Комисията за Китай в Конгреса на САЩ: Търсят се преки свидетели на убийствата за органи

Наред с последователите на духовния метод Фалун Гонг, уйгурите са следващият недоброволен източник на органи за трансплантации; Китай създава най-голямата ДНК банка в света с помощта на западни компании

„Системното, повсеместно и недоброволно изземане на човешки органи в КНР с цел трансплантация е глобален проблем, разраснал се след публикуването през 2020 г. заключение на Независимия трибунал за насилствено отнемане на органи от затворници на съвестта в Китай.

Това гласи уводният текст към изслушването на Изпълнителната комисия за Китай към Конгреса на САЩ от 20 март 2024 г., посветено на новия вид геноцид в източната държава.

„Насилственото отнемане на органи в индустриални мащаби в Китай е невиждано зверство – човек трябва да се върне към зловещите престъпления на Хитлер, Сталин, Мао и Пол Пот, за да открие нещо подобно… Броят екзекутирани за органи, още преди мозъчна смърт, е потресаващ“, заяви конгресмен Крис Смит, домакин на събитието и председател на Комисията.

И оповести следващата стъпка.

„Днес обявявам нова инициатива: издирваме преки свидетели на насилственото отнемане на органи в Китай.“

Смит обяви, че ще изпрати писмо до държавния секретар Антъни Блинкен, с молба да обяви награда за информация от свидетели, които да спомогнат за разбиване индустрията с човешки органи в Китай и подвеждане извършителите под отговорност.

Итън Гутман: Уйгури и казаки на прицел; академичен бойкот на Китай

Последни данни по темата представи Итън Гутман, разследващ журналист и съавтор на основополагащия доклад „Кървава реколта/Клането“.

„Китайската трансплантационна система – изградена върху преследването на Фалун Гонг – сега е обвързана със система от лагери в Синдзян построени в периода 2016-2018 г.“, каза изследователят.

Фалун Гонг (още известна с името Фалун Дафа) е духовна практика с над 100 милиона последователи в Китай до 1999 г., когато бившият лидер на китайската комунистическа партия (ККП) Дзян Дзъмин я превръща в най-голямата в съвремието преследвана група заради убеждения. Принципите на духовния метод са Истинност, Доброта, Търпение и именно те стават причина комунистическата партия да го вземе на мушка – наред с големия брой симпатизанти, достигащи 8% от населението на Китай и надхвърлящи два пъти броя на партийните членове. Преследването, довело до смъртта на хиляди невинни хора, продължава и днес под формата на насилствено отнемане на органи, масови арести, тормоз и мъчения. Членовете на Фалун Гонг са удобна мишена заради доброто здравословно състояние в разултат на медитативната практика.

Гутман предполага, че ККП е заменила Фалун Гонг с ислямски донори, тъй като най-малко една китайска трансплантационна болница е рекламирала на своята уеб страница столова с халал храна и стая за молитви. Вероятно така се целят пациенти от държави в Персийския залив.

Разследващият журналист също разказа за казахската лекарка Сайрагюл Суайтбай, наета в един от синдзянските лагери като учителка по китайски. Тя забелязала цветни отбелязки на база тъканно типизиране, в медицинските картони на 23-25-годишни затворници. Оцелели от лагерите пък докладвали, че след кръвни изследвания на ръцете на затворници поставяли цветни гривни. Всички били 20-годишни и в добро здравословно състояние.

Според Гутман, който лично разпитал свидетелите, първи „напускали“ лагера две групи: 18-годишни (под претекст, че отиват да работят в близка фабрика или военна памукопреработвателна станция) и 25-35-годишни. По думите на анкетираните, най-желани за донори на органи били средно 28-годишните; премахването се извършвало посред нощ; 2.5-5% от лагерниците изчезвали именно така всяка година. Предвид че в лагерите има 1 милион души, това значи 25 000 – 50 000 души годишно.

Журналистът изтъкна Инфекциозната болница в Аксу, данни за която изнесе първа репортерката на Радио Свободна Азия, Гюлчехра Ходжа. През 2013 г. от учреждение за лечение на ТОРС, Аксу била преобразувана в превъзпитателна институция за „крайни мюсюлмански“ дисиденти. От крематориума „въздухът миришел на изгорени кости“ и местни служители постоянно се оплаквали от смрадта. Болницата се намира на 20 минути от летище Аксу, известно като канал за транспортиране на човешки органи на Изток. Побратимата на Аксу, Първа провинциална болница Джъдзян, през 2017 г. докладвала 90% увеличение на чернодробните и 200% ръст на белодробните трансплантации. На 1 март 2020 г. там била извършена първата в света двойна белодробна трансплантация на пациент с Ковид.

„В началото на 2012 г. Западът имаше консенсус да не разследва Китай, а да реформира трансплантационната му индустрия с ‘меки’ средства“, обобщи Гутман.

„А през 2022 г. от Международното общество за сърдечна и белодробна трансплантация (ISHLT) наложиха академичен бойкот на Китай – те са единствените досега.“

Мая Миталипова, MIT: Китай изгражда най-голямата ДНК банка в света

Пекин изгражда най-голямата в света банка с ДНК данни получени чрез генетично секвениране и предоставени основно от китайски и американски компании.

Сред тези фирми са американската Thermo Fisher Scientific, пекинският геномен институт BGI и китайските AGCU Scientific и Microread Genetics. BGI е особено опасна, защото събира генетични данни на американци и после ги дава на китайската армия.

Това обяви по време на изслушването Мая Миталипова, директор на Лабораторията за стволови клетки в Института за биометрични изследвания „Уайтхед“ към Масачузетския технологичен институт (MIT).

Китайските власти събират биометрични данни от десетки милиони души в Тибет и северозападната провинция Синдзян, каза учената. Тази практика е за първи път докладвана от правозащитната организация „Хюман Райтс Уоч“. През 2013 г. властите в Пекин са придобили биометричните данни на почти цялото население на Тибет (3 милиона души), а през 2016 г. подобна програма започва в Синдзян, където данните на 15 милиона уйгури и други тюрки са събрани под претекст годишни медицински прегледи. Важно е да се отбележи, че етническите китайци (народът Хан) са изключени от кампанията. И въпреки че прегледите са безплатни, гражданите не получават резултати.

ДНК секвенирането се ползва за биологични изследвания, диагностициране на болести, нови лечения, съдебна медицина, проучване на родословието и трансплантация на органи. Предвид третирането на уйгурите от китайските власти най-вероятно целта е трансплантация. Това също обяснява милиардните инвестиции в масово ДНК секвениране, смята Миталипова. Свидетел ѝ разказал как властите в Синдзян провеждали задължителни кръвни тестове на населението: вземали кръв, правели ехограф на всички вътрешни органи и ирисова диагностика. Отново без да върнат резултати.

Биоложката обясни, че за успешна трансплантация на орган лекарите разчитат на кръвни тестове, повърхностен клетъчен маркер и частични ДНК изследвания – така определят дали пациентът и потенциалният донор имат съвместимост. Генетичните изследвания търсят разлики в ДНК поредици в ограничен брой геномни фрагменти – при получателя и донора. Колкото по-малко са различията, толкова по-голям шансът за дългосрочно приемане на присадения орган. Секвениране на целия геном дава по-добро съвпадение, по-малко отхвърляне и дългосрочно функциониране на органа.

Когато пациент в Китай се нуждае от орган, неговите секвенирани ДНК данни се съпоставят с такива на милиони души в наличните бази данни, а потенциаленият донор се установява за секунди. Ако собственикът на съвместимия орган не е в затвор или лагер, властите лесно могат да намерят причина да го задържат и убият. Печалбите от тази дейност са огромни.

Участието на Thermo Fisher в насилственото отнемане на органи в Синдзян е неоспоримо, заяви Миталипова. Макар да твърди, че е спряла продажбата на секвениращи машини в региона, компанията успешно лансира десетки милиони комплекти за човешки левкоцитни антигени (HLA) и други ДНК профилиращи продукти. Комплектът за полимеразна верижна реакция Huaxia е разработен специално за установяване генотиповете на уйгури, тибетци и етническото малцинство Хуей.

Износът на оборудване може да бъде спрян, ако Конгресът на САЩ приеме Закона за генетичната информация (S.355/2024 г.) на сенатори Хагърти и Питърс. Компанията Thermo Fisher трябва да бъде санкционирана, а САЩ трябва да спрат споделянето на технологично ноу-хау с BGI и тем подобни, заключи учената.

Матю Робъртсън: Американско финансиране на китайски институции?

„Американското правителство да разследва има ли федерално финансиране на китайски контрагенти въвлечени в неетични трансплантационни практики“, препоръча младият учен-статистик Матю Робъртсън.

Според Робъртсън тези практики са престъпни и нарушават правилата на САЩ за защита на изследванията върху хора. Това той открил чрез анализ на огромни бази данни от китайскоезични източници, включително над 100 000 медицински публикации, биографии на хирурзи, учебници по трансплантация и големи китайски болници с международни контакти.

Втора препоръка на учения е САЩ да засилят надзора над медицинските университети обучаващи стотици китайски хирурзи, с цел да установят степента на причастност на американски институции в насилственото отнемане на органи.

На трето място, САЩ да замразят активи и да откажат визи на хирурзи и здравни работници, участвали в трансплантационни операции преди 2015 г. – след което Пекин твърди, че е извършил реформи. Санкции да бъдат налагани и на болници и медицински центрове.

И не на последно място, Министерство на финансите да добави злославни болници към черния списък на САЩ. Това ще изпрати мощен сигнал, че Съединените щати са против практиките на Китай по трафик на хора, извънсъдебни убийства и отнемане на органи.

Кремена Крумова

е главен редактор на Novetika.com.

1 коментар

  1. Какъв мракобесен режим!Да избиваш,потискаш и тероризираш част от собствения си народ ,за да печелиш и да запазиш властта си!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button