Какви са правата на пътниците при свръхпродажба на самолетни билети?

Авиолиниите продават повече места, отколкото има в самолета

Неотдавна пътувах с полет на United Airlines от Сан Франциско, щата Калифорния до Чикаго, щата Илинойс. Малко преди започване качването на пътниците на борда, служителка на авиолинията направи анонс, че самолетът е пълен и няма място за всички пътници.

Служителката прикани пътниците, които желаят доброволно да отстъпят местата си на полета срещу съответна компенсация, да заявят желанието си.

Практиката на продажба на повече билети от наличните места в самолета (свръхпродажба, overbooking) се прави с цел избягване на финансови загуби в случай, че някои пътници не се появят за полета.

Колко допълнителни места ще се продадат се решава на база статистика за съответния маршрут.

Когато обаче всички пътници се явят за бординг, авиолинията трябва да предложи на тези „екстра“ пътници да се откажат от местата си срещу компенсация. Но какво става, ако никой от тях не пожелае да се откаже от полета доброволно? Те биват принудително отстранени.

Инцидентът на полет UA3411

Такъв случай нашумя преди няколко години в САЩ, когато United Airlines принудително свали пътник от борда на полет UA3411 от летище „О’Хеър“ в Чикаго до Луисвил, щата Кентъки на 9 април 2017 г.

Инцидентът се превърна в PR-кошмар за авиолинията, особено след като пасажери разпространиха в социалните мрежи видео от случилото се.

Първоначално пътникът Дейвид Дао е помолен от служител на United Airlines да се откаже от мястото си, но той отказва, като смята, че е в правото си да лети. Тогава от авиолинията се свързат с полицията и пътникът е отстранен принудително с цената на тежки наранявания.

Какви са нашите права като пътници?

Ако авиокомпанията ни помоли да се откажем от мястото си поради дублиране на място в самолета, имаме ли право да откажем?

С бордна карта в ръка, може да мислим, че имаме пълно право да се качим на самолета. Несъмнено Дейвид Дао е мислел именно така, и заради това не се е съгласил да отстъпи мястото си доброволно.

Но повечето пътници не осъзнават, че всеки самолетен билет се придружава от т.нар. договор за превоз. Това е дълъг текст и обикновено никой не го чете. Наред с други неща, документът описва различните причини, поради които авиокомпанията може да свали пътник от борда, и една от тях е свръхпродажба.

Знаем, че когато пътуваме със самолет, трябва да се подчиняваме на различни правила, като например колко часа преди полета да пристигнем на летището, кога най-късно да чекираме багажа си, какъв може да е размерът и теглото му, ​​какви предмети можем и не можем да вземем с нас на борда на самолета и т.н.

Но малко от нас осъзнават, че съгласно правилата, авиокомпанията-превозвач има последната дума кой може и кой не може да пътува.

Договорът за превоз може да бъде намерен на сайта на всяка авиокомпания и въпреки че може да се различава по съдържание при различните авиолинии, той е сходен и гарантира техните права. И едно от тях е, че ако за полета са продадени допълнителни билети, авиокомпанията може да откаже място в замяна на парична компенсация.

Така се оказва, че дори да имате издадена бордна карта, тя не е гаранция, че ще летите.

Свръхпродажбата на самолетни билети е по-честа в САЩ, отколкото в Европа.

Все пак пътниците в Европа имат добре защитени права благодарение на регламент (EC) No 261/2004.

Според него, пътниците имат право на обезщетение до 600 евро (1173 лв.), ако им бъде отказано да се качат на полет, против волята им.

Има няколко важни неща, които трябва да знаем. Първо, паричната компенсация важи само когато бъдете принудени да се откажете от полета си вследствие на свръхпродажба на билети.

Ако доброволно се откажете от мястото си в замяна на възстановяване на сумата за билета, съгласите се да използвате алтернативен полет или други опции, по този начин вие се отказвате от правото на обезщетение по силата на ЕС261/2004.

Регламентът важи за всички пътници на полети в рамките на Европа и за полети на европейски авиокомпании, кацащи в Европа.

В САЩ и Канада, авиолинията предлага парична компенсация под формата на намаления, безплатни полети или ваучери за бъдещи пътувания.

Какво да правим, ако ни откажат място на борда?

Ако авиокомпанията ви откаже място заради свръхпродажба, може да потърсите правата си по съдебен ред.

Поискайте името на служителя на авиокомпанията, който ви нарежда да напуснете самолета или да се откажете от мястото си. Този служител трябва да се идентифицира като име и пост, който заема.

Попитайте този служител за точната причина, поради която ви моли да напуснете борда на самолета или да се откажете от мястото си. Запазете тази информация, преди да напуснете летището.

Тази информация ще ви послужи, ако решите да заведете съдебно дело срещу авиокомпанията. Консултацията с адвокат е задължителна, защото може да имате право на значително парично обезщетение независимо че авиолинията има право да ви откаже да пътувате.

Важно е да запомним, че ако бъдем помолени да напуснем самолета, трябва да се подчиним. Не бива да забравяме, че самолетът принадлежи на авиокомпанията, т.е. той е частна собственост.

Ивайло Ангелов

е разследващ журналист и коментатор по човешки права, травъл блогър и експерт по гражданска авиация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Прочети още
Close
Back to top button