Има ли пилот в самолета?

Или как политиката на многообразие, равенство и приобщаване може да се окаже разрушителна, вместо стимулираща

Мненията, изразени в тази статия, принадлежат на автора и може да не съвпадат с позицията на Novetika.com

 

Може би мнозина си спомнят култовата комедия от края на 70-те години „Има ли пилот в самолета?“. За онези, които не са гледали филма или са го забравили – сюжетът се гради върху кризисна ситуация по време на полет, в която двамата пилоти се натравят с риба и сред пътниците се търси пилот, който да приземи самолета.

Кой би предполагал, че пет десетилетия по-късно подобен сюжет може да се разиграе на живо, но по различен начин. Този път в самолета има пилоти, но въпросът е дали са достатъчно квалифицирани, за да го управляват.

United Airlines назначава пилоти заради разнообразие, равенство и приобщеност

Става дума за почти катастрофален инцидент. През декември 2022 г. Boeing 777 на United Airlines, изпълняващ полет UA1722, излита от Мауи за Сан Франциско в проливен дъжд с 281 души и екипаж на борда. По-малко от две минути след началото на полета самолетът се устремява стремглаво надолу към океана. Само 300 метра преди фаталния сблъсък с водата пилотите овладяват самолета и избягват сигурна гибел.

За инцидента не се чува нищо до февруари 2023 г., когато медиите започват да говорят по въпроса. United увери обществеността, че Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) е уведомена и че предстои разследване. През август Националният съвет по безопасност на транспорта на САЩ (NTSB) обяви, че капитанът е наредил задкрилките да бъдат прибрани на 5 градуса, което е нормална настройка за излитане. Но вторият пилот разбрал, че капитанът е поискал настройка от 15 градуса, което и направил. Това недоразумение се оказва решаващо, защото самолетът се движи твърде бързо за такава настройка на задкрилките.

За да предотврати инцидент, капитанът започва да забавя машината, докато се опитва да диагностицира проблема. Вместо да осъзнае грешката си, вторият пилот предполага, че може би инструментите не отчитат правилно. Двамата продължават да работят по повредата и недоумяват защо самолетът бързо губи височина. Объркването им продължава, докато не се включва алармата, която ги предупреждава, че ще се разбият, ако не наберат максимална мощност и височина.

За щастие катастрофата е избегната и двамата пилоти са все още служители на United Airlines. Капитанът има общо 19 600 летателни часа (включително 5000 часа на Boeing 777). Вторият пилот има общо 5300 часа летателен опит, което е достатъчно за неговата позиция. Но по време на инцидента същият е с едва 120 летателни часа на модела 777.

Впослествие NTSB прави заключение, че инцидентът е резултат от пилотска грешка или по-точно грешна комуникация между капитана и втория пилот.

До момента не е ясно дали липсата на опит е изиграла роля в почти смъртоносната ситуация. Или пък самоличността на пилотите е била решаваща както при назначаването им, така и при отказа на авиокомпанията да ги уволни, след са били на косъм да разбият в океана пътнически самолет с живи хора на борда. FAA и авиокомпанията не разкриват тяхната идентичност.

Не се знае дали двамата са били наети по инициативата за „разнообразие, равенство и приобщаване“ (DEI – Diversity, Equity, Inclusion, англ.). Но най-малкото недостигът на обучение ясно показва, че безопасността на пътниците трябва да е по-важна за авиокомпанията от DEI.

Друг инцидент – пак на United – e удар в пистата при кацане на Boeing 767-300ER в Хюстън на 29 юли 2023 г. Тежкото приземяване не само причинява почти непоправими щети на машината, но и става обект на разследване от NTSB.

Авиационната медия Simple Flying описва инцидента така: по време на приземяване в IAH [Хюстън] вторият пилот прави неуспешен опит да предотврати отскок на носовото колело. Пилотът дърпа назад щурвала в опит да попречи предното колело да се удари в пистата отново. Впослествие се задействат скоростните, а след това и автоматичните спирачки, което води до второ отскачане на носовото колело.

Въпросът отново е дали пилотът е виновен за инцидиента. Според консервативната активистка Ашли Сейнт Клер става дума именно за пилотска грешка. В пост в Х (бившия Twitter) тя твърди, че пилотът е нает по програмата DEI, че се е провалил на множество тренировъчни сесии, но че въпреки всичко е назначен, защото има отметка в правилните полета за идентичност. Или с други думи, защото отговаря на изискванията за разнообразие, равенство и приобщаване.

„На 29 юли самолет на United почти се разби след твърдо кацане. Кой управляваше този самолет?“, пита Клер и продължава: „Дали вторият пилот не е бивша стюардеса, УВОЛНЕНА и след това отново наета чрез DEI програмата на United? Това лице не се е провалило на множество обучения, включително на симулатор? United са прикрили това DEI бедствие, както и много други, не е ли така?“

В следваща X публикация Клер обвинява и втория пилот във вероятността да е назначен заради DEI.

„Пилот номер 2 също ли е назначен заради DEI в Денвър? Дали лошите му оценки не са променени заради DEI, защото „изглеждат зле“? Инструкторът, ‘скъсал’ този втори пилот, попитал ли е United защо е допуснат да лети?“

От авиокомпанията не дават отговори.

Според доклад за корпоративното многообразие на United Airlines, от 51 завършили първия DEI курс за пилоти „почти 80% са жени и цветнокожи“. Това значително надхвърля набелязаната от американския превозвач цел от 50% и почти напълно премахване на белите мъже.

DEI политиките не са новост за United Airlines. Изпълнителният директор Скор Кърби заяви през 2021 г. в интервю за Axios желание за 50% пилоти жени и цветнокожи. Това бе лансирано и като начин за справяне с липсата на пилоти след Ковид пандемията. За целта авиокомпанията дори насърчава стюардесите да станат пилоти, какъвто изглежда е случаят с приземяването на Boeing 767-300ER в Хюстън.

Инцидентите и поставянето от United на етническото и половото разнообразие над сигурността на полетите предизвика възмущението на известни личности. Комикът Роб Шнайдер предупреди Скот Кърби, че той и семейството му „вече няма да летят“ с United, защото последният жертва безопасността в името на DEI. В публикация в X, Шнайдер споменава почти фаталния инцидент от края на 2022 г. и намеква, че е можело да бъде избегнат, ако Кърби наема компетентни служители. Постът на Шнайдер гласи:

„Уважаеми изпълнителен директор Скот Кърби и действаща драг кралица,
Със съжаление трябва да ви информирам, че вече няма да позволя на семейството си да лети с Вашата авиокомпания, тъй като явно поставихте ‘разнообразието’ при назначаването на пилоти над безопасността на пътниците и екипажа. Това е видно от почти случилата се самолетна катастрофа на Boeing 777, полет 1722 от Мауи до Сан Франциско на 18 декември 2022 г., където вашият разнообразен, но некомпетентен екипаж не знаеше кои задкрилки причиниха катастрофалното спускане надолу и замалко смъртта на всички на борда на вашия United Airlines.
Не мога да Ви опиша колко служители на United Airlines лично ми благодариха за основателната критика към Вашето небрежно и животозастрашаващо управление. Очаквам с нетърпение Вашето бързо освобождаване от борда на директорите, преди безсмислените Ви действия да причинят смъртта на стотици мъже, жени и деца. След неизбежното Ви уволнение можете да се върнете към истинската си страст: вашите изпълнения на драг кралица.
Искрено Ваш,
Роб Шнайдер“

Шнайдер подиграва Кърби, че участва в шоута на травестити. Причината е видео на участник в драг шоу, за когото се твърди, че е изпълнителният директор на United Airlines.

Самолети Boeing на United се разпадат във въздуха

United Airlines има проблем не само с пилотите, но и със самолетите си.

В инцидент от 19 февруари 2024 г. пътник заснема видео на разпадащо се самолетно крило по време на аварийно кацане.

Кевин Кларк е сред 165-те пътници на борда на Boeing 757-200 на полет UA354 от Сан Франциско до Бостън, когато вижда, че се раздробяват парчета от дясното крило. Той заснема страховития инцидент, докато самолетът прави аварийно кацане на около 3200 км от планираната дестинация.

Пътникът споделя, че усетил невероятно силна вибрация точно когато колесникът се отлепил от земята. Той също разказва, че около 45 минути след началото на полета пилотът дошъл в пътническата кабина, за да огледа, след което се върнал на пилотския пулт и съобщил, че има повреда в крилото и че самолетът ще се отклони към Денвър, за да качи пътниците в друго возило. Случката приключва без жертви.

Инцидентите на United продължават. През март 2024 г. се случват пет.

Около 20 минути след излитане от Хюстън на 7 март, полет UA1118 за Форт Майерс е принуден да се приземи обратно в Хюстън, след като един от двигателите на самолета Boeing 737-900 се възпламенява. Пътник заснема видео на ужасяващата гледка. Слава Богу, жертви няма! Въпреки че United и FAA не разкриват каква точно е причината за пожара, експерти смятат, че е блокиране на компресора, което се случва при прекъсване на въздушния поток в двигателя. Това може да стане причина от задната част на двигателя да излезе пламък, което обаче не означава, че самият двигател гори. Повредата може да се дължи на сблъсък с птица или износен или замърсен компонент на компресора. Макар това да не представлява сериозен риск за самолета, пилотите трябва възможно най-бързо да приземят машината.

Полет UA35 за Осака с 249 пътници и екипаж на борда е отклонен за аварийно кацане в Лос Анджелис, след като по време на излитане от Сан Франциско на 8 март гумата на един от колесниците на Boeing 777-200 изхвърча. Тя пада на автомобилен паркинг и за щастие се разминава без жертви. FAA разследва инцидента.

Същия ден, четиригодишнен Boeing 737 MAX, изпълняващ полет UA2477 от Мемфис до Хюстън, се приземява успешно на летището в Хюстън, но излиза от пистата и се озовава на тревата, заради проблем с хидравликата на заден колесник. Отново няма жертви и ранени, но инцидентът се разследва.

Boeing 737-800, изпълняващ полет UA433 от Сан Франциско до Медфорд на 16 март, със 145 пътници и екипаж на борда, се приземява на дестинацията си с липсващ панел. Повредата е установена от служител на земния персонал едва след кацането на самолета на земята. Според екипажа по време на полета не е имало индикация за повреда или аварийна ситуация. По данни на United липсващият панел е от долната страна на фюзелажа, под крилото и зад основния колесник на самолета.

Изпълнителният директор на FAA обещава да наеме повече хора за наблюдение на производството на самолети и да държи самолетния производител Boeing отговорен за всякакви нарушения на правилата за безопасност.

Инцидентът с изхвръкналата самолетна врата на Alaska Airlines

Вниманието на обществеността към Boeing и авиоиндустрията като цяло се засили особено, след като на 5 януари 2024 г. по време на полет AS1282 на Alaska Airlines за Онтарио, Калифорния със 171 пътници и шестима души екипаж изхвърча вратата на авариен изход на Boeing 737 Max 9. Това се случи на 4877 метра над Портланд, Орегон. Огромната дупка, която се отваря в корпуса на набиращия височина самолет, предизвиква експлозивна декомпресия на пътническия салон. Като по чудо жертви и пострадали при аварията няма.

Разследването се фокусира върху четири болта, които държат вратата на място. NTSB се опитва да установи дали болтовете са паднали по време на инцидента или са липсвали.

Веднага след случката FAA заземи всички самолети 737 MAX 9 и започна да провежда щателни инспекции, като също увеличи контрола върху производствената линия на Boeing.

Шокиращият инцидент предизвика коментар дори от Илън Мъск, според който пробивът в безопасността се дължи на инициативите за разнообразие, равенство и приобщаване (DEI).

Според политическия коментатор Мат Уолш, въпросната врата на самолета на Alaska Airlines е произведена от Spirit AeroSystems, които широко пропагандират ангажираност към DEI в подбора на кадри.

Оказва се, че по-малко от месец преди инцидента с вратата, срещу Spirit AeroSystems е заведен федерален съдебен иск за компрометиране на качеството.

Въпреки че компанията – основен доставчик на части за фюзелажа на Boeing – е дала обещания за подобрени производствени процеси и мерки за безопасност, според иска тя е „скрила от инвеститорите сериозни проблеми с качеството на своята продукция“.

В съдебните документи също се посочва, че качеството е било толкова ниско, че Boeing е поставил Spirit AeroSystems на изпитателен срок от 2018 г. до 2021 г.

През март 2022 г. инвеститорите на Spirit AeroSystems научили, че на служител на компанията било казано да фалшифицира документи, за да занижи броя на дефектите.

От United Airlines също открили разхлабени болтове и други „проблеми със сглобяването“ на някои от самолетите Boeing 737 MAX 9, които били инспектирани след инцидента с вратата на Alaska Airlines.

Трима от пътниците на полет AS1282 са завели съдебен иск за 1 милиард долара (1.8 млрд. лв.) срещу Alaska Airlines и Boeing за нанесени щети.

Служител на Boeing мъртъв след съдебни показания

И ако списъкът с компромати срещу Boeing не е достатъчно дълъг, за да пробие огромни пукнатини (буквално) в реномето на самолетния гигант, към него се добави и мистериозната смърт на служител, сигнализирал за слаб качествен контрол.

Полицията в Чарлстън, Южна Каролина, разследва смъртта на Джон Барнет, бивш мениджър по контрола на качеството в Boeing. Барнет изразил публично опасенията си за сериозни проблеми с безопасността на пътническите самолети на компанията.

Тялото на Барнет е открито на 16 март 2024 г. в автомобил на хотелски паркинг, с огнестрелна рана в главата. Предишния ден той е давал показания за открити от него проблеми при Boeing 787 Dreamliner. Барнет е говорил в качеството си на свидетел в съдебен иск срещу бившия си работодател. След това се е очаквало да се яви пред съда за трети пореден ден.

Съдебният лекар определил случая като „самоубийство“, но добавил, че това не е окончателно становище. Полицията активно разследва загадъчната смърт.

Многообразие и ниска квалификация
Снимка: интернет

FAA ще наема служители с психични и телесни увреждания

Не само авиокомпаниите поставят расата, пола, етническата и сексуалната ориентация над квалификацията и опита. Такава политика прилага вече и самата Американска федерална авиационна администрация (FAA). Затова ръководител на следващия ви полет може да е … психичноболен.

FAA обяви, че активно набира служители, които страдат от „тежки интелектуални“ увреждания, психиатрични проблеми и други недъзи. Годишните цели, заложени още през март 2022 г., са наемане на 3% служители с тежки увреждания. Тези увреждания може да засягат слуха, зрението, липсващи крайници, частична парализа, пълна парализа, епилепсия, тежки интелектуални увреждания, психични увреждания и нанизъм (ограничен растеж).

Агенцията, която в момента има около 47 000 служители, посочва, че хората с такива увреждания са особено желани, тъй като са изправени пред най-много предизвикателства при намирането на работа. В плана „Разнообразие и приобщаване“ на FAA се казва, че „многообразието е неразделна част от постигането мисията на FAA за осигуряване безопасно и ефективно пътуване в нашата нация и извън нея“. За целта, FAA активно подкрепя и участва в асоциации, програми, коалиции и инициативи за подкрепа и настаняване на служители от различни общности и произход.

Ако тълкуваме правилно казаното, то авиационната администрация на САЩ възнамерява да назначава хора с епилепсия, тежки интелектуални увреждания и психични отклонения – на високо стресови и критично важни за безопасността на полетите длъжности, като например ръководител движение.

Приобщаващата кадрова политика на FAA предизвика отрицателни коментари от експерти и известни личности.

Д-р Стенли Голдфарб, председател на експертната медицинска група Do No Harm, коментира пред Fox News, че както лекарската, така и авиационната гилдия е задължена да защитава своите потребители. Но че за жалост, политиката за DEI „създава възможности т. нар. потиснати групи да навлизат в тези индустрии чрез понижаване на стандартите и по този начин застрашава безопасността на техните клиенти“.

Илън Мъск не остана безучастен и написа в X:

„Искате ли да летите със самолет, където DEI е по-важно от вашата безопасност? Това всъщност се случва.“

Бившият губернатор на Аляска Сара Пейлин също използва Х, за да осъди действията на FAA:

„FAA, приобщаването отиде твърде далеч.“

Междувременно NTSB разследва два почти фатални инцидента от началото на 2024 г.

Първият е от 13 януари на летище JFK в Ню Йорк, където Boeing 777 на American Airlines пресича пистата по време на излитане на Boeing 737 на Delta Airlines, при което двата самолета се оказват само на 400 м един от друг.

Вторият е от 4 февруари, когато приземяващ се Boeing 767 на FedEx на летище Austin-Bergstrom в Тексас избягва катастрофа с пътнически Boeing 737 на Southwest Airways, след като последният получава разрешение за излитане от същата писта. Карго самолетът прекратява приземяването си, но едва след като е на 30 м от пътническия самолет.

В заключение

Множеството неотдавнашни, почти смъртоносни самолетни инциденти са предполагаемо причинени от програми за DEI, т.е. политика на многообразие, равенство и приобщаване. Авиолиниите наблягат на DEI вместо на квалификацията и на своите служители.

Опасенията около безопасността на полетите се засилва още повече от факта, че федералната авиационна агенция FAA следва същата политика.

Квалифицирани и талантливи хора има във всяка раса, пол, социална и демографска група. Те безспорно заслужават да израстват в своята кариера и да допринасят с опита и знанията си за развитието на бизнеса, науката и благото на човечеството.

Но когато разнообразието, равенството и приобщаването не са подплътени с необходимите знания и опит, рискуваме да изгубим човешки животи.

Това важи за всички професии, защото DEI политиките няма да помогнат на хирурга да държи скалпела в животоспасяваща операция или на адвоката да изгради убедителната пледоария, с която да спаси невинен човек от доживотна присъда или екзекуция.

Със сигурност никой от нас не иска да бъде пътник на пилот, пациент на хирург или клиент на адвокат, назначени единствено заради идентичността си и които многократно са се проваляли на професионалните изпити. Такъв бизнес няма как да просперира, а напротив – ще се самоунищожи. Въпросът е дали това ще стане с цената на човешки животи.

Изникват и още въпроси: дали толкова инциденти в авиацията не е имало и преди, но масмедиите просто са ги премълчавали? Дали лишаването на авиоиндустрията от опитни и квалифицирани кадри не е тенденциозно? И дали зачестилите, почти ежедневни новини за разпадащи се самолети, не са масирана атака, която да доведе до банкрута на авиокомпании и самолетни производители? Което от своя страна ще ограничи максимално въздушния пътнически транспорт в стремежа за намаляване на въглеродния отпечатък и климатичните промени?

Скоро ще разберем. А дотогава – бон воаяж и меко кацане на твърда писта!

Мненията, изразени в тази статия, принадлежат на автора и може да не съвпадат с позицията на Novetika.com

 

Деси Иванова

е разследващ журналист и коментатор по политически и социални теми в американското общество. Любител поет, пътешественик.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Свързани статии

Back to top button