Апокалипсис сега… но не по Франсис Форд Копола (видео)

Какво се случва в света? Пред прага на Армагедон ли сме, описан в Откровение на Йоана? Докъде ще доведе яростта на човека да се самоунижава и самоунищожава, неговата алчност за власт и пари, за покоряване на хора и държави? Неговата поквара!

Мненията, изразени в тази статия, принадлежат на автора и може да не съвпадат с позицията на Novetika.com

 

Идва ли краят на света? Тази мисъл все по-често спохожда обикновения човек, който от сутрин до вечер чува: кризи, война, бедствия, пандемия, морален упадък и разруха, болести, глад, мизерия, смърт. Какво става, за Бога?

Питаме Бог и се обръщаме към книгата на книгите.

Библията

Там е заключена истината за света, за неговото начало и край. Там са дадени отговорите на въпросите: на прага ли сме на Трета световна война? Тя ли е Армагедон? Тя ли ще бъде плацдармът на титаничния двубой между Христа и Антихриста, между силите на светлината и силите на мрака?

Дойде ли времето за Второто пришествие, когато Синът Божи за втори път ще дойде на Земята, но този път не да ни учи на състрадание, покаяние и опрощение, а за да въздаде справедливост? И ако е така? Защо сега? Какво го подсказва? Къде го пише?

Кога Бог или разумната природа, или абсолютната идея, или причината на причините – няма значение кой как ще нарече Силата на сътворението – наказва венеца на своето творение – Човека? Според текстовете на Библията.

Потопът – първи рестарт

„И земята се разврати пред Бога; земята се изпълни с насилие.“

„И рече Бог на Ноя: Краят на всяка твар се предвижда от Мене, защото земята се изпълни с насилие чрез тях; затова, ето, ще ги изтребя заедно със земята.“ Битие 6:11-22

Потоп

Какво виждаме и чуваме днес от сутрин до вечер – агресия у дома, агресия по пътищата, агресия между държавите. Войни, породени от алчност, причиняващи глад и смърт. Избиват се мирни хора. Заплашва се света с ядрен Апокалипсис.

Виждаме същата картина отпреди времето на потопа – поквара и насилие.

Потопът е първото свидетелство за рестарт, който Бог прави, ако използваме лексиката на днешните дигитални времена. Първият опит, описан в Библията, за ново начало на човешкия род. Бог избира Ной за тази мисия. И след 40 дни, в които земя и небе се сливат, идва спасението. Всичко започва отначало.

Ноевият Ковчег

Въпросът е, дали първият опит е успешен? Дали творецът в търсене на съвършения човек, не е допуснал отново грешка и Земята повторно ще се насели с човеци алчни, развратни, недостойни да бъдат негови синове и дъщери? И ако е така, какво ще последва?

И Свещеното писание отговаря: ще последва същото. Ще последва унищожение чрез огън и жупел. Ще последва

Содом и Гомор – втори рестарт

Защото: „Содом, Гомор и околните им градове, които подобно на тях се отдадоха на блудство и бяха обзети от противоестествена страст.“ Юда 1:7

Всеки християнин знае съдбата на тези два библейски града и причините, поради които са наказани – разврат, содомия, морален упадък и разруха.

Содом и Гомор

Това е времето, в което Творецът дава нов шанс на хората да се поправят, да живеят по неговите закони, които забраняват лъжата, кражбата, убийството, прелюбодейството, содомията, кланяне пред идоли и кумири. Този път Бог не унищожава цялата земя. Избира тези два града за урок и назидание на човечеството.

И защото е вселюбящ баща, изпраща своя Син да научи хората на любов към ближния си, на милост и милосърдие, на покаяние и прошка, на зачитане на природните и човешки закони. И ако чрез потопа, Содом и Гомор човечеството беше „нашляпано“ от Отеца си, то сега Той му праща Сина си. Синът Божи трябва да научи хората на саможертва и милост чрез собствената си смърт. Може би Бог си мисли: „Ако не става със сила, да видим дали ще стане с добро?“

Не се получи

Човекът не се поправя, не стана праведен, не последва уроците на Божия син, не се отучи да лъже, да краде, да развратничи, да бъде насилник и безмилостен към ближния си.

Още по-лошо! В името на Сина Божи се водят войни, отнемат се човешки животи. Издигат се кумири и култове към живи хора, които предвождат насилието и страданието. И както по времето на Моисей – докато той е в планината да говори с Бог – днешните хора издигат Златния телец и започват да му се кланят и в негово име се унищожават съдби на хора и народи.

Налагат ни се нови истини за човека, че бил многополов, че няма жена и мъж, няма майка и татко. Няма различни – всички сме еднакви. Налага ни се нов морал, който убива традиционното християнско семейство – така, както Бог е разпоредил. Нима това е бил замисълът на Бога? Да сме еднакви? Да не зачитаме природните закони, да не уважаваме йерархията, да посягаме към чужди домове и държави? Не. Не е това! Тогава? Идва ли времето на

Второто пришествие – трети рестарт

Ние, нашето поколение ли ще предизвика Божия син да дойде на Земята и да въздаде справедливост, ред и хармония според Божиите закони? Ние ли ще бъдем свидетели на космическата схватка между Доброто и Злото, между Светлината и Мрака?

Кръщение Исус Христос

Дойде ли времето, когато всеки сам ще трябва да реши на чия страна е, в чия армия ще се включи – на Христа или на Антихриста?

Дойде ли време пределно! Дойде ли време за погибел или за покаяние и спасение?

Решаваме ние!

Мненията, изразени в тази статия, принадлежат на автора и може да не съвпадат с позицията на Novetika.com

 

Снежана Георгиевa

е философ по образование и журналист по професия. Репортер, редактор и водещ в БНТ и БНР. Дългогодишен водещ на програма "Нощен хоризонт" по БНР. Водеща на предаването "Хитове в мрежата" на национална телевизия "България 24".

1 коментар

  1. Проблемът е, че готови отговори няма, защото всеки човек разсъждава според манталитета и изгодата си. Аз не съм оптимист. За жалост, мисля, че човекът е грешка на Твореца. Дано не съм права…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button