Нос Калиакра: средновековна крепост, море и огнен залез (фотогалерия)

До издадения цели 2 км в Черно море нос се стига по изцяло обновен път, осеян с огромни бели ветрогенератори

Ако сте близо до Добрич, Балчик или Каварна, задължително посетете нос Калиакра – и то по залез. Гледката и изживяването ще ви оставят без дъх и ще си обещаете да дойдете отново.

Издаденият цели 2 км в Черно море нос се намира на 12 км от Каварна, 35 км от Балчик, 60 км от Добрич и 70 км от Варна. До него се стига по изцяло обновен път, осеян с огромни бели ветрогенератори, които лениво поклащат перки с полъха на морския бриз.

За да се насладите максимално на местността, е добре е да дойдете час преди залеза – така ще имате достатъчно време за разходка по калдъръмената крайморска пътека на носа и ще запазите най-доброто за финала.

Още преди входа на комплекса ви посрещат внушителни 70-метрови керемиденочервени скали от сарматски варовик, които в основата си са ритмично обливани от тъмносините вълни, и приканват за запомнящи се снимки.

От величествените скални клифове сетивата се прехвърлят към останки от древния град Тиризис от 4 в. пр. Хр. – по името на обитавалото го население тиризи. Вървейки в посока емблематичната порта на крепостната стена, ще разгледате руини от жилища, баня, гробница и няколко църкви, останали от средновековието.

Портата, която се издига на леко възвишение, бележи входа на някогашния вътрешен град, където отново наблюдаваме останки от сгради. Навлизайки по-навътре, стигате до покрита с гладки камъни пътека, откъдето се изправяте над морската шир, оставаща там долу.

Пещера-музей

След кратко спускане по пътеката ще се натъкнете на просторен ресторант-тераса с гледка към морето. Досами него пък е полускрит входът на пещерата-музей. Там са поместени ценни археологически находки като златни монети, керамични съдове и други предмети от времето на траките до късното средновековие, 14-и век – когато Калиакра достига своя разцвет, под управлението на Карвунското княжество, с владетели Балик и Добротица. Ценен експонат е макет на крепостта във вида ѝ от древността. Тук ще получите и печат в книжката със 100-те национални туристически обекта, един от които е именно твърдината на нос Калиакра.

До самия нос остава още малко. Все пак поспрете за кратка почивка на дървената сенчеста пейка, и се насладете на открилата се почти средиземноморска гледка, гарнирана с уханието на растящото наблизо свежо смокиново дърво и шума от поклащащите се високи кипариси.

Последна отсечка по пътеката, и ето вече сме на носа. Тук, от широката каменна площадка, пред очите ни се разкрива близо 360-градусова морска панорама. Няколко стъпала надолу над самото море ни чака малкият параклис „Свети Никола“, в който може да запалите свещичка и да се смирите. Само няколко крачки встрани пък се озовавате на изваяна във варовика тераса, надвесена над тъмносинята водна бездна. Древна легенда разказва как оттук – за да се спасят от безчестие – се хвърлили 40 млади девици, пленени от османските поробители.

Залезът и още

Идва време за кулминацията на разходката. По това време огненочервеното слънце вече се снишава към хоризонта, за да „целуне“ тъмната синева на морето.

Събитието, за което дори от Варна пристигат много хора с автомобили, се наблюдава най-добре от входа на крепостта, в близост до паркинга. Оттам гледката към залязващото слънце е безпрепятствена и още по-красива заради извивката на залива от високи червени скали, покрити със степна растителност и накацали тук-там бели ветрогенератори. При ясно време, окото стига чак до курортния комплекс „Албена“, отдалечен на около 45 км на юг.

На връщане от нос Калиакра ви препоръчваме да спрете в модерното село Българево, прочуто с ежегодния фестивал на пъпеша. Там на площада може да хапнете вкусно в двете приятни капанчета, а от малкото пазарче непосредствено до пътя – да си купите местни плодове и вкусна пържена риба.

В района има още куп забележителности, които също не бива да се пропускат: красивия плаж Болата с причудливата си кръгла форма, мидената ферма-ресторант „Дълбока“ и националния резерват „Яйлата“.

Ако се упътите на север по главния път, след 30 км ще стигнете обновения Шабленски фар, а след още 20 км – Дуранкулашкото езеро, където да се впуснете в археохологическо приключение от 5 в. пр. Хр. с некрополи на една от най-древните протоцивилизации в света, населявала местността преди 7000 години.

Районът е също рай за орнитолозите. Нос Калиакра се намира на един от основните миграционни пътища в Европа – Виа Понтика – и през есента оттук минават реещи се ята от хиляди щъркели, пеликани и грабливи птици. Степта по носа е естествен хабитат за черногърбото каменарче, сливащия се с растителността турилик, качулатия корморан, приютяващата се през зимата белочела гъска и световно застрашената червеногуша гъска.

Кремена Крумова

е главен редактор на Novetika.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Прочети още
Close
Back to top button