Предизборни хроники: Падението на един магистрат

Кой е Лозан Панов, десничар или левичар?

Вялата кандидат-президентска кампания изведнъж днес получи импулс, стана злободневна и влезе в обсега на медийното внимание. Бомбата хвърли кандидат-президентът и висш магистрат, Лозан Панов.

Той буквално заподозря партията, която го издигна, в предателство:

„Опасявам се, че лидерите на партията, която уж ме подкрепя на тези избори, са напът да предадат всички онези, които вярват, че те ще изчистят ‘угоените паяци’ на бившата репресивна машина на комунистическия режим“.

Под термина „угоените паяци“, според Панов, се крият солидарно личностите на Румен Радев и Бойко Борисов.

По-нататък тази гневна филипика продължава в характерния балкански стил. Бандата на тримата хаирсъзи (към „угоените паяци“ е привлечена и мадам Нинова) е виновна за всички земни грехове, включително и за назначаването на омразния Гешев. Виновни са най-вече пред електората, наречен сърцераздирателно и витиевато „мили, толкова много и дълго лъгани, хора“. При това, всеки от бандата е оплюван с обвиненията от другите му „колеги“…

Нормално, ще кажете, това попържане го слушаме от десетилетия, дори повече от век. То е станало част от политическата култура на дебата…

Да, няма лошо! Има обаче една малка разлика. В случая, този, дето попържа, не е кандидат-депутатът от Долно Сливово, лице априори безлично и безотговорно. Това е не кой друг, а първият магистрат на България, Председателят на ВКС, господин Лозан Панов.

Този политико-каруцарски език дали му приляга? Все пак един магистрат трябва да излъчва достойнство и респект, присъщи на поста, който заема. Но не би. Наблюдаваме една гротеска. Както се казва, никога не е късно да станеш за резил…

Всъщност целта на имиджмейкърите на Панов е прозрачна – чрез хвърлената бомба и соления език, да оживят западащия рейтинг на двойката Панов-Моасе.

Да, ама не. В суматохата прекалиха. В края на филипиката, Панов допусна голяма грешка. Директно предизвика другия кандидат, Атанас Герджиков: „… Румен Радев и Бойко Борисов/Анастас Герджиков са двете страни на един и същ медал, мили хора!“.

Панов би трябвало да си дава сметка, че може да напада Радев колкото си иска, тъй като последният никога и при никакви обстоятелства не би се явил на публичен диспут. Докато Герджиков е друг случай. Той е добър полемист, самата му специалност предразполага за това.

Докато при Лозан Панов е обратното. Той не е полемист и до голяма степен е лишен от дар слово, нещо рядко срещано при юристите… Много добре помним как на заседанията на ВСС, Цацаров буквално се гавреше вербално с Панов…

Така че можем да очакваме развитие на скандала, ако Герджиков реши, че има смисъл да предизвика на публичен диспут Панов. Засега опитите на Герджиков да предизвика публична полемика с Радев са неуспешни. Генералът от ВВС сполучливо прилага сухопътни маньоври и контраманьоври, и успешно се отклонява от боя в дълбокия стратегически тил.

Ляв или десен?

Възниква обаче друг въпрос. Освен обстойни морализаторски съждения, Панов досега и дума не е обелил за своите политически намерения. Освен едно – предсрочното освобождаване на лицето Иван Гешев от поста. Толкоз. Ние дори не знаем лява или дясна идеология изповядва той. След като днес се отрече от ДБ, бъркотията стана още по-голяма. Ляв или десен е Лозан Панов?

За щастие, има отговор. Той се крие в политическата ориентация на неговия кандидат за вицепрезидент Мария Касимова-Моасе. За разлика от дискретния Панов, дамата открито обявява своите политически убеждения. Не само като частно лице и писател, но и в качеството си на официален член на кандидат-президентската двойка.

На 6 октомври 2021 г., в предаването „Въпросите“ по TV1, Касимова обясни, че подкрепя Истанбулската конвенция и еднополовите бракове.
Това е мнението на Ангелина Летникова за Касимова.

Летникова е ЛГБТ-инфлуенсър №1 в България. Всъщност, това същество е генетично мъж, т.е. имаме работа с травестит. Затова винаги носи шалче около врата… Тя (той) тормозеше Милена Славова през лятото, заради прайда, дори открадна песента ѝ, за да префасонира текста и да я дразни. Тогава ЛГБТ-ейците и ДБ-членове започнаха кампания срещу Милена и постигнаха българските цензори да изтрият постовете ѝ във Фейса…

Много добре помним, че Панов сам си избра Касимова за вице, а пък тя дотогава вече беше добре известна, в своите литературни писания и обществена дейност, като българомразка/мъжемразка и поддръжничка на ЛГБТ, прайда, еднополовите бракове, джендър теорията, затоплизма и Истанбулската конвенция (виж литературните ѝ творби). Какво излиза тогава?

Излиза, че Панов одобрява тези възгледи. Това излиза. Че за първи път ще имаме кандидати за най-висшата държавна длъжност, които подкрепят (и се борят) за идеите на левичарството и Неомарксизма, които в момента разрушават устоите на Свободния свят…

Тоест Панов не е десен, не е и ляв. Той е левичар. Тогава какво излиза? Излиза, че гласуваш за Панов – получаваш Джендъра, Конвенцията и в добавка затоплизма и веганизма. Това излиза.

Мненията, изразени в тази статия, принадлежат на автора и може да не съвпадат с позицията на Novetika.com

 

Александър Тацов

е по специалност инженер. Работил е в Технически университет - София, а понастоящем в частния технологичен бизнес. От години се занимава с изследвания в областта на политическото, научното и идейното обществено развитие, в обхвата на писаната история.

1 коментар

  1. Г-н Тацов, поздравления! Имах нужда да прочета мнението си, така добре структурирано, за унишожителя на правосъдието в България. И не, няма да си причиня литературните достижения на кандидат-вицето. Истината е, че съм опитвала доста преди да заблести в сегашната си роля. И когато нещо не става според вкуса ми, не си губя времето повече. Има толкова чудесна литература, която все още не ми е позната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button