Девствен плаж в Калифорния, който всеки трябва да посети (фотогалерия)

Един от най-пленителните и слабо известни плажове на западното американско крайбрежие: Монтара бийч

Когато леденият вятър задуха, а слънцето с дни се крие зад сивите зимни облаци, в съзнанието ми винаги изниква споменът за едно от най-прекрасните кътчета на Калифорния, които някога съм посещавал: плажа Монтара.

Това за мен винаги ще остане мястото, където човек може да помечтае, да забрави за ежедневието и да се пренасе в свят на океански бриз, плискащи се вълни и обилни слънчеви лъчи.

До плажа се стига по известния първокласен път State Route 1, който лъкатуши край брега на Тихия океан, а оттам се разкриват спиращи дъха гледки, с накацали по хълмовете малки китни градчета.

Монтара се намира в северната част на Калифорния, само на половин час път с автомобил (34 километра южно) от емблематичния Сан Франциско. Тъй като температурите тук рядко надвишават 15 градуса по Целзий, е почти невъзможно човек да се пече като на нашето черноморие, например. Достойнствата на мястото се крият другаде.

 

Плажът Монтара има една от най-чистите пясъчни ивици на щата Калифорния и това го прави изключително привлекателен за отдих. Все пак липсата на забележителности наоколо го предпазват от посетителски наплив, особено през делничните дни. Освен от жители на Сан Франциско и други околни населени места, плажът се посещава най-вече от смелчаци сърфисти и любители на риболова.

Вълните в тази част на океана са доста мощни, а температурата на водата не позволява влизане в океана без подходящо термоизолиращо защитно облекло. Освен това плажът е неохраняем, затова дръзналите да сърфират трябва да имат опит. В противен случай, къпането не е препоръчително.

На север и юг, плажът е обгърнат от хълмове, които са част от планината Монтара. Нейните гранитни скали са основният източник на пясъка тук. При прилив, океанът залива цялата ивица и вълните се плискат в крайбрежните скали, постепенно превръщайки ги в пясък. Тъй като земното пространство е доста тясно, отделилият се пясък изминава кратко разстояние от скалите до водата. По тази причина, зрънцата му са едри и на места груби, но това не отнема от чара на това приказно място. Едно меко одеяло или постелка за йога решават проблема за желаещите да седнат и да му се любуват.

Силният бриз, характерен за тази част на Калифорния, през деня духа в посока от водата към плажа. Така човек може да се наслади на кристално свеж и ободряващ въздух. Но има моменти, когато поривите на вятъра може да са доста силни. За да се справите с тях, носете малка плажна палатка, тя ще ви предпази добре.

Поради различните сезони и цикличност на приливите и отливите, плажът невинаги е достъпен и така слънчев. Най-подходящите месеци за посещение са от февруари до май и от септември до края на октомври. През летните месеци, мястото е особено неприветливо заради мъглите, носени от вятъра откъм вътрешността на океана.

По време на прилив, целият плаж може да се озове под вода. Случвало ми се е да дойда, а него просто да го няма. Понякога приливът започва още през ранния следобед, затова трябва да напуснеш веднага щом забележиш, че вълните идват все по-навътре към сушата. В противен случай има риск да се окажеш в капан между океана и стръмните склонове, които е почти невъзможно да изкачиш, освен през специално прокарани пътеки в единия край на плажната ивица.

Независимо от особеностите си, плажът Монтара е моето истинско лекарство за добро здраве и настроение. Веднага щом вдишвах соления въздух и се потапях в слънчевите лъчи обливащи всичко наоколо, тревогите ми изчезваха, остатъците от напрегнатата работна седмица избледняваха, а когато до себе си имах и добра компания, споменът за един прекрасен ден на Монтара бийч оставаше завинаги.

Надявам се и вие да имате възможност да посетите калифорнийския плаж Монтара.

Ивайло Ангелов

е разследващ журналист и коментатор по човешки права, травъл блогър и експерт по гражданска авиация, защитник на правата на животните и основател на организацията за спасение на бездомни животни Jordan&Joy Cat Rescue.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button