Христо Христов: 33 години бутафорна демокрация, кога ще си научим уроците?

От 10 ноември 1989 г. научихме, че не сме си научили урока по история, казва топ изследователят на досиетата

Какво научихме 33 години след 9 ноември – деня, в който падна Берлинската стена и 10 ноември – деня, в който комунизмът официално падна в България? Ценим ли свободата си и що за демокрация имаме?

Тази равносметка направихме с Христо Христов, журналист и автор на сайта desebg.com.

Новетика: Какво научихме от 10 ноември и какво още не сме излекували от комунизма?

Христо Христов: От 10 ноември 1989 г. научихме, че не сме си научили урока по история. Не научихме, че свободата не се дава даром. Не научихме, че демокрацията не е даденост, а трябва да се гради и защитава всекидневно. Комунистическата тоталитарна система внушава на хората близо половин век, че една партия може да им решава всички проблеми и 33 години след разпада на тази система ние сме свидетели на едно крайно фрагметирано общество, което залинява без духовни и морални лидери, и пропада, без да има ценностна система, която да изгражда неговата базисна същност.

Примерът с начина, по който се възприема Европейския съюз: като едва ли не една дойна крава, от която се мисли само как да се изстискат милиарди, или примерът с липсата на солидарност и конкретна, включително и военна подкрепа към брутално нападнатата от отвратителния режим на Путин Украйна, са достатъчно показателни за огромното влияние и зависимости от комунистическото минало и манталитет на политически субекти, чиито корени са свързани с васалната на Кремълските сатрапи БКП.

Новетика: Свободни ли сме днес?

Христо Христов: Мисля, че сме по-свободни, след като ми задавате свободно този въпрос и след като аз свободно ви отговарям това, което мисля.

Днес имаме несравнимо повече права, включително и такива, които може да потърсим чрез определени закони и по съдебен път, ако бъдат нарушени.

Но за съжаление демокрацията ни е бутафорна. Най-жалкото е, че голяма част от хората имат къса памет и не помнят при каква липса на свобода се живееше преди 33 години. А тези, които не са живели тогава или нямат спомен, мислят, че свободата е някаква даденост, защото не са научили – нито в семейството, нито в училище – за нейната стойност.

Кремена Крумова

е главен редактор на Novetika.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button