Предизборни хроники: Иде ли добрият ден за българските фалшификатори на машинния вот?

Кой, как и защо гласува за броене на разписките от машините в 30% от секциите?

Днес ЦИК прие решение, с което определи, че контролно броене на разписките от машинното гласуване в крайна сметка ще има, но то ще се извърши в 30% от секциите. Решението беше прието с 10 на 5 гласа.

По време ва разискванията става ясно, че представителите от „партиите на промяната“ са въобще против броенето, но пък са малцинство. А иначе през цялото време те са се опитвали да разводнят дебатите и да ги отклонят в насоки, нямащи общо с темата за машинните манипулации.

От останалите, само ДПС били напълно наясно как могат да се предотвратят софтуерните измами с машините. Те единствени са държали, да се извърши 100% проверка (т.нар. „броене“) и затова гласуват „против“.

ГЕРБ са си останали обсебени от съмнителната теза за „200 или 300 тайнствени машини“, която най-вероятно е едно активно мероприятие за отвличане на вниманието. Така или иначе, те проспиват златна възможност, чрез 100 % проверка да блокират всякакви опити за манипулация.

Така че предполагаемите манипулатори са си отдъхнали. Дамоклевият меч на „100-процентовото броене“ вече го няма да виси над главите им.

Остава последната стъпка, която да реши съдбата на техния „бизнес“.

Те сигурно тръпнат в очакване, ЦИК да определи КОИ са тези секции, т.е. дали ще бъдат предварително известни, или ще бъдат назовани след започване на изборния ден, или дори непосредствено след приключването му.

В първия случай предполагаемата банда изборни измамници ще си хвърлят шапките. Тогава просто ще им останат 70% секции, в които да си „работят“ спокойно. Гарантирано от ЦИК! А пък и 70% в този „бизнес“ не е малко.

Ако се отиде на втория вариант, положението на предполагаемите измамници става критично. Те няма да знаят в кои секции могат да бъдат заловени и в кои – не.

Тоест, при извършване на манипулации с машините, те рискуват да бъдат разобличени в голям брой секции и така да компрометират изборите. Особено пък, ако номерата на секциите се съобщават непосредствено след приключване на изборния процес (тогава манипулаторите съвсем няма да могат да реагират, дори в случай, че незаконно и мошенически са свързали машините към интернет).

В последните случаи, за голяма тяхно съжаление (също и на техните Възложители), „бизнесът“ им най-вероятно ще приключи, преди да е започнал.

Е тогава НЯКОЙ ще трябва да обере негативите от загубите, включително и финансовите. Такива работи…

За пълно осъзнаване на казуса вижте в края на тази статия.

Мненията, изразени в тази статия, принадлежат на автора и може да не съвпадат с позицията на Novetika.com

 

Александър Тацов

е по специалност инженер. Работил е в Технически университет - София, а понастоящем в частния технологичен бизнес. От години се занимава с изследвания в областта на политическото, научното и идейното обществено развитие, в обхвата на писаната история.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button