Китайската Нова година на Заека настъпи!

Заекът е четвъртото животно в китайския зодиак и символизира елегантност, красота, милосърдие и добър късмет

Днес, 22 януари 2023 г. започна Китайската Нова година на Заека. Заекът е четвъртото животно в китайския зодиак и символизира елегантност, красота, милосърдие и добър късмет.

За азиатците, дългоухият гризач се асоциира с мир и спокойствие, затова можем да очакваме 2023-а година да ни донесе релаксация, плавност, тишина и съзерцание. Такива са и хората, родени през годината на Заека: те избягват спорове, критика и промяна. Добри дипломати и преговарящи са. В същото време са смятани за високоинтелигентни, чувствителни творчески и упорити, макар и лесно изпадащи в чувства на песимизъм и завист.

Китайците свързват симпатичното животно и с легендата за Нефритения заек живеещ на Луната, където той прави компания на богинята Чан’ъ и приготвя еликсири за безсмъртие. Митът разказва, че веднъж Нефритеният император се предрешил като беден, гладен просяк. Той помолил за храна маймуната, видрата, чакала и заека. Маймуната му събрала плодове от дърветата. Видрата му уловила риба от реката. Чакалът му откраднал гущер и гърне с млечна каша. Заекът обаче можел само да му набере трева. Тъй като знаел, че тревата не е човешка храна, заекът решил да му предложи собственото си тяло, и се хвърлил в огъня, запален от просяка. Но станало чудо: заекът не изгорял. Старецът изведнъж се разкрил, връщайки образа си на Нефритения император. Трогнат от безкористната жертва на заека, той го изпратил на Луната, където той станал безсмъртен Нефритен Заек.

През годината на Заека са родени Алберт Айнщайн, Франк Синатра, Майкъл Джордан, Анджелина Джоли и Брад Пит. Такива са и всички, родени през 1951 г., 1963 г., 1975 г., 1987 г., 1999 г. и 2011 г.

12-те животни от китайския зодиак – плъх, вол (бик), тигър, заек, дракон, змия, кон, коза (овца), маймуна, петел, куче и глиган (свиня) – следват лунния календар, но също и 10-те небесни стъбла – всяко от които представлява един от петте елемента от даоизма: огън, земя, вода, дърво и метал. След като 2022 г. беше Годината на Водния тигър, 2023 г. ще бъде Годината на Водния заек. Тя ще приключи на 9 февруари 2024 г.

Празненствата за Годината на Заека

По традиция, празненствата по случай Китайската Нова година започват месец преди нейното настъпване. В миналото, семействата приготвяли огромно разнообразие от ястия за предците и божествата. Всеки участвал в религиозни ритуали за почит към Небесата. В наши дни, Новата година е повод за събиране на семейството, затова и много хора пътуват, за да посетят свои роднини. Периодът от 16 дни между 21 януари и 5 февруари 2023 г. – когато приключват празненствата – ще бъде най-многобройното годишно придвижване на хора в света.

Тържествата следват стриктен календар, като всяка дата има дълбоко значение. Ето как ще протекат тази година.

21 януари – Новогодишната нощ. Това е най-важното тържество, защото семейството се събира за вечеря и празнува до полунощ.

22 януари – Първият ден от Новата година. Време за поздравления и посещение на роднини, размяна на подаръци и почитане гробовете на починали близки.

23 януари – Денят на сватовете. Омъжените жени посещават своите родители със съпрузите и децата си.

24 януари – Денят на Плъха. Злокобен ден, през който хората остават у дома със семейството, забавляват се с игри.

25 януари – Денята на Овцата. Благоприятен ден, време за молитва и благотворителност, и за посещение на храмове и баячки.

26 януари – Петият ден от Новата година, през който е прието правилата за непозволените неща от предишните дни да се престъпват.

27 януари – Денят на Коня. Най-доброто време за отърваване от стари, нежелани предмети. Приемливо е човек да възобнови работа.

28 януари – Денят на човешкия род. Вярва се, че на този ден са били създадени хората. Обикновено се прекарва сред природата.

29 януари – Денят на зърното. Ако времето е добро, носи поличба за добра реколта. Семействата се събират за втора обща вечеря.

30 януари – Рожденият ден на Нефритения император. Време за волни пожертвования, палене на тамян и фойерверки.

31 януари – Фестивал на камъка. Рожден ден на „каменния бог“. Ритуалите от предишния ден продължават.

1 февруари – Денят на зетя. На този ден от бащите се очаква да развличат своите зетьове.

2 – 4 февруари – Подготовка за Фестивала на фенерите. Време за приготвяне на ястия и фенери.

5 февруари – Фестивалът на фенерите. Отбелязва края на Пролетния фестивал, празнуващ настъпването на Новата година. В небето се пускат светещи хартиени фенери; хората се радват на танците на дракона на улицата, а децата решават гатанки.

Кремена Крумова

е главен редактор на Novetika.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Прочети още
Close
Back to top button