Накъде ни водиш, Господи?

Или Кирил Петков и Конституцията

Мненията, изразени в тази статия, принадлежат на автора и може да не съвпадат с позицията на Novetika.com

 

Какво се случи? Как стана така, че България беше парализирана, чрез появата на едно образувание, с все още неопределен образ, известно като ПеПе (Продължаваме промяната), но с ясна цел. Да бъде парализирана държавата ни и доведена до състояние на тотална безпомощност и неспособност да функционира. Няма институция, която да не е компрометирана, няма сфера, която да работи, няма служби, към които доверието да не е сринато. Вече две години България е извън строя. Един бюджет не може да се гласува, и то в ужасна криза. Кой ни го причини и защо?

Да се каже просто Кирил Петков, е повърхностно. Но, да, Кирил Петков е острието на иглата от която беше инжектирана парализиращата отрова. Още с появата си този човек излъга. Излъга президента, излъга Конституцията, излъга държавата, излага всички. Нооооо, остана ненаказан. Всяко ненаказано престъпление, разбира се, окриля престъпника. И Кирил Петков продължи с отровните си лъжи и погазване на Конституцията. Без да му мигне окото лично заповяда да бъде арестуван незаконно лидера на най-голямата опозиционна партия, нарушавайки всички гаранции на Конституцията, че всеки е невинен до доказване на противното. И се похвалил чрез sms на лидера на негов коалиционен партньор.

Пак в разрез с изискванията на Конституцията Кирил Петков и неговото образувание ПП отнеха правото на избирателя да реши по кой начин да гласува, отне правото на избор. Отне изконен принцип на всяка демокрация.

И сега, чрез едно телевизионно предаване научаваме от Корнелия Нинова, че този човек е настоявал да бъде въведен възрастов ценз, да бъдат сепарирани хората по възрастовия признак „до и над 60 годишни“ – до 60 с машини, над 60 с хартия. Това е толкова отвратително и нелепо, че вече не може да се говори за неопитност, глуповатост или каквито и да било други оправдания. Вече не може да говорим за грешки на младостта, вече говорим за реализиране на предварително поставена цел. А тя е компрометиране на партийната система, разрушаване на парламента и парламентаризма и отхвърляне на демокрацията като такава. Въвеждане на нов ред, който няма нищо с мечтата на нашите възрожденци.

Това е голямата цел, за която е използван Кирил Петков и неговото образувание – сриване на доверието във всичко и във всички, парализиране на институциите, като се започне от парламента и се стигне до редовия полицай. Внушения, че Конституцията е безполезна и пречи, сиреч трябва ни нова, която да въведе нов ред, нова йерархия, нова система. Но Кирил Петков, който атакува и се опитва да обезсили Конституцията и да я превърне в нещо ненужно, е само острието на иглата, чрез която беше вкарана отровата на най-опасния политически невропаралитик – ПП.

В началото беше юмрукът. После дойде бурния порой на ИТН и от мътилката се роди ПП.

И днес, след 33 години усилия да тръгнем по пътя на демократичните държави, като Сенкевич във великата си творба Quo vadis, да се запитаме – Къде отиваш?

Накъде ни водиш, Господи!

Мненията, изразени в тази статия, принадлежат на автора и може да не съвпадат с позицията на Novetika.com

 

Снежана Георгиевa

е философ по образование и журналист по професия. Репортер, редактор и водещ в БНТ и БНР. Дългогодишен водещ на програма "Нощен хоризонт" по БНР.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button