Протест пред посолството на Китай в София призова за свобода на уйгури, Фалун Гонг и Тибет

Протест по повод Международния ден за правата на човека, 10 декември

Активисти протестираха мирно пред посолството на Китайската народна република в София, по повод Международния ден за правата на човека, 10 декември.

Участниците в апела, който се проведе на 14 декември 2021 г., разпънаха по протежение на бул. „Джеймс Баучер“, плакати с надписи: „Сложете край на престъпленията на китайската комунистическа партия (ККП)“ и „Спрете насилственото отнемане на органи от Фалун Дафа практикуващи в Китай“.

Събитието пред китайското посолство заяви солидарност с последователите на духовния метод Фалун Дафа (Фалун Гонг), които от 1999 г. насам са преследвани и репресирани в Китай. Десетки хиляди са държани в трудови лагери, психиатрични клиники и затвори, където са измъчвани, понякога до смърт. Целта на ККП е да ги принуди да се откажат от убежденията си. Огромен брой деца са останали сираци в резултат на продължаващите 22 години гонения.

Нещо повече, последователите на Фалун Гонг в Китай стават жертви на насилствено отнемане на органи.

„Практиката на насилствено отнемане на органи продължава и днес, и основните жертви са именно Фалун Гонг“, заяви специално за „Новетика“ Георги Плешков, член на „Лекари срещу насилственото отнемане на органи“. Активистът беш дошъл пред посолството, за да подкрепи инициативата.

Думите на Плешков се потвърждават в доклада „Кървава реколта“ на канадските експерти Дейвид Килгор (бивш секретар на Канада за Азия и Тихоокеански регион и най-дългогодишен член на парламента) и Дейвид Матас (международен правозащитен адвокат). Документът съдържа десетки доказателства за насилственото отнемане на органи от задържани членове на Фалун Гонг в Китай.

Сред събралите се пред посолството петнадесетина души беше и Евелина Иванова, един от организаторите на протеста.

„Възмутена съм от продължаващите репресии на ККП спрямо своя народ и по-конкретно от преследването на уйгурите и последователите на Фалун Гонг“, каза Иванова специално за „Новетика“.

И изрази надежда, че протестът ще спомогне за огласяване на нечовешкото отношение на ККП спрямо т. нар. затворници на съвестта, политическите дисиденти и всички, които ККП смята за неудобни за режима си.

Събитието подкрепи с банер и представител на свободен Тибет.

Въпреки студеното време и снеговалежа, минувачите се спираха, за да разговарят с участниците и вземаха листовка с повече информация.

Международният ден за правата на човека се чества ежегодно по цял свят на 10 декември. Датата е вдъхновена от провъзгласяването от Общото събрание на ООН на 10 декември 1948 г. на Всеобщата декларация за правата на човека – едно от първите големи постижения на световната организация.

Ивайло Ангелов

е разследващ журналист и коментатор по човешки права, травъл блогър и експерт по гражданска авиация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button