКС за пореден път изключитело язвително и подигравателно му обяснява, че това нещо по действащата Конституция не може да стане.“

***

Текст на писмото от Сдружение „За независима съдебна власт“
(текстът на писмото до членовете на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ е подобен, затова публикуваме само това до Н.Пр. Кенет Мъртън)

ДО
НЕГОВО ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО
Г-Н КЕНЕТ МЪРТЪН
ПОСЛАНИК НА САЩ
В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Ваше Превъзходителство,
С пристигането Ви в Република България, в качеството Ви на посланик на Съединените американски щати, ние като част от българското гражданско общество и активни членове на българския неправителствен сектор, Ви приветстваме с добре дошъл и с надеждата за скорошна среща.
Като едни от най-активните организации, действащи в сферата на правните и политическите въпроси на територията на Република България, смятаме за свой дълг още в началото на Вашия мандат да Ви информираме за няколко притеснителни детайла от досегашния ход на диалога между Посолството на САЩ в България и неправителствения сектор.
Уважаеми г-н Мъртън, през последните няколко години се наблюдава смущаваща тенденция по изграждане на обвързаност на администрацията на Посолството на САЩ в България с някои конкретни организации, за които в българското общество съществуват съмнения за връзки с олигархични и икономически кръгове. Видно от нестабилната и почти пагубна за политическата система в България обстановка те полагат все повече усилия за прокарване сред гражданите на Република България на манипулативни, пропагандни твърдения с неистинен характер, целящи подкопаване авторитета на поредица от български институции и държавни органи.
Притеснително за нас е да наблюдаваме как аргументите, както и манипулативните твърдения на въпросните организации, се ретранслираха и в част от изказванията и действията на Вашия предшественик Н. Пр. Херо Мустафа. Нещо повече – забелязва се, че във връзка с казуса със санкционираните български граждани по глобалния закон „Магнитски“, в голяма част от основанията за налагането на въпросните санкции се съдържат дословно същите опорни точни, които кръгът от споменатите организации и свързаните с тях политици и представители на медиите, буквално декламират като наизустени. Този лесно проверим факт вреди на обективната информация, която постъпва в посолството.
Наясно сме, че е в компетенциите именно на вашата администрация да осъществява селекция на гражданските структури, с които да поддържа контакт, да работи и чрез чиито доклади, становища и позиции да гради собственото си мнение за обективните обществени, политически и политико-правни отношения в България.
Наблюдаваме ескалация на политическите битки в нашата страна. Всеизвестен метод за произвеждане на пропаганда от страна на политически лидери и фигури, чиито усилия и качества на държавници не покриват необходимия капацитет, е чрез финансирането и поддържането на камуфлажни неправителствени организации и медии на послания, тези и идеологически настроения, които са единствено в интерес на техните създатели. Често пъти подобни механизми за социален инженеринг и обществена манипулация са вредни и дори опасни за обществата, още повече за демократично общество, каквото безспорно е българското.
Ние наблюдаваме как финансирани от чужди фондации неправителствени организации, които са добре познати на администрацията на посолството, вместо да поставят обществено значими теми се впуснаха в директна битка срещу политическите опоненти на този НПО-политически кръг. Представители на тези щедро финансирани сателити на политически представители и партии, си позволиха дори да употребят санкциите по глобалния закон „Магнитски“, за да трупат политически дивидент в своя полза в предизборната обстановка, като така не само дискредитират заложената в закона идея, а дори рушат авторитета на американската администрация, представяйки се пред българското общество едва ли не за нейни говорители.
Настояваме, че законът „Магнитски“ не е създаден с цел политически рекет за вкарване във властта на партии, които не могат да спечелят изборите чрез легитимни механизми.
От САЩ ние се учим на демокрация и не забравяме, че суверенът е българския народ. Очакваме и Вие, като посланик на идеите за върховенство на закона, правова държава, равенство, справедливост и човешки права, да потвърдите публично това и да обърнете внимание на факта, че в Република България съществува огромна палитра от неправителствените граждански организации, но едва на шепа от тях се дава глас. Гласът на организации като нашите често пъти е заглушаван в крясъка на цитираните по-горе зависими организации, чиито финансов ресурс позволява значително по-голям размах на действие. Призоваваме Ви да обърнете внимание на факта, че не е редно, нито в синхрон с принципите на прозрачност, публичност и справедливост, определени представители на неправителствения сектор, действащи по-скоро като търговски дружества и корпорации, вместо като защитници на гражданските права, да бъдат толерирани за сметка на други.
Вторият момент, върху който бихме искали да обърнем вниманието Ви, касае напълно обърканата и опасна за българското гражданско общество „съдебна реформа“, целяща единствено и само смяна на главния прокурор на Република България през политически лостове. Припомняме, че съдебната власт е независима от останалите две – изпълнителна и законодателна, а българският главен прокурор се избира от независим кадрови орган (Висш съдебен съвет). В този смисъл опитите за политическа намеса в независимостта на съдебната власт и стремежът за персонална вендета и саморазправа с главния прокурор на Република България от страна на политически, олигархични и икономически субекти са недопустими в демократична страна като България.
С напрежение и тревога наблюдаваме, че точно определени партии и същите онези неправителствени организации, за които обърнахме внимание по-горе, чрез мощната олигархична медийна машина внушават неизбежността на предлаганата от тях съдебна реформа и освобождаване на главния прокурор.
Това е дълбоко невярно и дори опасно, тъй като подобни твърдения работят единствено в полза на организираната престъпност, тероризма, както и борбата с корупцията. Негативни феномени, с които именно главният прокурор Иван Гешев от вече над 4 години се бори усилено, дори още преди да заеме този пост, в качеството му на заместник на главния прокурор.
Твърденията на въпросните НПО-та и политически представители, че едва ли не „българското общество има нужда от точно такава съдебна реформа“ – смяна на настоящия главен прокурор с друг, удобен на техните интереси и финансови благодетели, са една опасна публична лъжа. Българската съдебна власт има проблеми и то редица, но напълно различни от тези на разследвани олигарси, подсъдими и други засегнати от българската прокуратура лица. Цитираме изследване на Българската стопанска камара от 2022 година, според което: „Като най-големи пречки пред бизнеса анкетираните посочват липсата на работна ръка и често променящата се нормативна уредба, следвани от бюрокрацията, регулаторната тежест и липсата на електронно правителство“.
Българският бизнес не идентифицира като заплаха наказателното правосъдие и личността на главния прокурор. Никой освен кръга около цитираните горе политици и олигарси не цели смяна на главния прокурор. Още по-малко българските граждани искат това на фона на главоломно нарастващи цени, увеличаваща се инфлация, стопяване на ръста на доходите им, увеличаване на безработицата и сериозна конституционна криза, в която страната се намира заради невъзможността на политическия ни елит да излъчи стабилно управление.
Тези личности и организации вече веднъж получиха подкрепа от Н. Пр. Херо Мустафа и негласна подкрепа от Посолството на САЩ при закриването на специализираното правосъдие в България, което бе единственият работещ механизъм за борба с организираната престъпност, корупцията и тероризма у нас. Унищожаването на специализираните органи под натиска на същите НПО-та и с гласовете на същите зависими от финансови и властови стимули политици, които бяха пробили в 47-ото Народно събрание, е единствено в личен интерес на подсъдимите олигарси. За нас би било обидно посолството на САЩ у нас да подкрепи политиците в този процес, които бяха осветени в контакти с криминалните среди, с подсъдими, заснети на задната седалка на джипа на подсъдим олигарх и то пред самата сграда на Народното събрание, част от тях разкрити като финансирани от финансова пирамида търгуваща с криптовалути, която вече санкционирахте в САЩ.
Ваше Превъзходителство, в българското общество е налице опасен разлом именно по оста около самоопределила се като общност на „доброто срещу злото“. Този разлом е опасен, както за съдбата на България, така и за евроатлантическата общност, тъй като от една страна крие дълбоко забравените в България тоталитарни прийоми на поведение и светоглед, а от друга – руши авторитета на съдебната, изпълнителната и законодателната власт.
Ето защо Ви посрещаме в готовност за скорошна среща и разговор по поставените в писмото ни проблеми.

подписи
Сдружение „За независима съдебна власт“
Асоциация „ФОРУМ“
Сдружение „Център за приложно-правни изследвания и практики“
Сдружение „Диалог за правосъдие“
Българска асоциация на съдиите по вписванията
Асоциация на държавните съдебни изпълнители
Сдружение „Международен правен център“
Сдружение „Мрежа за медиен мониторинг“
Сдружение „Съюз на младите юристи“
Д-р Стоян Калоянов – политически и граждански анализатор

Кремена Крумова

е главен редактор на Novetika.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button