Тръмп предрича атаката срещу Израел преди месец

Премиерът Бенямин Нетаняху предупреждава, че войната срещу Хамас ще е дълга

„Можете ли да повярвате, че непочтеният Джо Байдън дава 6 милиарда долара на терористичния режим в Иран? Тези пари ще бъдат използвани за тероризъм в Близкия изток и по света. Този некомпетентен ГЛУПАК напълно унищожава Америка. И имаше дързостта да оповести тази ужасна новина днес, 11 септември.“

Това пише пророчески 45-ият президент на САЩ Доналд Тръмп на 11 септември 2023 г., близо месец преди атаката на ислямската терористична група Хамас, която е частично финансирана от режима в Иран.

Публикацията на Тръмп в социалната му платформа Truth Social е по повод решението на Байдън да опрости 6 милиарда щ.д. (11.1 милиарда лв.) на Иран под формата на замразени приходи от петрол, в замяна на освобождаването на петима американски затворници, държани от години в близкоизточната държава.

„Плащането за заложници ще доведе до отвличания, откупи и изнудвания срещу американците по цял свят. Освободил съм десетки наши сънародници от различни неприятелски държави и не съм платил и цент!“, пише Тръмп в същата публикация.

По-рано днес израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обави, че Израел е във война, след като вчера палестинската военна групировка Хамас нанесе смъртоносен удар над южната част на страната по въздух, земя и вода. До момента жертвите са оценени на 600 в Израел и на 370 в палестинската Ивица Газа, откъдето започва атаката в ранната утрин на 7 октомври 2023 г. Хамас са взели и 100 израелски заложници.

„Това е най-опустошителното нападение в историята на държавата Израел през последните 75 години, откакто е основана“, каза пред CNN майор Дорон Шпилман, говорител на въоръжените сили на Израел.

„Днес е израелският 11 септември„, писа политическият анализатор Ноа Полак в изданието The Free Press, описвайки ужасяващи сцени на убийства, осакатявания и похищения.

Премиерът Нетаняху написа в платформата X рано сутринта на 8 октомври 2023 г:

„Тази сутрин, на празника Шабат, Хамас нахлуха на израелска територия и избиха невинни граждани, включително деца и възрастни.

Хамас започна жестока и зловеща война.

Ние ще победим в тази война въпреки непосилната цена. Това е много труден ден за всички нас.

Хамас иска да избие всички ни. Това е враг, който убива деца и майки в техните домове, в техните легла; враг, който похищава възрастни хора, деца и млади жени, който коли и посича нашите граждани, включително деца, които просто са се веселили на празника.

Случващото се е невиждано в Израел – и аз ще се погрижа да не се повтаря. Цялото правителство застава твърдо зад това решение.

Израелските въоръжени сили незабавно ще приложат цялата си мощ, за да унищожат силите на Хамас. Ще ги унищожим и ще отмъстим за този черен ден, който причиниха на държавата Израел и нейните граждани. Както е написал поетът Бялик, ‘Отмъщението за кръвта на дете все още не е измислено от Сатаната’.

Ще превърнем в руини всичи места, където Хамас се намират, крият и действат.

Обръщам се към всички жители на Газа: напуснете сега, защото ще действаме със сила навсякъде.

В този час израелските въоръжени сили прочистват терористите от последните засегнати локации. Те обхождат от място на място, от къща на къща и възвръщат нашия контрол.

Прегръщам и изпращам сърдечни съболезнования на опечалените семейства, чийто близки са били убити днес хладнокръвно и с безкрайна жестокост.

Ние всички се молим за доброто на ранените и на всички заложници. Обръщам се към Хамас: вие сте отговорни за тяхното добруване. Израел ще си разчисти сметките с всеки, който позволи и косъм да падне от главите им.

Обръщам се към жителите на юг: ние всички сме заедно с вас. Гордеем се с вашия героизъм и борба.

Обръщам се към обичните ни войници от въоръжените сили, полицаи и служители на силите за сигурност: помнете, че вие сте следващите герои на еврейския народ, на Йешуа, на Юда Макавей, на героите от 1948 г. и от всички израелски войни. Сега се биете за дома и бъдещето на всички ни. С вас сме. Всички ви обичаме. И ви поздравяваме.

Обръщам се към медицинските и спасителни екипи, и към многото доброволци: народът на Израел ви поздравява. С вашия дух ще победим враговете си.

Днес разговарях с американския президент Байдън и с други световни лидери, за осигурим свобода на действие за Израел. Благодаря на президента Байдън за неговите силни и ясни думи. Благодаря на президента на Франция, на премиера на Великобритания и на още много лидери, за тяхната безрезервна подкрепа към Израел.

Сега призовавам всички граждани на Израел:

Всички сме заедно в това.

Тази война ще отнеме време. Престоят ни тежки дни. Но ще ви обещая едно: с помощта на Бог, общите ни сили и вярата ни във вечното единство на Израел, ще победим.“

Кремена Крумова

е главен редактор на Novetika.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button