Юристът Любомир Талев за ареста на Борисов: Триумф на безправието, безсилието и подмяната

Като пълзяща реставрация на българския комунизъм в най-мракобесните му форми, определи известният юрист настоящото управление

Какво издава показният арест късно снощи, 17 март 2022 г., на бившия премиер и лидер на най-голямата партия ГЕРБ, Бойко Борисов, както и на бившия финансов министър Владислав Горанов и пиара на Борисов, Севделина Арнаудова?

По този и още въпроси разговаряхме с Любомир Талев, юрист, доктор по конституционно право и директор на дирекция „Съвет по законодателство“ на Министерството на правосъдието от 2016 г. до 2021 г.

Новетика: Как ще коментирате ареста снощи на бившия премиер и лидер на най-голямата опозиционна партия ГЕРБ, Бойко Борисов?

Любомир Талев: Триумф на безправието, триумф на безсилието, триумф на подмяната.

Безправие, защото пред обществеността така и не бяха доказателства и аргументи, което налага неотложността да бъде арестуван един човек, без санкция на независимата съдебна власт. Според информацията, която имаме към днешна дата е, че единственото основание да бъде арестуван г-н Борисов, е заради свидетелски показания, дадени от действащия премиер Кирил Петков, пред подчиненото му МВР. И тук да си припомним признанието на Петков отпреди няколко седмици, че всеки ден притиска МВР и службите, да правят арести.

Триумф на безсилието, защото правителството няма програма как да се справи с многoбройните и задълбочаващи се икономическа, здравна и военна кризи: с ежедневно вдигащите се цени на горива, храни, стоки; с по стотина българи, които умират всеки ден от COVID; с десетките хиляди украински бежанци, които не успява да посрещне и настани, а се разчита основно на частни граждански инициативи.

Да се захващаш с ареста на лидера на най-голямата (опозиционна) партия в България, за да отклониш вниманието от проблемите, с които не можеш да се справиш, не е нищо друго освен безсилие.

И триумф на подмяната, защото т.нар. партии на протеста дойдоха на власт с обещание за правосъдна и съдебна реформа, за законност, за утвърждаване на правовата държава, за гарантиране независимостта на съдебната власт. В същото време виждаме точно обратното. Премиерът – в нарушение на всякакъв принцип за разделение на властите – издава в кабинета си нареждания за извършване на арести и за повдигане на обвинения. След това дава показания пред МВР и МВР извършва арести без санкции на съдебната власт. Като депутати от управляващото мнозинство имат наглостта да обясняват, че ще продължават да заобикалят Прокуратурата, докато не сменят главния прокурор и не си назначат някой удобен за тях, чието CV да е било получено и одобрено от министър-председателя.

Новетика: Има ли връзка между ареста на Борисов и посещението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши?

Любомир Талев: Има дотолкова, доколкото управляващите форсираха ареста на Борисов, за да съвпадне с визитата на европейския главен прокурор. И за да създадат илюзията, че става въпрос за акция, която е съгласувана с европейската Прокуратура. До този момент, няма никакви данни да се предполага, че става въпрос за разследвания, които се движат от европейската Прокуратура. Става въпрос за доста прозрачен опит да бъде създадено прикритието на някаква уж европейска санкция на ширещото се беззаконие.

Новетика: Говори се, че арестът е опит за отклоняване на вниманието, преди предстоящи решения за военна помощ за Украйна, наложени ни от НАТО?

Любомир Талев: Не съм склонен да подкрепя такава версия, тъй като самият Борисов онзи ден прие посланика на Украйна, изказа пълна подкрепа на ГЕРБ към украинците и тяхната кауза на борба срещу руската агресия, и самият се обяви за даване на пълна помощ, включително военна.

Новетика: „Никой не е над закона“, написано от премиера Петков час след ареста на Борисов, знак ли е за нов сговор с президента Радев? Знаем, че Петков и Радев напоследък се разграничиха.

Любомир Талев: Единственото нещо, което обединява президента и четирите субекта в сглобената от него идеологическа Франкенщайн-коалиция, е омразата към Борисов, когото години наред не можаха да победят на избори. По всички други въпроси те са на „нож“, говорят за дървена мафия, за кадруването на БСП в Министерството на земеделието и горите и постоянно се устройват престрелки между Радев и Петков по украинския конфликт. Така тяхната спойка не е принципна, не е идейна, не е около политики. А е желание за саморазправа по неправомерен начин с партия ГЕРБ и нейния лидер Борисов.

Новетика: Как ще отиграят Петков и Радев българската позиция по войната в Украйна, по време на посещението на американския секретар по отбраната Лойд Дж. Остин?

Любомир Талев: Стара путинофилска позиция е, че можем да сме членове на НАТО, стига да сме неутрални между НАТО и Русия. На практика, когато си неутрален по отношение на съюза, в който членуваш, ти се разграничаваш от този съюз. А членството ни в НАТО е единственото, което към момента ни предпазва от руска агресия. Видяхме какво се случи с Украйна, която не е член на НАТО. Виждали сме през годините какво се случва на Грузия, Армения, Молдова.

Петков и Радев ще засвидетелстват на думи подкрепата ни към НАТО по време на визитата на американския секретар по отбраната. Ще се представят като първи евроатлантици, след което ще си продължат по старому.

Смятам за връх на цинизма, точно премиерът Кирил Петков да говори, че никой не е над закона. При положение, че той съзнателно излъга, че няма канадско гражданство, наруши Конституцията, на която се основава целият правов ред в една демократична държава. И тои човек да говори, че никой не е над закона, при положение, че той самият се постави над закона – и при това заяви, че ще си плати глобата и ще продължи по същия начин – е меко казано несериозно.

Новетика: Как арестите ще повлияят на рейтинга на правителството?

Любомир Талев: С този си ход, правителството обяви война не просто на най-голямата партия в България, но и на близо 1 милион избиратели на ГЕРБ (тъй като немалка част от гласовете им бяха откраднати с машините на последните избори). Това няма как да свърши добре за тази власт. Видяхме и днес гнева и решимостта на протестиращите пред Министерски съвет, да отстояват правата си и да се борят за демокрация. Убеден съм, че все повече привърженици на други политически сили, а и политически неутрални граждани, ще се убеждават, че ако днес тези репресии могат да засегнат лидер на опозицията (нещо, което впрочем не се е случвало от 1947 г., когато Димитър Петков е изведен от сградата на НС и обесен), следващите като нищо може да се окажат и те.

В този смисъл, правителството прекрачи една линия, от която връщане назад няма и от която единственият възможен и логичен изход е безславният му и предсрочен край.

Новетика: Възможно ли е да се готви замяна на сегашното правителство с ново, с участието на очакваната нова пропрезидентска партия на ген. Янев?

Любомир Талев: Виждаме, че президентът Радев с всички сили се стреми да овладее цялата власт в държавата. На него му хареса седем месеца да управлява през свое служебно правителство, и сега, следващата му стъпка е да управлява до края на мандата си със свое – вече парламентарно подкрепено – правителство и мнозинство.

Възлагаше такива надежди на „Продължаваме промяната“, но тандемът „Петков и Василев“ му показа, че в политиката за тях приятели няма, има временни съюзници. Те използваха Радев и острието на репресивния му апарат Бойко Рашков, за да дойдат на власт. След което започнаха да се разграничават от президента и да водят политика за собствени интереси; да правят собствено кадруване, включително изчегъртвайки хората, които в служебното правителство на Радев бяха на високи и апетитни върхове. Така че сега ще видим втория опит, с една по-послушна, пропрезидентска партия, в лицето на Стефан Янев.

В този смисъл, ако приемем, че Радев и Петков имат противоположни интереси в политиката, няма как вчера да търсим координирано действие между тях, освен за разправата с единствения човек, който ги обединява в омразата им към него – Бойко Борисов.

Новетика: Каква е процедурата оттук нататък при ареста на Борисов?

Любомир Талев: МВР има право да задържа за 24 часа без прокурорско разрешение. Ще бъде интересно дали от 1000 прокурори в България ще се намери един, който да разпише арест до 72 часа. Затова обаче са необходими солидни доказателства. Бъдете сигурни, че ако такива доказателства имаше, те отдавна щяха да са залели социалните мрежи. Вече се чуха слухове, че Борисов е вече разпитан, но не в качеството му на заподозрян, а на свидетел. И ако е така, цялото нещо ще се окаже поредният масивен кьорфишек, целящ просто да произведе някаква новина. Всичко това ще стане ясно в близките часове.

Новетика: Какво е значението на арестите в по-голям план?

Любомир Талев: Наблюдаваме една пълзяща реставрация на българския комунизъм в най-мракобесните му форми: с персоналното участие на наследничката на БКП в управляващата коалиция, с това, че целият ѝ управленски екип беше част от преговорите за съставяне на настоящия кабинет… Виждаме множество смущаващи прилики…

БКП идва на власт през 1944 г. на щиковете на Съветската армия. Днешните управляващи бяха „монтирани“ във властта с дейната подкрепа и по инициатива на Румен Радев, чиято кандидатура тръгна от съгласуване с ген. Леонид Решетников.

А когато БКП овладява властта, цените са хвърчали стремително нагоре. Има една песен, която нашите баби и дядовци са пеели: „Откакто на власт дойде ОФ-то, 20 лева яйцето“. Днес, по същия начин виждаме как цените на хранителните продукти не спират да хвърчат нагоре.

В тогавашния ОФ (Отечествен фронт) за параван са служили някои демократични партии, опозиция на царския режим, които в следващ момент стават жертва на червения терор. Днес, по подобен начин, в управляващата коалиция има някои псевдо демократи, които са плюли на всякакви демократични принципи, в името на това да бъдат във властта, пък било то и в съюз с комунистите.

Тогава, в изборите на Велико НС, ОФ печели със страхотни изборни манипулации, фалшификации и милиционерски преврат. Сегашното правителство дойде на власт с милиционерския терор на Бойко Рашков и с помощта на венецуелските машини. Е, технологията се е развила оттогава, принципите са същите. Липсата на каквато и да било демократична легитимност обаче си остава.

Тогава, целта е била физическа саморазправа с опозицията. Лидерът на тогавашната опозиция е арестуван и убит. Сега по същия начин виждаме безпрецедентно посегателство срещу лидера на опозицията, което в една европейска правова и демократична държава би трябвало да бъде недопустимо.

Кремена Крумова

е главен редактор на Novetika.com.

3 коментара

  1. И демокрацията и държавата са в опасност, когато ни управляват истерични, психически нестабилни и уплашени от собствената си некъдърност тоталитарни типове! В момента в който им припари под краката и усетиха, че обеднелия заради тях народ скоро ще ги измете, те посегнаха да арестуват неаргументирано лидера на опозицията.
    Борисов цяла година го сваляха сегашните управлявящи с къде-къде по-остри мероприятия, а той не ги пипна – демократ с железни нерви. Провокираха го с какви ли не простотии, обиди и вандалщини, за да си изпусне нервите и да го обвинят в репресии, но не им се получи! Заклет демократ е Борисов – не вкара в ареста никой свой опонент, нито повдигна обвинение, въпреки че му даваха обилни поводи с думи и дела. Това благородство го имат само хората с християнски добродетели, които работят и мислят за другите, не за себе си.Такъв трябва да е и един премиер. Сегашният обаче няма нужните моралните качества – изпълнен със злоба и в нарушение на закона, злонамерено и безпричинно лично организира ареста на политическия си противник – да отлежи 24ч. сам на дървен нар с 200 кръвно, без никой да му зададе и един въпрос . Падение Кирово! Ако досега съм имал съмнения що за човек е, то вече откровено се срамувам, че сме го допуснали да е там където е. Вярно майстор е на словесните еквилибристики да си вменява несъществуващи качества и постижения, но това си е професионална деформация на всеки рекламиращ и продаващ хранителни джбавки, които ний от нищо не са излекували! Същия е и резултатът от дейността на Киро и министрите му – на никого за нищо не са полезни, но ни струват скъпо! Много скъпо – във всеки магазин и бензиностанция! Колкото по-дълго ги ползваме толкова по-скъпо ще ни излиза… или по дълбоко ще ни „влиза“ е правилната дума!?

  2. Отличен коментар, напълно подкрепям! Бог да пази България!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button