Георги Плешков: Когато си благороден, и бедата е път към добро

Как наш сънародник дари пари за благотворителност, след като спечели дело за незаконен арест

В навечерието на Новата 2023-а година ви срещаме с наш сънародник, който превърна една несправедливост в добро дело за България.

През декември 2014 г. Георги Плешков беше незаконно арестуван в Белград и държан над 72 часа с още десетима активисти за човешки права, в център за чужденци, без връзка със света. Впоследствие заведе дело в сръбски съд, което спечели. Сега дарява обезщетението за благородна кауза.

Ето какво разказа Плешков специално за Новетика.

Новетика: Защо Ви задържаха в Сърбия?

Георги Плешков: Бяхме задържани и лишени от свобода в Сърбия през декември 2014 г. Предполагам, че причината беше натиск от китайското посолство в Белград. Тъй като това се случи по време на Третата среща на правителствените ръководители на държавите от Централна и Източна Европа и Китай.

Аз съм последовател на традиционната практика за самоусъвършенстване Фалун Дафа. Фалун Дафа, още известна с името Фалун Гонг, е медитативна практика, базирана на принципите Истинност, Доброта, Търпение. Фалун Гонг се преследва от китайската комунистическа партия от 1999 г. до сега.

Първоначално бяхме планували да проведем мирен апел за спиране на преследването в Китай. Малко преди да тръгнем от България, получихме известие, че сръбската полиция устно е забранила нашите дейности. Все пак решихме да пътуваме, за да се видим с наши съмишленици, последователи на Фалун Дафа. Задържаха ни при пристигането ни в Белград и ни отказаха да се свържем с роднини, адвокат или българското посолство. В края на краищата ни освободиха след натиск от ЕС.

Новетика: Разкажете ни за делата, които заведохте.

Георги Плешков: Първо подадох жалба до сръбската полиция, на която отговориха, че са имали устна заповед за задържането от висш служител на Министерството на вътрешните работи на Сърбия. Обжалвах това решение пред Висшия съд на Белград, но той потвърди решението на полицията, че задържането ми е било законно.

През 2015 г. адвокатът ми заведе дело в Административния съд на Сърбия. Две години по-късно съдът се произнесе в моя полза, като постанови, че задържането ми е било незаконно. По-късно Конституционният съд потвърди решението на Административния съд и постанови да ми бъде изплатено обезщетение за нанесените вреди.

Новетика: Как решихте да дарите обезщетението на Гората.бг?

Георги Плешков: Гората.бг беше създадена като доброволческа инициатива за залесяване на нови гори в България от Никола Рахнев, който е мой добър приятел. Участвах редовно още в първите залесявания преди повече от 9 години.

Постепенно инициативата се разрасна и в момента Гората.бг организира различни благотворителни кампании. Такава е инициативата „Дари храна, дари надежда“, в рамките на която ще бъдат дарени над 50 тона храна на нуждаещи се българи.

Реших да подкрепя тази инициатива, защото в днешно време инфлацията е висока и много българи изпитват трудности да осигурят прехраната си. Сумата, която дарявам, ще стигне за няколкостотин килограма хранителни продукти. Убеден съм, че парите ще бъдат използвани по предназначение, защото имам пълно доверие на Никола.

Новетика: Постъпката Ви е благородна. Какво пожелание бихте отправили към българите в навечерието на Новата 2023-а година?

Георги Плешков: Днешното общество е крайно разединено по различни теми, като справянето с пандемията от коронавирус, военния конфликт в Украйна и т.н. Пожелавам си всички да бъдем по-смирени и добри. Да бъдем толерантни и да работим за обединението на нацията. Неслучайно девизът „Съединението прави силата“ е символ на Народното събрание. Обединението може да ни позволи да просперираме като личности и като общество.

Кремена Крумова

е главен редактор на Novetika.com.

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button