Сан Франциско по време на форума АТИС

Среща Байдън-Си, протести за човешки права, основно почистване на града и драконовски мерски за сигурност по време на АТИС '2023

Американският президент Джо Байдън напусна щата Калифорния на 17 ноември 2023 г. след четири дни в Сан Франциско, където участва в Азиатско-тихоокеанската икономическа среща (АТИС) на върха, срещайки се с други световни лидери. Програмата му включваше двустранна среща с китайския президент Си Дзинпин и участие в различни обществени събития и частни приеми.

Срещата на АТИС стана повод за протести за свободата на Тибет, спиране репресиите на духовното движение Фалун Гонг и блокиране една от основните пътни артерии към Сан Франциско на 16 ноември сутринта заради събитие, призоваващо за прекратяване войната между Израел и терористичната въоръжена групировка Хамас в ивицата Газа.

Почистване на града

В дните преди събитието лагерите за бездомни в центъра на града бяха разчистени, тротоарите излъскани, графитите заличени. Бяха добавени стенописи и декоративни пешеходни пътеки към оживените зони водещи към залите за срещи.

Самият губернатор на Калифорния Гавин Нюсъм призна, че всички усилия са били именно във връзка с пристигането на световните лидери в Сан Франциско, който от години има имидж на западащ град.

Участниците в АТИС

Във форума взеха участие високопоставени държавни представители от 21 държави, сред които Китай, Русия, Австралия, Канада, Южна Корея, Сингапур, Филипините, Мексико, Хонконг и други. Те сключиха нови търговски и инвестиционни спогодби, насочени към повишаване устойчивостта на околната среда и социалното благосъстояние.

Според АТИС, мерките трябва да отчитат икономическите, социалните и екологичните измерения в различните икономики по балансиран начин, и не бива да изострят неравенствата между тях.

Байдън и Си

По време на пресконференция след среща лице в лице с китайския си колега Си, президентът Байдън отново нарече лидера на китайската комунистическа партия „диктатор“.

„Ще продължите ли да наричате президента Си диктатор?“, зададе въпрос на Байдън репортер.

„Е, вижте, той е… Имам предвид, че той е диктатор в смисъл, че управлява страна, която е комунистическа и има форма на управление, напълно различна от нашата“, отвърна Байдън.

Изявлението беше направено след близо двучасова среща на 15 ноември в историческо имение на около половин час южно от Сан Франциско. Двамата лидери се срещнаха при закрити врата, като американската страна изрази ясно желание да стабилизира разклатените отношения между САЩ и Китай, като военната комуникация, разпространението на фентанил и кризата с Тайван.

Двете страни се съгласиха да възстановят армейската комуникацията на високо ниво, която Китай прекъсна през август 2022 г. след посещението на тогавашния председател на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси в Тайван.

Протести за човешки права

Стотици протестиращи се събраха в центъра на Сан Франциско на 15 ноември в опит да прекратят срещата на върха на АТИС.

Активисти от коалицията „Не на АТИС“ образуваха човешки вериги и блокираха улици на няколко места в града. Те скандираха: „Хората над печалбите“ и „От Палестина до Филипините: спрете военната машина на САЩ“ и препречваха пътя на участници в АТИС, избрали да стигнат до срещите пеша. Приближаваха се към тях, крещяха им и умишлено ги блъскаха, докато полицията бързо се намесваше, за да прекрати конфронтациите.

Освен „Не на АТИС“, срещата привлече и активисти, решени да обърнат внимание към нарушенията на човешките права в Китай.

Последователи на Фалун Гонг разпънаха транспаранти в Сан Франциско на 14 ноември, призоваващи Китай да прекрати държавната практика на насилствено отнемане на органи от живи привърженици на духовната практика повече от две десетилетия.

Други стотици протестиращи, критични към действията на ККП, минаха през центъра на Сан Франциско с лозунги „Свободен Тибет“ и „Свободен Хонконг“.

Мерките за сигурност около Moscone Center в Сан Франциско, където се провеждаха събитията на АТИС, бяха драконовски. Там се състояха важни разговори като срещата от 17 ноември между Байдън и президента на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор и предаването на щафетата на президента на Перу Дина Болуарте, чиято страна ще бъде домакин на следващата среща на АТИС през 2024 г.

Ивайло Ангелов

е разследващ журналист и коментатор по човешки права, травъл блогър и експерт по гражданска авиация, защитник на правата на животните и основател на организацията за спасение на бездомни животни Jordan&Joy Cat Rescue.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button