Да предпазим домашните любимци с мрежа за балкон

Падането от балкони и високи сгради е най-честата причина за сериозно нараняване на домашните животни в града

Всеки, който гледа котка вкъщи, знае, че тя обича да седи дълго на перваза на прозореца и балкона, за да се припича на слънце или внимателно да наблюдава случващото се навън. А прехвръкне ли някоя птица, без да му мисли, тя със сигурност скача, за да я улови. Но този балкон или отворен прозорец вероятно се намират по високите етажи на сградите. И така, скокът от балкона лесно може да коства живота на вашия домашен любимец.

Д-р Ивелина Вачева от Многопрофилна ветеринарна клиника в софийския квартал Горна баня неотдавна ми сподели, че там много често водят котки в тежко състояние. За причина тя категорично посочи: падане от балкон или висока сграда. И допълни, че дори да бъдат донесат незабавно в болницата, клетите същества често остават осакатени или увредени до степен, в която нищо не може да се направи.

Собствениците на котетата очакват чудеса, но често това се оказва непосилно дори за опитните ветеринари от клиниката, която разполага с отлична апаратура за оказване на първа помощ.

Лесно решение

Падането от балкона може лесно да се предотврати с помощта на специално създадена за поставяне на балкони, тераси, отворени прозорци и врати мрежа, целяща да предпази нашите домашни любимци от подобни инциденти.

На българския пазар основно се предлага мрежа от марката TRIXIE. Аз също я закупих, успешно поставих и затова я препоръчвам. Трябва да знаем, че мрежата е подсилена с метална нишка. Това я прави изключително устойчива на прегризване, тя също издържа до 95 кг тежест.

Мрежите се продават с различна дължина, която да пасне на вашия балкон. На българския онлайн пазар тези мрежи често са изчерпани. Затова, ако не успеете да я закупите веднага, не се отказвайте. Търсете в различни сайтове за домашни любимци.

Закрепването на мрежата става лесно и без необходимост от специални инструменти. Мрежата идва с дюбели и кукички, за които се закача. Ако не желаете да се занимавате с пробиване и дюбели, има друг, алтернативен и лесен начин за закрепване. За целта, може да използвате всякакъв вид PVC тръби или други метални или пластмасови пръти или тръби с малък диаметър, които да са почти на височината на тавана. Така мрежата ще обхване цялата височина на балкона. Прътите (или тръбите) се закрепват към балкона посредством кабелни връзки тип свинска опашка.

С мрежата за животни, балконът ще стане истински безопасно място за вашата котка и други домашни любимци – там те ще могат свободно да се наслаждават на времето навън, а вие няма да се страхувате, че може да им се случи нещо лошо.

Ивайло Ангелов

е разследващ журналист и коментатор по човешки права, травъл блогър и експерт по гражданска авиация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Прочети още
Close
Back to top button