Империята на глупостта

Как българите станахме поданици на империя, в която Глупостта е господар

Казват, че интелектът се ражда, но умът се отглежда. Е, същото е и с глупостта. Тя се ражда и се отглежда. Трябва да се грижиш за нея, да ѝ създадеш условия, за да порасне и да се заяви пред света – арогантна, нагла, безскрупулна, безапелационна.

И един ден я виждаш на трона на властта.

Ако някой мисли, че говоря за „Има такъв народ“ (ИТН), бърка. Говоря за всички тези, които повярваха в трите основни думички на групичка сценаристи. Те успяха да отгледат една фенска маса, която се оказа достатъчно голяма и наивна, за да ги възкачи на трона на властта.

А трите магически думички са „суверен“, „изчегъртване“ и „друго“.

Години наред водачът на групичката сценаристи, с помощта на национални медии, показваха, че да се подиграваш на известни и уважавани личности е много гот. Показваха, че да унижаваш хора на властта е още по-гот. А да демонстрираш неподчинение на установените правила е най-гот.

И така 30 години. През тези 30 години порасна и узря цяло едно поколение, чието време дойде, то да си каже думата, то да посочи кой да води и накъде. И то избра. Избра своя кумир, който им пееше по стадионите патриотични песни и им казваше: „Вие сте суверенът. Тук се слуша вашта воля.“ (обратно на Ботевото „Аз съм капитанът, тук се слуша мойта воля“).

Суверен!!! Магическа дума. Внушава, че ти водиш, ти решаваш, ти си господарят.

Задача на задачите на суверена се крие във втората магическа думичка, която вече е действие – изчегъртване.

Трябва да се чегърта, за да се разчисти теренът. Суверенът обаче не разбира за кого и за какво. Суверенът не разбира, че не е господар, а изчегъртвач, който просто трябва да свърши мръсната работа. Най-зловещото от всичко, обаче, е че суверенът не разбира, че е възкачил на „тенекиения трон“ (Сашо Диков) Глупостта и е съградил нейната империя. Тя е хартиена империя, както тронът е тенекиен, но достатъчно силна в глупостта си, за да изгори цяла една държава.

И така се получи „другото“. „Другото“ е третата магическа думичка на сценаристите-воини срещу статуквото. Но какво друго? Кой е казал, че то ще се хареса на суверена? Никой.

Освен това суверенът сляп ли беше, глух ли беше та не видя надписа на гърба на своя водач „No mercy“ (без милост, без пощада)? Не! Не разбираше ли какво значат думите „Водя ада след себе си“? Не!

Не чуваше и не разбираше, защото Глупостта вече беше пораснала и имаше свой характер, своя култура, свой възглед за света – грешен и сбъркан, но свой.

И тук не бива да се вини тази част от суверена, която реши съдбата на България в този изключително напрегнат момент в национален и световен план. Не. Виновни сме ние – майките и бащите. Виновна е интелигенцията, която се стаяваше 30 години и само наблюдаваше с погнуса. Виновни са медиите, които в своя комерсиален стремеж участваха активно в оглупяването на цял един народ. Виновни сме всички. Сега трябва да намерим начин да съборим от тенекиения трон Лъжепророка и да изгорим хартиената му империя. Да го направим!

Мненията, изразени в тази статия, принадлежат на автора и може да не съвпадат с позицията на Novetika.com

 

Снежана Георгиевa

е философ по образование и журналист по професия. Репортер, редактор и водещ в БНТ и БНР. Дългогодишен водещ на програма "Нощен хоризонт" по БНР. Водеща на предаването "Хитове в мрежата" на национална телевизия "България 24".

2 коментара

  1. Пресилено е, чак толкова българите не сме глупави. Лъжите и помията объркват хората. Както се вижда оня хитлерчо от снимката от 7/8 сам си пада в ямата. И честита ни рекомунизация!

  2. Снежана, Снежана…как ще „съборите лъжепророка“ след като суверена си го иска – да отменим демокрацията? А за промяна на чипа…ъ…суверена и неговото мислене трябва поколение поне. Той преди е гласувал за Волен, за Каракачанов, сега за Слави, утре за Копейкин сигурно…а като ви го каза едни депутатин за едни 80процента се сърдихте 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button