Борислав Цеков: „Машинният вот е много по-несигурен от гласуването с хартиени бюлетини“

Най-важното за машинното гласуване в деня за размисъл преди извънредните парламентарни избори на 11 юли

В деня за размисъл преди извънредните парламентарни избори на 11 юли 2021 г. попитахме Борислав Цеков, доктор по конституционно право в Българска академия на науките (БАН), какви са рисковете при машинния вот, който ще бъде основният метод за гласуване в неделя.

Новетика: Доколко е сигурно машинното гласуване?

Борислав Цеков: Много по-несигурно е от гласуването с хартиени бюлетини. Точно поради това никъде в Европа не се прилага машинно гласуване, а там където го бяха въвели – в Германия, Холандия, Ирландия – бързо го отмениха, защото практиката и авторитетни технически експертизи доказаха, че това е много уязвим метод на гласуване и преброяване на гласовете, но при който манипулациите се разкриват много по-трудно, отколкото при традиционното гласуване.

В Ирландия похарчиха повече от 50 милиона евро (97 милиона лв.) за машини, техният министър-председател гръмко се похвали, че вече влизат в 21-и век и изоставят химикалките, а после тихомълком премахнаха машинното гласуване и ги предадоха за вторични суровини за 70 хиляди евро (136 000 лв).

Германският конституционен съд изрично подчертава в своето решение за отмяна на машинното гласуване, че обстоятелството, че процесът на преброяване и контролът върху него се извършва в „черната кутия“ на една машина и само ограничен кръг лица със специална квалификация могат да контролират какво се случва в машината, нарушава принципа на прозрачност на изборите.

Защото при традиционното гласуване имаме много по-силен контрол – бюлетините във всяка избирателна секция се броят физически в присъствието на поне петнадесетина души – членове на секционната комисия, партийни представители, застъпници, наблюдатели.

При машините – на сляпо трябва да се вярва, че машинно генерираният протокол в края на изборния ден точно и вярно отчита подадените от избирателите гласове. Но всъщност за това няма нито организационни, нито правни, нито технически гаранции. Всичко е в ръцете на техническите лица, които имат достъп и които са абсолютно безконтролни. Секционната комисия и наблюдателите няма как да разберат дали софтуерът на машината е манипулиран, за да подменя вота за една партия или кандидат.

Същото се отнася и до т.нар. сертифициране на машините или пък за някакви извадкови проверки на машини – германският конституционен съд казва, че това не е никаква гаранция, защото отново е непрозрачно и трябва да се разчита на почтеността на ограничен кръг технически специалисти, които са практичеси безконтролни.

За съжаление, нашият Конституционен съд елегантно се направи, че не вижда солидната аргументация на германската конституционна юрисдикция и твърди, че при нас било различно, защото имало разписки от гласуването и всеки избирател можел да си провери вота.

Това твърдение е напълно необосновано, защото няма никакъв проблем на разписката вотът да е отразен правилно, а секунди след това вътре в машината вотът да бъде подменен софтуерно. Няма никаква нужда от интернет.

Всеобщата заблуда, че тези разписки се броят и така може да се удостовери дали резултатите, отчетени от машината се верни, няма нищо общо с действителността – по закон и според Методическите указания на ЦИК разписките не се броят, а протоколите не се проверяват. Това, че в отделни секции проявяват самодейност и броят, не променя нещата, защото в огромната част от секциите разписките не се броят.

Новетика: Лесно ли е да се направи манипулация на вота или изисква координация и усилия на много хора? Как се прави измамата?

Борислав Цеков: Заключенията на компютърните специалисти в Холандия, Германия и редица други държави сочат, че манипулациите на софтуера са напълно възможни и са много трудно установими от изборната администрация, която нищо не разбира от софтуер и не ѝ е работа да разбира.

Не е нужна връзка с интернет – достатъчно е да бъдат „пробити“ техническите лица от поддръжката или самата частна фирма, която произвежда и поддържа машините.

В нашия случай това е скандално нашумялата след редица фалшификации във Венецуела и огромните съмнения при президентския вот миналата година в САЩ – „Смартматик“. Фирма, създадена във Венецуала.

И така изборите – тази „Светая светих“ на демокрацията и правата на гражданите – са изцяло поверени в ръцете на частна фирма, която не се контролира и не може да се контролира ефикасно от държавата и от гражданите.

Новетика: По-скъпо ли е машинното гласуване от гласуването с хартиени бюлетини?

Борислав Цеков: Не съм запознат с финансовите разчети в детайли, но машинното гласуване е доста по-скъпо заради придобиването на машините и защото трябва да се печатат отново в пълен обем хартиени бюлетини, защото няма никаква гаранция, че машините няма да се счупят в изборния ден.

Новетика: Съгласен ли сте с твърдението, че машинното гласуване е по-сигурно от хартиеното? При кой метод е по-лесна измамата?

Борислав Цеков: Не, това са приказки за наивници. Има тонове техническа екпертиза, които го опровергават. В полза на машинното гласуване се изказват само IT-хора, които нищо не разбират от изборен процес и в повечето случаи са свързани с фирмите производители на машини за гласуване.

Ако машините бяха по-сигурни, напредналите държави щяха да гласуват машинно. Никъде в Европа обаче не се гласува машинно. Гласуват с машини в Бутан и Венецуела.

У нас е нормално да има заслепение и всички да възклицават радостно колко било лесно, колко било честно. Така е било и в другите европейски държави при въвеждането на машинно гласуване. Но само след няколко години се появяват проблемите и навсякъде изхвърлят машините на боклука. Явно и ние ще трябва да изминем този път, след като не се поучихме от опита на напредналите държави.

Новетика: Защо тогава избрахме машинно гласуване в България, предвид провала им по света?

Борислав Цеков: Партийни глупости. Бай Ганьо-инженер реши, че разбира повече от всички останали. Все едно в цяла Европа да забранят да се движи определена марка автомобили, защото са несигурни, а наш Ганьо да каже – аз пък не само ще ги произвеждам, а ще задължа всички да карат само такива автомобили.

Новетика: Какви са очакванията Ви за изборите на 11 юли по отношение на сигурността на вота? Има ли причини да се опасяваме от манипулиране на изборните резултати?

Борислав Цеков: Пожелавам да няма проблеми. Но дори и сега да няма проблеми, на някои от следващите избори, след 5 или 15 години ще се появяват, защото вниманието на всички ще бъде притъпено. И тогава ще започнат манипулациите на софтуера. Това сочи негативният опит на държавите, в които машинното гласуване беше забранено.

Кремена Крумова

е главен редактор на Novetika.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button