Най-голямата социална мрежа премахна коментар за потопа на река Стряма

Потребителят е цензуриран, заради въпрос дали българската държава ще помогне на пострадалите в карловските села така както се погрижи за украинските бежанци от войната

Димитър Тасков от София ни сигнализира на 3 септември 2022 г., че негов коментар е бил премахнат от най-голямата социална мрежа, след което потребителят е бил ограничен да публикува за час.

Коментарът гласи:

Потребителят разбира, че някой го е докладвал и че е блокиран за 1 час, когато се опитва да публикува отново. Тогава получава две съобщения от Фейсбук. Едното обяснява, че публикацията му е окачествена като „насилствена“:

а другото, наречено Правило 3, обяснява защо публикацията е „насилствена“ и гласи:

Съдържание, насочено към човек или група от хора на база на техните защитени характеристики, с някое от следните:
• Сегрегация под формата на призиви за действие, изявления за намерение, вдъхновяващи или условни изявления или изявления, които защитават или подкрепят сегрегация.
• Отлъчване под формата на призиви за действие, изявления за намерение, вдъхновяващи или условни изявления или изявления, които защитават или подкрепят отлъчване.
• Изрично отлъчване, което означава неща като изключване на определени групи или казване, че за тях не е разрешено.
• Политическо отлъчване, което означава отказване на правото за политическо участие.
• Икономическо отлъчване, което означава отказване на достъп до икономически права и ограничаване на участие в пазара на труда.
• Социално отлъчване, което означава неща като отказване на достъп до пространства (физически и онлайн) и социални услуги, освен базирано на пол изключване в групи за здраве и положителна подкрепа.
Съдържание, което описва или отрицателно се насочва към хора посредством клевети, където клеветите се определят като думи, които по същността си са обидни и се използват като обидни етикети за гореизброените характеристики.

По повод инцидента напомнящ тъмните години на комунизма и антиутопията на Оруел, Тасков коментира специално за „Новетика“: „Явно да кажеш истината в днешно време е престъпление. Живеем във време, в което всеки човек трябва да изказва своята позиция, без да му бъде налагана цензура. През последните години обаче става точно обратното. Налага се цензура на истини, които не бива да се изказват…“

Масовата цензура в социалните мрежи бе изобличена за пръв път през ноември 2020 г., по време на президентските избори в САЩ. Тогава стана ясно, че Фейсбук, Туитър и Гугъл са цензурирали публикации подкрепящи 45-ия американски президент Доналд Тръмп и че е възможно технологичната намеса да е решила изхода от изборите.

В България, цензура във Фейсбук се упражнява официално от януари 2019 г., когато социалната мрежа отвори офис със 150 модератори на публикации.

Кремена Крумова

е главен редактор на Novetika.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button