Qatar Airways ще изискват ваксина срещу COVID-19

Налагането на задължителна ваксина може още да влоши разклатеното финансово състояние на катарския авиопревозвач

Qatar Airways планират да въведат изискване пътниците да са ваксинирани срещу COVID-19, преди да се качат на техен полет.

Това заяви пред медиите на 19 януари 2021 г. изпълнителният директор Акбар Ал Бакер.

„Това ще бъде новото правило: всеки ще трябва да представи имунизационен сертификат, за да се качи на самолета.“

Според Ал Бакер, изискването няма да е само за допускане до полет, а също за влизане в много държави.

По негови думи, инициативата за международно признат имунизационен паспорт ще дойде съвместно от Международната организация за гражданска авиация (ICAO), Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) и Световната здравна организация (СЗО).

Така Ал Бакер става вторият ръководител на авиокомпания, който открито заявява, че ваксинацията срещу COVID-19 ще бъде изискване за полет.

През ноември 2020 г. изпълнителният директор на най-голямата австралийска авиокомпания Qantas Airlines, Алън Джойс, обяви, че ще въведе задължителна имунизация, веднага щом ваксината срещу коронавируса стане масово налична.

Авиокомпаниите се опитват да спечелят доверието на пътниците и да докажат, че е безопасно да се пътува, когато всички на борда са ваксинирани.

Логиката е подобна на задължителните ваксини, които някои държави изискват от влизащите на тяхна територия.

Рекордни финансови загуби

Директорът на Qatar Airways също предупреди, че пътническите обеми няма да се върнат до нивата от 2019 г.

Още преди пандемията, държавните катарски авиолинии отчетоха големи загуби: 639 милиона щатски долара (1 милиард лева) през 2019 г.

А след нейното избухване през 2020 г. загубите станаха рекордно високи: 1.9 милиарда щатски долара (3 милиарда лева).

Предвид сложната за компанията обстановка, ще бъде ли възможно налагането на изискване за задължителна имунизация срещу COVID-19?

Ако това стане факт, лоялни на превозвача пътници най-вероятно ще изберат друга авиокомпания. Или поради невъзможност да се ваксинират достатъчно бързо преди въвеждане на мярката, или заради нежелание да се ваксинират.

В този случай загубите за Qatar Airways може да се окажат дори още по-големи. Въпреки това, авиолинията едва ли е в опасност от фалит, тъй като зад нея стои емирство Катар, едно от най-богатите в света.

Ивайло Ангелов

е разследващ журналист и коментатор по човешки права, травъл блогър и експерт по гражданска авиация, защитник на правата на животните и основател на организацията за спасение на бездомни животни Jordan&Joy Cat Rescue.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button