Законна процедура или незаконен канал

за бързо получаване на български документи от граждани на Руската федерация, без български етнически произход

Отдавна в обществото циркулират слухове за съществуването на канал/канали за бързо издаване на български документи за граждани на Руската федерация (РФ), нямащи нищо общо с български етногенезис. Говори се дори за десетки хиляди такива случаи. Не е известно дали има официална статистика и какво показва тя: нещо, което само подхранва такива слухове…

Авторът на тези редове с очите си е наблюдавал как през 2011 г., в паспортния отдел на Първо РУ на МВР София, група рускоговорящи лица, придружени от преводач, получаваха български лични карти. Разбира се, дали имаха български етногенезис или не, не беше известно.

Ясно е, че по въпроса може да се произнесат само съответните институции. Ние можем да кажем само, че имаме солидни съмнения за организиран канал, в посочения по-долу случай:

От известно време, в Мрежата циркулира сайт на неизвестна руска фирма, обозначена като Bolgaria me или нещо подобно, която гарантира (!) на евентуалните клиенти, българско гражданство в лесни стъпки и кратки срокове.

Уверяват се клиентите, че юристите на фирмата ще се заемат с изготвянето на документи, потвърждаващи българския етнически произход на клиентите. Разбира се, не се уточнява, дали е необходимо този „българския етнически произход“, да бъде действителен. По-нататък се обяснява, че след подаване на документите ще трябва да се проведе кратко интервю с представител на Министерството на правосъдието. От фирмата обещават да предоставят пълен списък с въпроси, които ще бъдат зададени на интервюто (обяснява се, че те били стандартни и се задавали в определен ред). Осигурява се преводач.

След положителното (!) решение на Съвета по гражданство, се публикувал съответен указ на Президента на България и на клиента се издава удостоверение за гражданство. Въз основа на него се издават вътрешни документи – задграничен паспорт, лична карта, шофьорска книжка и други необходими сертификати. Неща, които откривали перспектива за клиента към свободно движение, официално пребиваване, работа и придобиване на жилище във всяка от 27-те държави на ЕС.

Фирмата напомня, че получаването на българско гражданство открива широки възможности за уреждане на нов живот на европейско ниво със законните права на гражданин: с много предимства, обезщетения и социални гаранции от държавата.

Което, явно е и крайната цел на процедурата – спасение в Европа, за граждани на РФ (независимо от произхода?), посредством българското гражданство.

Отново се подчертава гарантирането на:

Абсолютна конфиденциалност на личните данни. Успешен резултат от интервюто и помощ по езиковите въпроси. Квалифицирана правна подкрепа. Сигурност и легитимност на всички процедури по оформяне на документите. (естествено за пари тук не става въпрос)

За подробности, виж: https://bolgaria.co/grazhdanstvo-bolgarii.

Мненията, изразени в тази статия, принадлежат на автора и може да не съвпадат с позицията на Novetika.com

 

Александър Тацов

е по специалност инженер. Работил е в Технически университет - София, а понастоящем в частния технологичен бизнес. От години се занимава с изследвания в областта на политическото, научното и идейното обществено развитие, в обхвата на писаната история.

2 коментара

  1. Основната стратегическа цел е създаване на достатъчно голяма рускиговоряща група „български граждани’. След което чрез серия от провокации да се създаде обстановка „а ла Донбас“ и руската армия да нахлуе както в Украйна за да защити „руски говорящите българи“. И Просто Кирчо ще се отзове в обувките на Зеленски. Както се казва – на печелившите честито!!!

    1. Абсолютно и аз съм на това мнение. Боже, как за пореден път предават милата ни родина, а българите в Македония, кучета ги яли. просто съм отвратена от тези вечни предатели т.нар. русофили – радевите ставленици и кремълски подлоги. НО, БОГ ВИЖДА Е ЩЕ ОТСЪДИ ! БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button