Дисни – където woke мечтите се сбъдват

Дисни искат най-малко 50% съдържание с ЛГБТ и расови малцинства

Американският мултинационален конгломерат за развлечения и медии Walt Disney Company (Дисни) доказа, че служи на определен политически дневен ред, вместо да радва своите най-млади почитатели, заради които е създаден.

Това разкри на 29 март 2022 г. видео от вътрешна среща на компанията, в което президентът за развлекателно съдържание Кари Бърк заяви:

„Като майка на едно транссексуално и на едно пансексуално дете, подкрепям наличието на много, много, много ЛГБТКИА герои в историите на Дисни и на най-малко 50% съдържание с ЛГБТКИА и расови малцинства.“

ЛГБТКИА (LGBTQIA) е съкращение за лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални, куиър (queer), интерсексуални и асексуални.

По време на същата среща изпълнителният продуцент за телевизионна анимация, Латоя Рейвъноу се похвали, че е прибавила „queerness“ (не-хетеросексуалност, непостоянство в сексуалната ориентация) към предаванията и детските продукции на Дисни.

„Нашето ръководство беше много благосклонно към моя не особено таен гей план… нямаше кой да ме спре.“

Във видео в Twitter от 30 март 2022 г. мениджърът по разнообразието и приобщаването в Дисни, Вивиан Уеър говори за решението на компанията да премахне от своите тематични паркове обръщенията „дами и господа“ и „момчета и момичета“, и да ги замени с „мечтатели от всички възрасти“. По този начин щял да се създаде „онзи вълшебен момент“ за деца, които не се идентифицират с традиционните полове.

По думите на Уеър, са вече обновени и съобщенията, пускани на запис в парковете, така, че да съответстват на джендър неутралната насока.

Дисни срещу Флорида

Грижата на Дисни за ЛГБТ не е новост и e отразена в инициативата за приобщаване „Претвори утрешния ден“ (Reimagine Tomorrow).

Този път обаче става дума за нова кампания в отговор на неотдавна одобрен в щата Флорида закон, който забранява на учебните заведения да обсъждат темите за сексуалната ориентация и джендър идентичността с деца от детската градина до трети клас, както и да включват децата в подобни, неподходящи за възрастта им програми.

Губернаторът на южния щат Рон Десантис сложи подпис под законопроекта за родителските права в образованието (Parental Rights in Education Bill) на 28 март 2022 г. Той разкритикува като неприемливи за детските класни стаи помагала, съдържащи сексуална и woke джендър идеология.

Woke е нов термин, иронично обозначаващ човек, който е буден, осъзнат за социална справедливост.

Според Бърк, законът – влизащ в сила на 1 юли 2022 г. – е послужил като „сигнал за събуждане“. В деня, в който Десантис го подписа, от Дисни обявиха, че си поставят за цел да го отменят.

Либерално настроените пък подигравателно го нарекоха „Не казвай гей“ („Don’t Say Gay“), въпреки че думата „гей“ изобщо не се споменава в неговия текст.

Дори по време на церемонията по връчването на наградите „Оскар“ на 27 март 2022 г. радикално woke-изираният Холивуд не пропусна да намекне за новото законодателство.

„Ще си прекараме страхотно тази вечер“, обеща една от водещите, актрисата Уанда Сайкс, и добави: „А за вас във Флорида сме подготвили гей вечер“.

В отговор на нападките, Десантис обвини медиите в прокарване на „фалшивия наратив на левите политици“, които „инжектират woke джендър идеология“ и „се опитват да прикрият истинските си намерения“.

„Не ме интересува какво казват медиите. Не ме интересува какво казва Холивуд. Не ме интересува какво казват големите корпорации. Това е моята позиция и няма да отстъпя.“

„В щата Флорида родителите играят основна роля в образованието, здравеопазването и благосъстоянието на своите деца“, заяви безкомпромисният републиканец при приемането на закона и поясни, че родителите изпращат децата си в училище, за да трупат знания, а не за да бъдат индоктринирани.

Според губернатора на южния щат, законът:

– забранява обучение на деца по сексуална и полова идентичност, тъй като учебната програма трябва да е съобразена с възрастта им;

– гарантира, че в началото на всяка учебна година родителите ще бъдат информирани за здравните услуги, които се предлагат в училището и имат право да ги откажат;

– изисква родителите да бъдат уведомени и да разрешат на училищата да провеждат анкети и здравни прегледи на учениците.

Освен това ДеСантис е категоричен, че Дисни са прекрачили границата.

„Този щат се управлява според интересите на хората в щата Флорида, а не според изискванията на калифорнийските корпоративни директори. Те не управляват тази държава. Те не контролират този щат. Никога няма да позволим на фирмени влияния да отменят правата на родителите в нашия щат.“

От Уолт Дисни до Woke Дисни

Първоначално изпълнителният директор на Дисни, Боб Чапек отказа компанията да вземе отношение по новия закон. По думите му, корпоративните изявления често са използвани от политическите партии като оръжие за задълбочаване на разделенията и нагорещяване на страстите.

Тази позиция обаче му навлече атаки в социалните мрежи от служители и топ мениджъри в компанията, които дори започнаха организирано и демонстративно да напускат работа в национален мащаб.

В резултат на вътрешния натиск, само за месец Дисни се обърна на 360 градуса и замени неутралната позиция с културна война. В момента компанията води битка и с щата Тексас, който също се стреми да защити интересите на децата.

Реакцията на развлекателната корпорация все пак не е изненадваща предвид сексуалното разнообразие на героите в продукциите през последните години.

В лентата „Kруела“ (2021), която е предистория на класическата творба „101 далматинци“, Дисни официално представиха гей персонаж.

Феята кръстница в най-новата версия на „Пепеляшка“ (2021) е безполова, тъй като „вълшебството няма пол“.

Компанията се присъедини към cancel културатa и заклейми свои емблематични продукции като расистки и дискриминационни.

Макар ревностно да се противопоставят на закона на Десантис, от Дисни упорито мълчат за продължаващия геноцид на уйгурите мюсюлмани в Китай. Компанията нямаше проблеми да заснеме игралната адаптация на „Мулан“ (2021) в провинция Синдзян, където китайската комунистическа партия (ККП) изтезава в концентрационни лагери един милион членове на етническото малцинство.

Сателитни снимки показаха, че филмът е бил заснет в близост до десет такива лагери и пет затвора, като в кадър дори се вижда кулата на един от лагерите. Нещо повече, във финалните надписи на филма се благодари на институции на ККП.

„Ако в закона бяхме включили текст, че забраняваме учебна програма за потисничеството на уйгурите в Китай, Дисни щяха да одобрят на секундата“, възмути се Десантис по време на пресконференция.

Флорида отвръща на удара

Оказа се обаче, че управлението на Дисни е ухапало ръката, която го храни. Откритото намерение да сексуализира децата чрез своите продукции доведе до отмяна на уникалните привилегии, с които никой друг собственик на тематични паркове в Орландо, Флорида не разполага.

Десантис подписа на 22 април 2022 г. законопроекта Senate 4C, който премахва т.нар. „специален окръг Рийди Крийк“, създаден от щатските власти в края на 60-те години на миналия век, с цел да подкрепи икономическото развитие и туризма.

„Рийди Крийк“ позволява на Дисни да се самоуправлява в рамките на територия от близо 100 km2, където не важат окръжните и повечето щатски разпоредби. Компанията е също освободена от някои данъци и изисквания за строителни, водопречиствателни и сметопреработващи дейности. Дисни дори може да избира жителите в създадени от компанията градове като Бей Лейк и Лейк Буена Виста.

Съгласно закона Senate 4C, влизащ в сила на 1 юли 2022 г., привилегиите на Дисни и на други самоуправляващи се окръзи ще бъдат преустановени до 1 юни 2023 г.

В района на Орландо се намира най-големият развлекателен курортен комплекс на Дисни в света: Walt Disney World Resort. Той включва тематичните паркове „Магическо кралство“, „Животинско кралство“, „Холивудски студиа“, „Епкот“, „Тайфунна лагуна“ и „Плажът на виелиците“.

Предстои да се види как мултимилиардната корпорация ще реагира на отменените финансови облаги във Флорида и дали ще се впусне в още нови, либерал-прогресистки, woke инициативи.

Според Джеймс Линдзи, основател на политическия медиен сайт New Discourses, куиър теорията, която Дисни се опитва да прокара, няма за цел просто да подкрепи ЛГБТ. Вместо това тя е „марксистки подход – към пола, джендъра, сексуалността и здравето – възприемащ „нормалното“ като буржоазна черта, която трябва да бъде премахната“.

Едно обаче е сигурно: Дисни отдавна не е това, което беше по времето на Мики Маус и Доналд Дък. Неслучайно вече се чуват предложения компанията да смени мотото си от „Където мечтите се сбъдват“ (Where Dreams Come True) на „Където woke мечтите се сбъдват“ (Where Woke Dreams Come True).

Деси Иванова

е разследващ журналист и коментатор по политически и социални теми в американското общество. Любител поет, пътешественик.

1 коментар

  1. Много полезна статия, която отваря очите на читателите за грандиозната борба, която се води в момента в САЩ, между неомарксистите и десните консерватори, за бъдещето на Америка и света. Начело в тази борба са щатските власти на Флорида и Тексас. Изходът на тази война ще реши и съдбата на България, където неомарксизмът тайно и подмолно прониква вече десетина години, а напоследък засили присъствието си, използвайки руската агресия в Украйна…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button