„Шен Юн“ – красотата на танцуващите божества

Световното турне на "Шен Юн" за 2022 г. тече успоредно в Европа, САЩ, Канада, Мексико, Южна Америка или Австралия

Турнето на „Шен Юн“ в югоизточна Флорида за сезона 2021-2022 приключи след 13 представления в Уест Палм Бийч, Форт Лодърдейл и Маями между 8 ноември 2021 г. и 9 януари 2022 г.

В условията на новата пандемична вълна, предизвикана от поредния щам на коронавируса, билетите не бяха напълно разпродадени като при предишните сезони, но все пак залите се напълниха. Това беше особено вярно за първите редове и първите балкони, където са най-скъпите места.

Зрители не само от Флорида, но от други американски щати и дори други държави, бяха дошли, за да се потопят в историята, митовете и легендите на древната китайска култура, да научат за нейното етническо многообразие и да разберат какво се случва в съвременен комунистически Китай.

Имам честта и удоволствието вече няколко години поред да участвам в дейностите свързани с маркетинга и сигурността по време на представленията. По този начин получавам възможността многократно да им се наслаждавам, без да ми омръзнат нито за миг. И всеки път, когато турнето приключи, изпитвам носталгия и лека тъга.

Защо е така? Нека ви разкажа, поредством личните си преживявания, защо „Шен Юн“ е уникално по рода си представление.

Какво е „Шен Юн“?

„Шен Юн“ е компания за сценични изуства, създадена през 2006 г. в Ню Йорк, САЩ, с благородната мисия да възроди традиционната, вдъхновена от божественото, петхилядолетна китайска култура, и да я сподели с любителите на сценичното изкуство по света.

Нейните седем трупи гастролират едновременно в Европа, Азия, Северна и Южна Америка, и Австралия. Всяка трупа се състои от около 80 артисти – танцьори, музиканти, певци, водещи и продуцентски екип.

Изпълнителите получават елитно танцувално и музикално обучение в Колежа и Академията по изкуства „Фей Тиен“ в щата Ню Йорк.

Всяко представление на „Шен Юн“ включва около двадесет отделни сценки, от които две са изпълнения на сопрано и тенор, и соло на традиционния китайски двуструнен инструмент ерху, в съпровод на пиано.

Ръчноизработените костюми, които се сменят при всеки акт, са истинска фиеста за окото. Аниминараният дигитален 3D екран придава още по-силно пространствено усещане и ни позволява да се „гмурнем“ в затрогващите истории от времената на великите императори.

Защо „Шен Юн“?

В превод от китайски език, „Шен Юн“ означава „красотата на танцуващите божества“. Това вече ни подсказва, че ще видим нещо повече от танцувални движения.

На сайта на „Шен Юн“ поясняват, че юн е съвкупност от това, което можем да определим като културно ДНК и етническа същност, носена от китайците в кръвта им. Юн въплъщава наследството на 5000 години китайска цивилизация. Изразява се в специфични движения и поза на тялото, поставяща ударение върху душевното състояние, дишането, намерението, аурата и изразяването на съкровени чувства и емоции. Философията на юн се състои в това, че съзнанието направлява формата и по този начин формата е пропита със съзнание.

Древният китайски танц отразява вътрешния свят на изпълнителите. А артистите от „Шен Юн“ притежават едно уникално качество – всички са последователи на древната духовна практика Фалун Гонг, позната още с името Фалун Дафа. Тя учи хората как да живеят съобразно универсалните принципи Истинност, Доброта, Търпение; как да усъвършенстват своя морален характер, да бъдат милосърдни и добронамерени; как да градят добродетели и да се освободят от вредни зависимости и лоши навици.

Изпълнението на петте упражнения на древния метод – които представляват медитация – е ежедневие за артистите от арт компанията. Научно доказано е, че медитацията подобрява психическото състояние на човек, подобрява концентрацията и повишава неговата мъдрост.

Всички тези характеристики са въплътени в сценичните изяви на изпълнителите, и публиката усеща тяхната чиста енергия. Често зрителите се просълзяват от изящността на танците, от тяхната енергичност, от съвършения им синхрон и хармония, както и от историите, които изобразяват.

Именно това отличава „Шен Юн“ от други първокласни сценични представления. Елементът на автентична духовност присъства единствено при този спектакъл.

„Шен Юн“ е много повече от просто наслада за окото. Той е обогатяване на душата и мирогледа. Поглед не само към миналото на Китай и неговото съвремие, но и към бъдещето на човечеството.

Спектакълът е напомняне, че ние, хората, сме дошли на тази земя от небесен дом, който сме забравили, погълнати от главоломния ритъм на съвременния живот и технологии. Стресирани да поддържаме темпото, да бъдем в крак със заливащата ни безжична информация, социални медии и страх от мутиращия вирус, ние се отдалечаваме все повече от присъщата ни хуманност и душевност. Загърбваме и изкривяваме традиционните ценности, като ги заменяме с фалшиви такива. Обръщаме повече внимание на външния вид, отколкото на душата. Оставяме децата и младежите да бъдат възпитавани от електронни устройства и интернет, вместо от класически литературни творби и безсмъртни произведения на изкуството.

Това се нещата, над които „Шен Юн“ ни кара да се замислим, наред с удоволствието от древните легенди, хумористични сценки и вокални и инструментални сола.

Музиката е лекарство

Древните китайци вярвали, че музиката е лекарство. Неслучайно йероглифът за „лекарство“ 藥 произлиза от йероглифа за „музика“ 樂. Според тях, в човешкото тяло има вибрации, и когато човек е болен, тези вибрации излизат от синхрон. Музиката може да излекува тялото, защото хармонията на нейните вибрации му помагат да се настрои и да се върне към нормалното си състояние.

В „Шен Юн“ музиката е комбинация от традиционни китайски инструменти като ерху и пипа, и съвременни западни симфонични инструменти.

Неслучайно, след като напуснем залата, усещаме тялото си по-леко и заредено с енергия.

Една случка силно докосна сърцето ми. През декември минала година участвах в продажбата на сувенири от „Шен Юн“ по време на спектаклите във Форт Лодърдейл. Мъж на средна възраст разглеждаше DVD-тата със симфонична музика на оркестъра на „Шен Юн“. Понечихда му обясня, че са от два различни сезона, но той ми даде знак, че не чува и започна да пише на мобилния си телефон. Показа ми написания текст, в който ме питаше дали DVD-тата са само с музика или има и танци. Написах му, че е само музика и че компанията не позволява цифрово и друго разпространяване на танците (също така са строго забранени снимки и видеозапис по време на шоуто). В отговор, той ми написа, че в такъв случай ще използва слуховото си апаратче, за да слуша музиката, и си купи DVD.

Бях много трогната и изненадана, че човек с увреден слух и говор е дошъл на представлението и освен това си купува диск със симфонична музика. Когато разказах случката на колегите си, те ми казаха, че са виждали още зрители, контактуващи помежду си на жестомимичен език. Хора с увреден слух като този зрител идват да се любуват визуално на красотата на „Шен Юн“, но явно усещат вибрациите на музиката и енергията на спектакъла.

Сила и нежност в традиционния китайски танц

Уникална характеристика на традиционния китайски танц е съчетанието на елементи от бойните изкуства, като превъртания и премятания, с танцувални движения. Причината е, че за да бъде нещо хармонично и завършено, в него трябва да има двоично начало (като ин и ян). Тук силовите елементи на бойните китайски изкуства се допълват с нежните и изящни танцувални движения, за да се превърнат в един цялостен танцов ансамбъл от акробатични форми и плавна елегантност.

Древен Китай е бил силно повлиян от конфуцианството, което означава, че целомъдрието е било норма. Това е ясно изразено в костюмите на танцьорките. Няма разголени тела и провокативно облекло, под полите и роклите си носят панталонки или клинове. По този начин, когато правят превъртания, подскоци или въртеливи движения, липсва показност и сексуален намек.

Моралът се съблюдава строго по време на турнетата на компанията. Логично е, че ако искат да изобразят неподправена непорочност на сцената, тя трябва да дойде непосредствено от нравствения характер на артистите.

Всички тези уникални качества на представленията на „Шен Юн“ впечатляват дълбоко публиката. Политологът и автор Хулио Шилинг, който посети спектакъла в Маями на 7 януари 2022 г., обобщи всичко това със следните думи: „Цялата прецизност [на „Шен Юн“] от гледна точка на артистичност е абсолютно великолепие. Но за мен най-важен е фактът, че към културното събитие е добавен и морален аспект. Популяризирането му изисква огромно усилие и инвестиция. Заслужава си всички да дойдат и видят това представление, независимо къде живеят“.

С това послание, искам да призова нашите читатели, да посетят – според местоживеенето си – някой от спектаклите в Европа, САЩ, Канада, Мексико Южна Америка или Австралия. Всяка година програмата е нова и различна.

И макар „Шен Юн“ да не стига до България, тази година желаещите да му се насладят в Европа, могат да го гледат в редица градове на Германия, Австрия, Италия, Франция, Испания, Белгия, Чехия, Полша и Великобритания.

Спирките на световното турне за 2022 г. вижте тук: https://www.shenyun.com/tickets.

Деси Иванова

е разследващ журналист и коментатор по политически и социални теми в американското общество. Любител поет, пътешественик.

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Прочети още
Close
Back to top button