Накъде ни водят Кирил и Асен

Какво ни чака: "хляб и зрелища" или само "зрелища"?

Няма грешка, уважаеми читателю. Именно Кирил и Асен. Не новото правителство, не и тяхната партия, а само тези двамата. Защото те нямат партия и представляват само себе си и никой друг.

Ще кажете, а другите партии? В случая те са един вид второстепенни разпоредители на финансовите средства, които ще им бъдат отпускани от „суперминистъра“ Асен.

Всички те получиха по няколко министерства, където да настанят на прехрана изгладнелите си приятели и активисти. Пък и да свършат, покрай другото, някоя и друга работа „на ползу роду“, така както всеки го разбира и под контрола на Кирил и Асен, разбира се.

Реставрацията

Присъдружните партии гъмжат от Внуци и Близки роднини от двете крила на Кастата АБпФК и агентурата. Това е групировката, която под една или друга форма, държеше икономическата и политическа власт в страната от 1947 г.насам. Вярно е, че след 1990 г. те институционално загубиха политическата власт, но пък запазиха напълно икономическата, в областта на новоизлюпения едър и среден бизнес.

Така съхраниха възможността да влияят икономически върху политическата власт. Но мечтата за пълната политическа власт никога не ги е напускала. След 1990 г. направиха три безуспешни опита, а сега им се отдава четвъртият… Оформя се истинска Реставрация на политическата власт, този път в полза на Внуците.

Под една или друга форма, Реставрацията апочна. Отвсякъде изпълзяха Внуци и Близки роднини а АБпФК, маскирани като политолози, социолози, имиджмейкъри и всякакви други „специалисти“ от двете крила на Кастата.

Месията

Тази победа в най-голяма степен се дължи на двоицата Кирил & Асен.

Тези двамата умни и начетени млади хора, изглежда са лишени от повечето морални устои, характерни за почтения човек. „Повечето“, защото само психопатите са лишени от всички морални задръжки.

За тях категорията „почтеност“ е куха мантра без никакво съдържание, която повтарят като папагали, когато се отнася за тях самите и техните последователи. Почтеността има смисъл само, когато се изисква от политическите противници и опоненти. За Кирил и Асен, тя не важи, видно от лъжите, в които се оплитат, от погазването на основни закони, както и корупционните сигнали около тях.

Засега чуваме оттам само бодряшки приказки, на фона на някакъв инфантилен ентусиазъм и своего рода комсомолски плам. Ставаме неволни зрители на някакво еуфорично и налудничаво шоу, откъдето ни заливат заклинания за бъдещия Щастлив живот. Интересно дали това е предвестник за велики дела или признак на тотална некомпетентност…

Лековерният народ и най-вече политическото Блато, припознаха в двоицата Кирил & Асен, своя Месия.

Идеята за Месията днес се отъждествява най-вече с образа на Кирил, от когото струят неподправен оптимизъм и въодушевление, леко примесени с обаятелна инфантилност.

Истински Месия, който ходи пеша сред народа, проповядва и го увлича с пламенно слово. Старият Месия е разпнат, сега се очаква Новият да ги поведе към Обетованата земя (ако не знаете, там текат реки от мляко и мед).

За родните Месии се очаква да заведат жадния народ до щастието за твърде кратко време, а не за цели десетилетия, както Библейските такива. Експериментално беше доказано, че в родината ни, Месията живее най-много до десет години, след което бива разпнат и се търси друг, по-чевръст. Така че Кирил и Асен едва ли могат да се надяват на повече от 1-2 години дейност, преди закономерното разпятие…

Дондуков 2

​Но не бива да се изпуска предвид и другият фактор в управлението, т.нар. „Дондуков 2“.

Някои смятат, че оттам ще се дърпат конците. Било обществена тайна, че президентът ще държи под контрол силовите министерства в новото правителство. Неслучайно, общо седем от министрите в новото правителство се спрягат като близки до президента.

Рано е да се каже, но може би ролята на Президентството ще бъде непреодолим фактор. При това, както във вътрешната, така и във външната политика на правителството. Още повече, че от пет години насам, злите езици нашепват за тъмна сянка, която падала над Президентството откъм Североизток, както и за канал от секретна информация, текущ в обратна посока…

Конвенцията

А загадката, каква конкретна работа ще се върши от правителството, започна полека да се открехва, още от първия ден.

Отначало в общественото пространство изскочи гафът с т.нар. Истанбулска конвенция. Оказа се, че в Коалиционното споразумение, подписано между четирите партии, на стр. 106 от глава „IV. Европейски въпроси и НАТО“, дословно било написано: „Да се въведат в националното законодателство всички елементи от Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието срещу жени и домашното насилие, свързани с насилието срещу жени и домашното насилие „.

Въпреки заклинанията за пълна прозрачност, пълният текст на документа досега не беше публикуван. Но понеже съдържанието не се оспори, налага се да го приемем за автентично.

От една страна, това доказва падението на БСП и нейната председателка, Корнелия Нинова (между другото, бивша седесарка), обявили се за борци срещу Конвенцията. От друга страна, става ясно как тази коалиция, оглавявана от Кирил и Асен, смятат да манипулират и заблуждават обществото.

В случая идеята е съвсем проста. Не се споменава „Истанбулската конвенция“ (истинското наименование е „Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието срещу жени и домашното насилие“), като документ, защото е отхвърлен от българския Конституционен съд.

Вместо това, всички елементи от Конвенцията, които са свързани с насилието срещу жени и домашното насилие (каквото и да значи това), изглежда ще бъдат въведени в националното законодателство, вече като (отделни) закони, съответно видоизменени и преразказани с други думи и изрази, за да не бъде възможно да бъдат атакувани.

Така формално Нинова и Партията няма да имат връзка с приемане на Конвенцията като такава, а пък последната ще влезе в българското законодателство през задния вход, след като ѝ беше отказан парадният.

По този начин сигурно се смята, че ще бъде удовлетворен и Брюксел, на когото Кирил и Асен много се надяват за подкрепа. Да, ама не! Едва ли Брюксел ще се върже на тази наивна средновековна мистификация…
Средновековна, защото подобен номер се е разиграл нейде през 15-и век в северогерманските земи. В един ханзейски град бил направен заговор за сваляне със сила на градския съвет. Заговорниците се свързали с местни безимотни рицари, които предлагали услугите си като наемници. Сключен бил договор и страните положили клетва. Ден преди уречената дата обаче, един от рицарите се отбил в къщата на кмета и поискал чаша вода, понеже времето било горещо. Пред чашата той споделил всичко, което знаел за заговора. По този начин той формално не нарушил рицарската си клетва, понеже чашата била неодушевен предмет. Отделна подробност била, че наблизо се намирал синът на кмета. Така всичко било почтено, заговорниците били заловени и наказани…

В тази светлина, случаят с Конвенцията би бил смехотворен, ако не беше застрашителен за бъдещето на България. Той нагледно показва, как смятат да ни управляват Кирил и Асен, заедно със своите подопечни. С манипулации, измами и мистификации.

Македония

Изглежда, в този дух смятат да решат и проблемите по т.нар. „македонски въпрос“.

Без да пресичат „червените линии“, вероятно ще се опитат да се промушат под тях, уж без да ги нарушават. Нещо подобно на случая с Конвенцията.

Не бива да се забравя, че от МВнР ще бъдат изцяло в тяхна услуга по това начинание, защото изцяло отговаря на политиката, водена там през целия преход. Както неведнъж е отбелязвано, това министерство представлява едно от най-големите стълпотворения на Внуци и Близки роднини на АБпФК в българската администрация.

Говори се, че генерично свързаните с Кастата служители имат дял не по-малко 80% в състава на средния и висшия ешелон на министерството. Една от основните им задачи през тези 30 години винаги е била „да не се дига излишен шум“ в отношенията с БЮРМ/Северна Македония. А самите проблеми да се решават тихомълком на дипломатическо ниво, далеч от ушите и очите на българската общественост, а впоследствие и на Брюксел.

И докато северномакедонските политици (възпитаници на сръбската политическа класа, носителка на 200-годишен дипломатически опит) направиха пътеки до Брюксел и до всички страни членки на ЕС (също САЩ, Великобритания и други), то нашите дипломати запазиха „гордо“ мълчание.

На този фон много смешно звучат вайканията на разни родни политолози и други спецове по въпроса, за това как „ние“ нищо не правим за популяризиране на нашите тези по отношение на РСМ. В интерес на истината, много от тези хора имат някакви генерични връзки с Кастата и добре разбират мотива за това поведение.

А самият мотив е елементарен. Политиката в МВнР се води от професионалните служители и дипломатите, обикновено в продължение на години и десетилетия. Министрите и техните екипи са хора външни за гилдията, те идват и си отиват. Професионалните служители и дипломатите „от кариерата“ остават. Както вече отбелязахме, те са в голямото си мнозинство генерично свързани с Кастата на АБпФК.

Фигуративно казано, техните дядовци, прадядовци и близки роднини са творили безчинства в Македония и в македонските движения, още отпреди 100 години, та до 50-те години на миналия век, включително кървавата „македонизация“ в Пиринска Македония.

Най-малко от всичко, тези хора биха искали това да се разчуе в едно общество, държано в дебело историческо невежество и силово лишено от изучаване на най-новата си история в продължение на 30 години. Общество, което вече 74 години е подложено на промиване на мозъците от медии, управлявани или собственост на Кастата.

Излизането наяве на Истината за Македония може да има ефектът на бомба за бъдещето на Партията, а покрай нея и за Кастата на АБпФК, включително нейното осветяване пред обществото, след десетилетия живот в сенките.

А тези истини безусловно ще излязат, защото всяко противопоставяне срещу македонистите от РСМ ще предизвика ответна реакция. Ще последва широко разгласяване в България и чужбина на редица нелицеприятни истини. Ще бъдат засегнати известни фамилии, ще излязат наяве престъпления и предателства, ще рухнат идоли (например ще се разбере кой е Никола Вапцаров, истината за когото грижливо се укрива повече от 80 години).

Така че интересите на водещите кръгове на МВнР и тези на Кирил и Асен със сигурност ще съвпаднат. Затова твърде е вероятно, Македония да бъде продадена, по един или друг начин, което ще бъде катастрофално за България и националната идея. Нещо, което едва ли ще направи впечатление на тези двамата. Важното е, че ще се хареса на Брюксел, който смята, че национализмът е привилегия само на някои страни в ЕС (например Франция), а за други е вреден.

Така че двамата герои може би ще имат възможност да погребат българския национализъм за втори път, след Иван Костов.

Що се отнася до президента Радев, той може и да преглътне такова решение, стига да е изпипано достатъчно хитро, за да не се усети масовият избирател (от „блатото“), което би могло да го дискредитира. Не бива да забравяме, че Радев е под силно руско влияние и най-вероятно оттам ще му въздействат, какво отношение да вземе при евентуално „решение“ на македонския въпрос…

Делата

​А що се отнася до дейността на присъдружните партии, то единствено БСП развиват хиперактивна дейност.

Например смятат да превърнат болниците в нетърговски дружества. Това са до болка познатите стари марксистки мантри за „безплатното“, целящи да реанимират социализма.

Интересно, ако болниците не са търговски дружества, какви тогава ще бъдат? Има само една възможност – да станат благотворителни институции! Ще правят също безплатни детските ясли и градини, учебниците, а в следваща перспектива може би цялото образование и здравеопазване.

С една дума, очертава се новият Виденов, със съответните последствия.

Не може да се отмине и друга „умна“ идея: армията да стане зелена и екологична, в съответствие с престъпните и ненормални идеи на Зелената сделка. Какво значи точно това, не е съвсем ясно, но със сигурност е безумно.

Може би армията ще трябва да премине от дизелова на електрическа тяга, като се осигурят необходимият брой зарядни станции из предполагаемия театър на бойните действия. А може би огнестрелните оръжия, с недопустимо високия си въглероден отпечатък, да се заменят с ново поколение кинетични безшумни оръжия (копия, лъкове и арбалети, балисти, трибушети и други каменометни машини).

Тези нови оръжия ще бъдат на 100% дигитализирани и надлежно снабдени с най-изкуствен интелект. А за да е идеята напълно джендър съвместима, може личният състав да се рекрутира само от жени, разбира се с намалено работно време и т.н…. Подобни дивотии нямат край.

Парите

Обаче за всеки що-годе разумен човек възниква един съвсем справедлив въпрос, а именно: пари откъде? Съгласете се, че за сбъдване на тези грандиозни идеи, освен добри намерения, трябват и значителни количества от презрения метал. Необходимото условие, да се превърнем в мечтаната „Швейцария на Балканите“.

На всичкото отгоре, за зла участ идват тежки изпитания: зима, студ, високи цени на електроенергията, горивата, отоплението, продължава Ковид епидемията…

Вероятно решението ще е същото, каквото се прилагаше и в ерата на бай Тошо. Заеми до дупка, с надеждата, че нещата някак си ще се оправят… В случая се чакат „парите от Брюксел“, както и митичните 8 милиарда, които се крадели годишно и които ще изскочат след година, защото вече нямало да се краде.

Изглежда, по тази схема се задейства и скорошният мораториум върху цените на електроенергията, отоплението и водата за битовите потребители. За всички е ясно, че повишение на цените ще има след края на периода за мораториум, при това в още по-голям размер, защото дължимите суми няма къде да изчезнат в една пазарна икономика.

Със сигурност ще се вземат още заеми, като надеждата е (както при социализма), че нещата ще се уредят но-нататък, трябва само да се печели време.

Зрелища

​Същевременно, за успокоение на масите, ще се приложи древната идея „хляб и зрелища“.

Като зрелища ще се използват публичното изчегъртване на политическите противници и промотиране на всякакви скандали. Ще се доказва колко много се крадяло „преди“, като внушение, че „сега“ във властта има само „почтеност“.

Скандалите ще бъдат режисирани от специалисти в овладените вече специални служби и МВР, под формата на евтини циркови мероприятия и ще се огласяват от услужливите медии, повечето от които собственост на Внуци и Близки роднини на АБпФК.

Слабото място на тази стратегия, обаче е, че ако свърши хлябът, зрелищата вече не помагат. Справка, римската история…


Какво демонстрира поведението на Месиите? Наивност или некадърност в обществените дела? Това скоро ще ни бъде демонстрирано. Засега двамата можем да ги охарактеризираме най-сполучливо с термин, който изразява нещо средно между турското понятие „аджамии“ и новобългарското „любители“.

А какво разбират те под термина „реформа“, все още е крайно неясно. Може би изчегъртване на другомислещите, или пък смяна на Гешев, а може би и двете? С голяма сигурност обаче, се очертава пълна и безусловна капитулация пред Брюксел по отношение на престъпната Зелена сделка и вследствие, насочване на България към здравословния руски атом.

Предстои ни да разберем, какво още ни ни чака в Светлото бъдеще, там където ни водят Месиите, „светата двоица“ Кирил & Асен.

Хляб и зрелища или само зрелища?

А дали ще разберем и Кой е режисьорът на цялата операция?

Мненията, изразени в тази статия, принадлежат на автора и може да не съвпадат с позицията на Novetika.com

 

Александър Тацов

е по специалност инженер. Работил е в Технически университет - София, а понастоящем в частния технологичен бизнес. От години се занимава с изследвания в областта на политическото, научното и идейното обществено развитие, в обхвата на писаната история.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button