Народният съд срещу главния прокурор

Днес ВСС ще разгледа искането за предсрочно освобождаване на Иван Гешев

Днес, 22 юли 2021 г, Висшият съдебен съвет (ВСС) ще разгледа искането за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. То беше заведено от служебния вътрешен министър Бойко Рашков и придвижено от неговия колега, министъра на правосъдието, Янаки Стоилов.

По всичко личи, че атаките срещу Иван Гешев са базирани преди всичко върху страха на Президента от започналото срещу него следствие за изтичане на секретна информация към Русия. Най-вероятно, те са координирани и с руското разузнаване.

Оставката на Главния прокурор и назначаване на поста на послушна фигура, която да замете всички следствия срещу Президенстството е въпрос на живот и смърт за Румен Радев. Затова е впрегнат целият ресурс на „протестърите“ (ръководени предимно от Внуци на АБпФК) и присъдружните им проруски творения: „Възраждане“, БНС, „Боеца“ и темподобни…

Омразата е неистова и трудно обяснима на пръв поглед. При по-задълбочен анализ, обаче, всичко се изяснява…

Каквито и да са прегрешенията на Иван Гешев, независимо дали ни харесва или не, със сигурност фактите говорят едно. Че той е първият Главен прокурор, който развива активна дейност срещу престъпността от всякакъв вид. И най-важното, първият и засега единствен, който посегна на руското разузнаване, петата им колона и най-вече на неговия идеен (а може би и логистичен) център – Президентството.

Тази атака е брънка от веригата действия, които Радев предприема, за да постигне мечтата си (а вероятно и целта на една друга, задморска сила) да съсредоточи цялата власт в ръцете си, чрез институцията на президентската република. Но за целта е нужно да спечели президентските избори, а при еветуален неуспех губи имунитет и попада право в лапите на Гешев…

Затова последният трябва да бъде отстранен на всяка цена, тъй като виси със страшна сила, подобно един дамоклев меч, над главата на кандиднат-президента. Затова се действа по спешност от страна на служебната правителство, маша в ръцете на Радев, преди (евентуално) да се конституира ново правителство от ИТН. Защото „хората на Слави“ са твърде непредсказуем партньор. Въпросът трябва да се реши веднага и не търпи отлагане! При неуспех има резервен план – ще се смени съставът на ВСС чрез законодателни промени…

Действията на Румен Радев срещу омразния Гешев станаха възможни, благодарение на верните му съюзници – Кастата на АБпФК (Внуците, Близките роднини и Слугите на АБпФК), разпределени в две големи групировки, които можем условно да разделим на ЧервеноРуска (по-възрастните, привърженици на класическия марксизъм, гравитиращи около БСП/БКП) и ЧервеноЛева (млади и образовани, привърженици на елементи от неомарксизма, гравитиращи около ДБ).

Тези групировки се оформиха окончателно по време на „протестите“ през 2019 г. Те имаха фактически за цел Реставрация на някои аспекти от комунистическите отношения в България и бяха ръководени и направлявани, изключително от Внуци и Близки роднини на АБпФК. Някои смятат, че новоизпечената партия ИТН е неизвестна величина в уравнението. Но с оглед принадлежността, на голяма част от водещия екип на партията (т.нар. „сценаристи“ и други ръководни кадри, както и кандидати за министри) към Кастата, едва ли можем да очакваме антикомунистически тежнения в ИТН. По-скоро обратното.

Мненията, изразени в тази статия, принадлежат на автора и може да не съвпадат с позицията на Novetika.com

 

Александър Тацов

е по специалност инженер. Работил е в Технически университет - София, а понастоящем в частния технологичен бизнес. От години се занимава с изследвания в областта на политическото, научното и идейното обществено развитие, в обхвата на писаната история.

3 коментара

  1. Това, което е ясно е, че РРадев е бил в САЩ, завършил там 1992 г. някакво ескадрилно офицерско училище. Но кога е заминал и колко време е бил там, не е ясно. Няма как да е отишъл по това време в САЩ ако не е бил агент на ДС. Иначе не можеш да заминеш на такова място. Най- вероятно е бил и агент на КГБ. Неговото досие е било изтрито много рано, но КГБ едва ли ги трие. Все ще излезе наяве. Подходите му, действията му се обясняват добре от тази гледна точка. Защо има дори официални съветници от ДС? Не му е чиста работата, какво толкова му пречи Гешев, ако няма нищо срещу него? Версията на автора тук е много логична и напълно в правилната посока.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button